Amsterdamin puukottaja kertoi loukkausten islamia vastaan kannustaneen tekoon

Syyttäjän mukaan 19-vuotiaalla afganistanilaismiehellä oli terroristinen motiivi.

Amsterdam
Poliisin tutkijoita lähellä puukotuspaikkaa Amsterdamin päärautatieasemalla 31. elokuuta.
Poliisi tutki puukotuspaikkaa Amsterdamin päärautatieasemalla.Remko De Waal / EPA

19-vuotias afganistanilaismies on epäiltynä kahden amerikkalaisen turistin puukottamisesta Hollannissa Amsterdamin keskusrautatieasemalla perjantaina.

Syyttäjien mukaan mies on kertonut teon motiiviksi islamin vastaiset loukkaukset.

– Miehen mukaan Hollannissa on usein loukattu profeetta Muhammedia, Koraania, islamia ja Allahia, hollantilainen syyttäjä kertoi lausunnossaan.

Syyttäjien mukaan epäillyllä oli terroristinen motiivi ja hän matkusti siinä tarkoituksessa Hollantiin. Mies vaikuttaa toimineen yksin.

Afganistanilaismies mainitsi myös hollantilaisen äärikoikeistolaisen poliitikon Geert Wildersin. Islaminvastainen Wilders peruutti päivää ennen välikohtausta osallistumisensa sarjakuvatapahtumaan, jossa kuvattiin profeetta Muhammedia. Tapahtuma suututti monia muslimeja.

Kaksi 38-vuotiasta amerikkalaismiestä loukkaantui vakavasti, kun hyökkääjä kävi puukolla heidän kimppuunsa perjantaina keskipäivällä vilkkaalla juna-asemalla. Poliisi ampui puukottajaa alavartaloon. Puukottaja ja uhrit vietiin sairaalaan. Amerikkalaiset ovat sairaalahoidossa ja heidän vointinsa on hollantilasmedian mukaan tyydyttävä.

Saksan ulkoministeriö vahvisti, että epäilty on turvapaikanhakija, joka haki valituslupaa päätökseen. Hänella on Saksan oleskelulupa. Saksan poliisi teki ratsian miehen Saksassa olevaan kotiin. Poliisilla ei ole tietoja, jotka liittäisivät miehen mihinkään terroristiryhmään.

Amsterdamin rautatieasemalla puukotus – poliisi ampui epäiltyä

Lähteet: AFP, Reuters