Lääke vai ravintolisä, tunnistatko sinä eron? – tunnistaminen on vaikeaa, mutta pian sen pitäisi helpottua

Fimean tuoreen linjauksen mukaan lääkkeet erottaa apteekissa tulevaisuudessa paremmin ravintolisistä, sillä pakkauksiin tulee merkintä "itsehoitolääke". Tavoitteena on luoda selkeyttä kuluttajille

ravintolisät
Lääkkeitä apteekissa.
Ismo Pekkarinen / AOP

Apteekin hyllystä helpotusta vaivoihinsa hakeva voi olla kiperässä tilanteessa.

Samaan vaivaan voi olla tarjolla lääkkeitä, ravintolisiä tai lääkinnällisiä laitteita, joita kuluttajan on vaikeaa tunnistaa toisistaan.

– Vaikka purkki näyttäisi samalta, voi tuotteen käyttötarkoitus olla eri, yliproviisori Kristiina Pellas lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealta kertoo.

Lääkkeenä voidaan myydä valmistetta, joka on tarkoitettu sairauden tai sen oireen hoitoon tai ehkäisyyn. Ravintolisä puolestaan on elintarvike, joka täydentää ruokavaliota.

Vierekkäisillä hyllypaikoilla apteekissa on tarjolla samankaltaisia tuotteita, kuten vitamiinivalmisteita sekä lääkkeinä että ravintolisinä.

– Vitamiinivalmisteelle on mahdollista hakea lääkkeen myyntilupaa sairauden hoitoon, sillä vitamiininpuutos on lääkkeellinen käyttötarkoitus, Pellas kertoo.

Fimean tuoreen linjauksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) lääkkeet erottaa apteekissa tulevaisuudessa paremmin ravintolisistä, sillä lääkepakkauksiin tulee merkintä "itsehoitolääke". Tavoitteena on luoda selkeyttä kuluttajille.

– Pakkausmerkinnät uudistuvat vähitellen sitä mukaa, kun lääkkeiden myyntilupien haltijat tekevät muutokset ja uudet pakkaukset korvaavat vanhat apteekin hyllyillä, erikoistutkija Niina Makkonen Fimealta kertoo.

Ravintolisien markkinointi on villiä

Yliopiston Apteekin Oulun toimipisteen apteekinhoitaja Virpi Kaivorinteen mukaan uudistus on tervetullut. Toisinaan asiakkaille joudutaan selventämään lääkkeiden ja ei-lääkkeellisten tuotteiden eroja.

– Tähän mennessä lääkkeen on tunnistanut parhaiten pakkauksen yläreunassa olevasta VNR-koodista.

Virpi Kaivorinne
Apteekinhoitaja Virpi Kaivorinteen mukaan Yliopiston Apteekissa lääkkeet erottaa muista tuotteista myös valkoisten hintalappujen avulla.Timo Nykyri/Yle

VNR-koodi on kuusinumeroinen, pohjoismainen tuotenumero, joka löytyy kaikista myyntiluvallisista lääkkeistä.

Ravintolisien myyntiin ei tarvita erillistä lupaa, vaan ilmoitus elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle riittää.

Ravintolisistä, toisin kuin lääkkeistä, ei myöskään siitä saa esittää lääkkeellisiä väittämiä, kuten "parantaa" tai "lievittää".

Etenkin verkossa osaa ravintolisistä on luvattomasti markkinoitu sairauden parantamiseen vihjailevilla väittämillä, jotka ovat ravintolisiltä kiellettyjä.

– Valitettavan usein törmäämme siihen, että ravintolisiä markkinoidaan lääkkeellisillä väittämillä, Marjo Misikangas Eviralta kertoo.

YLE Keski-Suomi / Petteri Juuti

Viime syyskuussa Eviran toteuttamassa tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) yhteensä 59 verkkokaupan ravintolisien markkinoinnista löytyi kiellettyjä lääkkeellisiä väitteitä. Verkkokaupoista 44 oli kotimaisia.

– Esimerkiksi vihjailu flunssan parantamiseen tai lievittämiseen on ravintolisältä kielletty EU:n alueella.

Sen sijaan "edistää normaalia toimintaa" on terveysväitteitä tutkivan Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen hyväksymä väittämä.

– Ravintolisien markkinoinnin takia kuluttajan on ollut tuotetta ostaessaan yhä vaikeampi tunnistaa, onko tuote lääke vai ravintolisä, Kristiina Pellas toteaa.

Laillisen verkkoapteekin tunnistaa helposti

Kuluttajalle ero lääkkeen ja ravintolisän välillä näkyy tuotteiden hinnoittelussa sekä aineiden laadussa.

– Esimerkiksi vaatimukset vaikuttavan aineen pitoisuuksien vaihtelulle ovat tiukemmat lääkevalmisteissa kuin ravintolisissä, Pellas kertoo.

Lääkkeiden hinta on kaikissa suomalaisissa apteekeissa sama, sillä hintoja säädellään sosiaali- ja terveysministeriön alaisessa lääkkeiden hintalautakunnassa.

Ravintolisien hinnat vaihtelevat kauppapaikoittain ja niitä löytää apteekkien lisäksi myös ruokakaupoista, luontaistuotekaupoista ja kuntosaleilta.

Myös resepti- ja itsehoitolääkkeitä myydään laillisesti apteekkien verkkokaupoissa. Fimean mukaan jopa suuri osa lääkkeiden kauppapaikoista internetissä on laittomia.

Laillisen verkkokaupan logo.
Laillisen verkkoapteekin tunnus toimii linkkinä Fimean ylläpitämään verkkopalveluun.Timo Nykyri/Yle

Laillisen verkkoapteekin tunnistaa verkkosivuilta löytyvästä olevasta yhteiseurooppalaisesta tunnuksesta, josta on linkki Fimean ylläpitämään luetteloon laillisista apteekkien verkkopalveluista.

Samanlainen tunnus löytyy myös muiden EU-maiden laillisista verkkoapteekeista. ETA-alueen (Euroopan talousalue) ulkopuolelta lääkkeiden vastaanottaminen postitse on laitonta.

Fimea muistuttaa myös, että eri maiden välillä on vaihtelevia käytäntöjä lääkkeiden luokittelussa. Ulkomaisesta verkkokaupasta ostettu, ravintolisänä markkinoitu valmiste voidaan luokitella Suomessa lääkkeeksi.

Lue myös:

Onko Saarioisten ruoka todella äitien tekemää ja ovatko ruuan terveysväitteet totta? Ylitarkastajan mukaan totuuden rajaa vähintään venytetään usein