Selvitys: Lasten ja nuorten seksuaalinen häirintä rehottaa sosiaalisessa mediassa – "Snäpissä pojalta tuli kuva genitaalialueesta"

Pelastakaa lapset järjestön selvityksen mukaan moni nuori hyväksyy seksuaalissävytteisten kuvien ja videoiden lähettämisen toisille nuorille. Järjestö kaipaa kouluihin lisää valistusta intiimin kuvamateriaalin jakamisen riskeistä.

seksuaalinen häirintä
nuoret selaavat kännyköitänsä
AOP

Lasten ja nuorten seksuaalinen häirintä digitaalisessa mediassa on 12–17-vuotiaiden lasten ja nuorten mukaan yleistä, kertoo Pelastakaa lapset -järjestön selvitys.

Järjestön nettipohjaiseen kyselyyn vastasi yhteensä 3 210 yläkoululaista ja lukiolaista. Tulosten perusteella seksuaalinen häirintä kohdistuu useammin tyttöihin kuin poikiin.

Kyselyn mukaan lapset ja nuoret käyttävät sosiaalisen median palveluista eniten Snapchatia, Instagramia ja WhatsAppia.

Yleisimmin lapset ja nuoret pitävät seksuaalista häirintää ja siihen liittyvää kiusaamista vitsailuna. Merkittävä osa kyselyyn vastanneista pitää tekoja kuitenkin loukkaavina.

Selvitykseen vastanneista lapsista ja nuorista yli 30 prosenttia on nähnyt toisten lasten ja nuorten tekemää seksuaalista häirintää viimeisen vuoden aikana.

Tytöistä yli kymmenen prosenttia ja pojista alle viisi prosenttia kertoi joutuneensa muiden nuorten seksuaalisen häirinnän kohteeksi.

– Snäpissä [Snapchat] pojalta tuli kuva genitaalialueesta. En pitänyt asiasta, eräs vastaaja kertoi.

Moni hyväksyy alastonkuvien lähettämisen

Pojista lähes kolmannes ja tytöistä noin viidennes pitää hyväksyttävänä pyytää alastonkuvia tai -videoita tyttö- tai poikaystävältä. Lukiolaistytöistä lähes puolet ja lukiolaispojista lähes 60 prosenttia hyväksyi seksuaalisten kuvien lähettämisen.

– Entinen poikaystävä painosti laittamaan alastomia kuvia ja videoita, yksi vastaaja kertoi.

Yläkouluikäisistä tytöistä 12 prosenttia ja pojista 8 prosenttia kertoi lähettäneensä viimeisen vuoden aikana seksuaalissävytteisen viestin, kuvan tai videon jollekin, jonka kanssa hän ei ole ollut tekemisissä netin ulkopuolella. Lukiolaistytöistä näin oli tehnyt 16 prosenttia ja pojista 11 prosenttia.

– Minulta on pyydetty nudeja muutaman kerran. Oon tyhmänä laittanut, mutta ne ei ole levinneet ainakaan vielä, yksi vastaajista sanoi.

Yli puolet kaikista vastaajista ei ollut vastaanottanut alastonkuvia lainkaan viimeisen vuoden aikana.

Asenteissa ja toiminnassa ristiriita

Kysely paljastaa, että lasten ja nuorten asenteiden ja toiminnan välillä on ristiriita. Kaikista vastaajista noin 90 prosenttia katsoi, että toisilta saatua vähäpukeista tai alastonkuvaa tai -videota ei saa lähettää eteenpäin.

Silti noin kolmannes vastanneista oli saanut ikätovereiltaan puhelimeensa jonkun alastonkuvia tai videoita tai nähnyt seksuaalissävytteisen kuvamateriaalin jakamista sosiaalisen median ryhmäkeskusteluissa.

– Joku jakoi ryhmächattiin WhatsApp:ssa huumorisävytteisen pornovideon, joka on julkisesti saatavilla ja katsottavissa, eräs vastaaja kuvaili.

Häpeä estää seksuaalisesta häirinnästä kertomisen

Selvityksen mukaan häpeä on merkittävin syy sille, miksi lapset ja nuoret eivät kerro seksuaalisesta häirinnästä aikuisille. Kyselyyn vastanneista tytöistä lähes puolet ja pojista yli 20 prosenttia ei kertoisi häpeän vuoksi seksuaalisesta häirinnästä ja kiusaamisesta aikuisille.

Pelastakaa lapset -järjestön mukaan intiimit kuvat ja seksuaalissävytteiset viestit ovat nykyisin luonnollinen osa nuorten seurustelusuhteita.

Järjestö painottaa, että oman tai toisen seksuaalissävytteisen kuvamateriaalinen jakaminen digitaalisessa mediassa on aina riskialtista, koska materiaalia voidaan käyttää väärin.

Siksi kouluissa tarvitaan lisää avointa ja suoraa keskustelua seksuaalissävytteisten kuvien jakamisesta ja siihen liittyvistä haitallisista seuraamuksista, Pelastakaa lapset sanoo.

Järjestö myös vaatii, että Suomen seksuaalirikoslainsäädäntöä pitäisi nykyaikaistaa kaikenlaisen lapseen kohdistuvan seksuaaliväkivallan ja seksuaalisen häirinnän osalta.