1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. norsut

Kymmeniä elefantteja tapettiin Botswanassa

Norsujen määrä vähenee huolestuttavati eri puolilla maailmaa.

Aasialainen emonorsu Farina ja sen poikanen Ta Wan seisovat Pairi Daizan eläintarhassa Belgiassa. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

Lähes 90 norsun ruhoa on löydetty läheltä kuuluisaa villieläinten suojelualuetta Botswanassa, uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Kyseinen Okavangon suisto on suosittu alue Kalaharin laidalla, se houkuttelee matkailijoita ympäri maailmaa.

Eläinlääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan Botswanassa nyt paljastunut salametsästyksen laajuus on laajin tähän mennessä paljastunut isku Afrikassa. Alueelta on löydetty 87 kuollutta elefanttia. Tutkijan mukaan eläimet on tapettu vain muutamia viikkoja sitten.

Botswanassa on tiettävästi maailman suurin elefanttipopulaatio, noin 130 000 yksilöä. Elefantit ovat siirtyneet rajojen yli Angolasta, Namibiasta ja Sambiasta Botswanaan, missä niiden on luultu olevan turvassa.

Salametsästykset maassa ovat olleet harvinaisia aseellisten ja hyvin hoidettujen salametsästysyksiköiden vuoksi. Torjuntayksiköt ovat keskittäneet toimintaansa raja-alueisiin, jotka ovat perinteisesti olleet haavoittuvimpia.

Botswana on aiemmin suurelta osin säästynyt muiden maiden näkemiltä elefanttituhoilta. Luonnonsuojelijat pelkäävätkin nyt, että paljastuneen salamurhan laajuus pyritään peittelemään, koska se on huonoa mainetta maalle.

Afrikassa tehdyn laskennan mukaan kolmasosa maanosan norsuista on tapettu viimeisen vuosikymmenen aikana. Tansaniassa 60 prosenttia elefanteista on kadonnut viidessä vuodessa.

Vastaavia huonoja uutisia muistakin maista

Sri Lankassa viranomaiset ovat aloittaneet luonnonvaraisten norsujen kuolinsyyn tutkinnan saaren itäosassa, kertoo uutistoimisto AFP. Kuusi seitsemästä kuolleesta eläimestä oli nuoria, alle 12-vuotiaita yksilöitä.

Tutkijat pyrkivät selvittämään eläinten kuolinsyytä. Yhtenä vaihtoehtona pidetään hukkumista suistoalueella.

Sri Lanka pitää elefantteja kansallisena aarteena, ja niitä suojellaan lailla. Sri Lankan elefanttipopulaation koon arvioidaan olevan luonnossa noin 7 500.

Malesiassa puolestaan tutkitaan uhanalaisten borneonnorsujen kuolemaa, kertoo puolestaan uutistoimisto Reuters. Harvinainen laji elää Borneon trooppisissa sademetsissä, erityisesti saaren koillisosassa Sabahissa.

Ainakin 25 yksilöä on kuollut Malesiassa tämän vuoden aikana. Määrä on korkea, sillä viimeisten kahdeksan vuoden aikana alueella on kuollut yhteensä hieman yli sata norsua.

Maailman luonnonsuojeluliitto WWF arvioi, että kyseistä elefanttilajia on vain noin 1 500 yksilöä enää jäljellä. Kannan pienenemisen taustalla on elinolojen muuttuminen, erityisesti ravintokasvien häviäminen, mutta lisäksi vaarana on niiden jääminen salametsästäjien ansoihin.

Lue myös:

Tutkimus: Ihminen leviää, suuret maanisäkkäät katoavat – Tuleeko lehmästä isoin maanisäkäs?

WWF: Tansania suunnittelee valtavia metsähakkuita luonnonsuojelualueella

Britannia kieltämässä norsunluun myynnin

Hongkong kielsi norsunluukaupan – "Hieno päivä elefanteille"

Kiina piti lupauksensa: Kaikesta norsunluukaupasta tuli vuodenvaihteessa laitonta

Laittoman norsunluukaupan väsymätön vastustaja löytyi surmattuna kotoaan – "Yksi luonnonsuojelun suurista tuntemattomista sankareista"