Erityislapsi värjötteli ja odotti 1,5 tuntia taksia kouluun – Yhtiö: "Täytyy alkaa keksiä kuljettajille porkkanoita"

Koulukyydeistä on ollut ongelmia eri puolilla Suomea tänä syksynä. Taustalla on uusi laki.

koulukuljetus
Peetu Siimes odottaa koulukyytiä.
Taksi haki Peetu Siimeksen kouluun maanantaina 1,5 tuntia myöhässä ja tiistaina 5 minuuttia etuajassa. Ongelma on, ettei koskaan voi olla varma, milloin kyyti tulee.Petra Ketonen / Yle

Tamperelainen Peetu Siimes, 11, odotti maanantaina taksia kouluun. Ilmoituksen mukaan kyydin piti tulla kello 7.10.

Taksia ei kuitenkaan kuulunut.

– Eihän se kivalta tuntunut. Kylmä tuli, Peetu Siimes kertoo.

Peetu Siimes on erityislapsi ja hänen koulunsa on siitä syystä taksimatkan päässä kotoa. Vartin odottelun jälkeen isä Jyri Siimes soitti taksikyydeistä vastaavaan Tuomi Logistiikkaan.

– Kysyin, missä taksi on. Saimme vastauksen, että hakuaikaa on muutettu kello 7.40:ksi. Emme olleet saaneet tällaista tekstiviestiä, Jyri Siimes kertoo.

Peetu Siimes odotti ulkona. Ilman takkia alkoi jo tulla kylmä, mutta koululaisella kesti aikaa uskaltaa hakea lisää vaatteita, koska taksi voisi tulla sillä välin.

Lopulta taksi tuli vasta kello 8.40, eli Peetu Siimes odotti ulkona 1,5 tuntia. Koulupäivä oli jo alkanut.

– Kuski ei sanonut mitään ihmeellisempää. Sanoi, että tuli tänään vähän myöhässä, Peetu Siimes kertoo.

Pitää herätä aikaisin

Vanhemmat Liina ja Jyri Siimes kertovat, että kyytiongelmat ovat alkaneet tänä syksynä.

– Aiemmin olemme tienneet kuljettajat ja hakuajat. Nyt meille tulee tekstiviestejä tai ei tule tekstiviestejä. Mitään varmuutta ei ole ollut, Siimekset kertovat.

Peetu Siimes menee koulutaksiiin.
Peetu Siimeksestä on kurjaa mennä kouluun myöhässä.Petra Ketonen / Yle

Siimekset ovat opettajia ja heidän täytyy lähteä omiin töihinsä. Liina Siimes sanoo, että on vaikea keskittyä töissä, kun pitää vilkuilla kännykästä, onko lapsi päässyt kouluun.

Kyytien takkuaminen vaikuttaa Peetun koulupäivään. Jos aamu on alkanut huonosti, on vaikea keskittyä koulutöihin.

– Eilinen koulupäivä oli ollut hyvin vaikea. Joillekin lapsille rutiini on hyvin tärkeä. Tulee turvattomuuden tunnetta. Ei ole opettajallekaan helppoa, jos oppilaat tulevat milloin sattuu ja huonolla tunnelmalla, Jyri Siimes kertoo.

Vastaavasti tuttu taksikuljettaja voi pelastaa erityislapsen päivän.

– Kuskilla voi olla suuri vaikutus lapsen mielialaan. Aamun paha mieli voi muuttua, jos on hyvä ja tuttu taksikuski, Liina Siimes kuvaa.

Peetu Siimes toivoo, että taksi tulisi samaan aikaan joka aamu. Näin hän tietäisi, mihin asti saa nukkua.

– Toivoisin, että olisi pysyvät ajat taksille, että tietäisin, milloin pitää herätä. Joudun heräämään melkein joka päivä 6.20, vaikka koulu alkaa vasta 8.15.

Ongelmia myös muualla

Iltalehti kertoi (siirryt toiseen palveluun)maanantaina toisesta tapauksesta, jossa kehitysvammainen lapsi jätettiin yksin väärän koulun pihalle Tampereella. Äidin mukaan myös kuljetuksissa kotiin on ollut ongelmia. Kerran taksi toi naisen ovelle tuntemattoman kehitysvammaisen lapsen.

Koulukyydeistä on ollut ongelmia eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Järvenpäässä sata lasta jäi tienposkeen, kun koulukyyti ei tullutkaan. Heistä suurin osa käy erityiskoulua.

Myös Kirkkonummella, Nurmijärvellä ja Espoossa on ollut ongelmia koulukuljetusten kanssa tänä syksynä. Kuljetuksissa on ollut myöhästymisiä ja joissakin tapauksissa koulukyyti ei ole saapunut lainkaan.

Kuljettajia vaikea saada

Koulukyydeistä Tampereella vastaa Tuomi Logistiikka. Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri omistavat yhtiön.

Tampereella on yli 500 lasta koulukyydityksissä. Tuomi Logistiikan henkilöliikennejohtaja Erkki Harju sanoo, että noin 50 lapselle ei ole saatu vakikuljettajaa.

– Joudumme ottamaan tilalle takseja Tampereen Aluetaksin vapaista takseista. Niitä ei ole aina saatavilla.

Autoilijoiden toimeentulo tulee Harjun mukaan muusta kuin koulukyydeistä, eivätkä autoilijat ole halukkaita ajamaan alle kilometrin mittaisia kyytejä aikaisin aamulla.

– Täytyy alkaa keksiä porkkanoita, joilla saadaan kuljettajia koulukyyteihin. Vanhassa järjestelmässä niitä oli. Autoja voisi houkutella pikkuisen korkeammalla taksalla, Harju sanoo.

Taksi haki Peetu Siimeksen kotoa tiistaina ajoissa.
Tämä taksi tuli ajoissa tiistaina.Petra Ketonen / Yle

Tampereen Aluetaksin toimitusjohtaja Helvi Liukkaala sanoo, että aikaisemmin koulukyytejä ajavat saivat lisäksi ajaa ilman ajovuoroa toisin kuin muut kuljettajat. Tämä lisäsi ansaintamahdollisuuksia.

– Uusi laki ei salli tällaista kyytien rajoittamista. Autot ja yrittäjät saavat itse päättää, milloin ovat vuoroissa.

Liikenne- ja viestintäministeriön viestintäpäällikkö Antti Ellonen sanoo, että taksinvälityskeskus ja yrittäjät voivat yhä keskenään sopia ajovuorojärjestelyistä.

– Tämä täytyy tehdä kilpailulain sallimissa rajoissa.

"Jopa vaarallisia tilanteita"

Tampereen apulaispormestari Johanna Loukaskorpi kertoo, että hän on useaan kertaan vaatinut Tuomi Logistiikalta selvityksiä, miksi vammaiskuljetukset ja osa koulukyydeistä takkuavat.

– Koulukyydeissä on ollut myös täysin kohtuuttomia ongelmia lähes viikoittain. Näin ei vaan voi jatkua. Koulukyytien ja muiden kuljetusten on toimittava. Mietimme nyt ratkaisuja näihin ongelmiin. Asiakkaiden ja perheiden tilanteet ovat olleet välillä erittäin huolestuttavia. Jopa vaarallisia, Loukaskorpi kertoi vastauksessa Siimeksen perheelle.

Vanhemmat Liina ja Jyri Siimes ovat yrittäneet selvitellä asiaa, mutta ihmettelevät vaihtuvia selityksiä.

– Kukaan ei oikein kerro, missä vika. Onko uusi laki vai järjestelmäongelmat? Aika avuttomaksi tässä itsensä tuntee. Korjatkaa tilanne ja jos sitä ei voi korjata, palataan sitten vanhaan järjestelmään, Jyri Siimes ehdottaa.

Lisäys 5.9. klo 8.15 Lisätty liikenne- ja viestintäministeriön kommentti.

Lue lisää:

Koulukyydit aiheuttavat päänvaivaa Uudellamaalla – Kuljetusyrittäjä: "Jos tämä olisi helppoa, tätä tekisivät kaikki"

Sata lasta jäi tienposkeen Järvenpäässä, kun koulukyyti ei tullutkaan

Koulutaksi jätti erityislapsia useita kertoja yksin oman onnensa nojaan – Poliisi ei käynnistä tutkintaa