1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkulaisravintoloiden pintapuhtaudessa rutkasti parantamisen tarvetta – käsihygienia, käsienpesurutiinit ja käsienpesupisteiden varustelu oli erityisen heikolla tasolla

Kaikki näytteet kerättiin puhdistetuilta pinnoilta. Vuosina 2015 ja 2016 otettujen pintapuhtausnäytteiden tulokset olivat huomattavasti paremmat.

Kotimaan uutiset
Ravintolan keittiössä paistetaan ruokaa hellan ääressä.
Mariya Siyanko / AOP

Turun ympäristöterveyden elintarvikevalvonta selvitti ravintoloiden pintapuhtautta erillisellä projektilla kuluneen kesän aikana.

Pintapuhtautta selvitettiin ottamalla näytteitä keittiöveitsistä, leikkuulaudoista, ruokailuvälineistä ja henkilökunnan käsistä. Näytteitä otettiin 64 eri ravintolasta.

Näytteenotto suoritettiin ennalta ilmoittamatta. Kaikki näytteet kerättiin puhdistetuilta pinnoilta.

Tulosten perustella ruokailuvälineiden pinnoista puhtaudeltaan hyviä tai välttäviä oli 40 prosenttia näytteistä ja leikkuulaudoista noin 30 prosenttia. Keittiöveitsien ja käsien tulokset jäivät heikoimmiksi. Keittiöveitsistä otetuista näytteistä hyviä tai välttäviä oli vain 11 prosenttia ja käsistä vain 6 prosenttia.

Haarukka ja veitsi.
REX / AOP

Tutkimukseen kerätyt näytteen analysoitiin ATP- luminometrillä.

Raja-arvoina käytettiin laitevalmistajan ja toimittajan suosittelemia raja-arvoja hygieniakohteissa ja elintarvikesovellutuksissa.

Lue seuraavaksi