Kännykkäkausi on koettelemus – Tarja Halonen toivoo uimahallien pukuhuoneisiin yksityisyyttä

Presidenttikaudellaan suurta kansansuosiota nauttinut Tarja Halonen kiinnittää ihmisten huomion aina siellä, missä liikkuu. Moni haluaa kuvan presidentistä, vaikka kohtaamispaikkana olisi uimahalli tai roskakatos.

Tarja Halonen
Kännykkäkausi on koettelemus - Tarja Halonen toivoo uimahallien pukuhuoneisiin yksityisyyttä
Kännykkäkausi on koettelemus - Tarja Halonen toivoo uimahallien pukuhuoneisiin yksityisyyttä

Presidentti Tarja Halonen, 74, on innokas uimari, joka ui aina kun siihen tarjoutuu mahdollisuus. Syksyn tullen uintiretket Helsingin Marjaniemen rantaan vaihtuvat käynneiksi uimahallissa, ja se tuo eteen kiusallisia tilanteita.

Presidentti tunnistetaan kaikkialla, eikä uimahalli tuo poikkeusta. Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillut Halonen pitää ihmisten tapaamisesta mutta toivoisi tahdikkuutta pukuhuonekäyttäytymisessä.

– Tämä kännykkäkausi on koettelemus. Altaassa saa kyllä uida rauhassa mutta kun ihmiset käyttävät pukuhuoneessa kännykkää, niin ei voi koskaan tietää kenellä on minkälaisia kavereita tai Facebookeja. Se pistää vähän jännittämään.

– Jos ihmiset ajattelisit itseään samassa tilanteessa, niin kyllä he osaisivat käyttäytyä. Maalaisjärjellä - tai street wise katufiksuudella - pärjää.

Altaassa saa kyllä uida rauhassa mutta kännykkä pukuhuoneessa pistää vähän jännittämään.

Halonen oli presidenttikaudellaan erittäin suosittu. Helposti lähestyttävän presidentin kolikolla on myös kääntöpuolensa. Moni kokee, että Halonen on käytettävissä yhteiskuvaan milloin vain.

– Kunnioitan ihmisiä, kun he käyttäytyvät mukavasti, mutta olisi hyvä muistaa, että kukaan ei voi olla käytettävissä 24 tuntia vuorokaudessa. Jos olen mukana julkisessa tilaisuudessa, kaikki kuvaaminen on kivaa. Sen sijaan roskien vieminen on yksityiselämää.

– Suomalaiset ovat kuitenkin 99,9% kauhean mukavia ja ystävällisiä jopa silloin kun tilannetta olisi voinut miettiä kaksi kertaa ennen sen tapahtumista, Halonen jatkaa.

Laulutunteja syntymäpäivälahjaksi

Halosen syksyyn ei mahdu uusia harrastuksia. Entisillekin on vaikea löytää aikaa, sillä presidentin aikataulu on edelleen kiireinen. Työtä riittää muun muassa hänen nimeään kantavan kestävän kehityksen säätiössä.

– Jos joskus ehtisi pelaamaan koripalloa, saisi mökin talvikuntoon, tavattua ystäviä ja saisi vielä siivottuakin, Halonen haaveilee.

Jos aikaa olisi enemmän, presidentti Halonen käyttäisi sen kädentaitoihin ja liikuntaan. Puolisolleen Pentti Arajärvelle Halonen on suunnitellut uutta harrastusta tämän syntymäpäivälahjaksi.

– Olen yrittänyt tarjota laulua harrastukseksi miehelleni, Penalla on hyvä bassoääni, mutta hän ei ole suostunut liittymään slangikuoroon tai mihinkään muuhunkaan. Olen uhannut, että sitten, kun hän täyttää 75 vuotta, niin minä annan lahjaksi laulutunnit.

Katso koko lähetys Yle Areenasta.