Säästöpankkiryhmä: Työllisyys kehittynyt kesän aikana jopa hämmästyttävän hyvin

Säästöpankkien mukaan suurimmat suhdanneriskit tulevat Suomen ulkopuolelta.

Säästöpankkiryhmä
Säästöpankin kyltti.
Essi Peijariniemi / Yle

Säästöpankkiryhmä pitää suhdanne-ennusteensa tälle ja ensi vuodelle ennallaan. Säästöpankkien tiistaina julkaisemassa katsauksessa talous kasvaa tänä vuonna 2,8 prosenttia ja ensi vuonna 2,0 prosenttia.

Työllisyyden kasvu on jatkunut ennakoitua selvästi vahvempana, minkä vuoksi Säästöpankkiryhmä odottaa työttömyysasteen alenevan vuosina 2018 ja 2019 aiempaa ennustetta ripeämmin.

Säästöpankkiryhmä toteaa katsauksessaan, että työllisyys on kesän aikana kehittynyt jopa hämmästyttävän hyvin ja on odotettavaa, että kasvutrendi tasoittuu syksyn tullessa.

– Tästä huolimatta voidaan sanoa, että työllisyyden merkittävä paraneminen on todellista ja hallituksen työllisyystavoitteen toteutuminen todennäköistä, katsauksessa sanotaan.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisyysasteen trendi nousi heinäkuussa 71,9 prosenttiin. Hallitus on asettanut työllisyystavoitteekseen 72 prosenttia.

Katsauksessa kuitenkin muistutetaan, että epävarmuus talouteen on kasvanut. Säästöpankkien mukaan kotimarkkinoiden tunnelma vaikuttaa aiempaa varautuneemmalta, vaikka kuluttajien ja yritysten talousluottamus on mittauksissa yhä vankka.

– Asuntokauppa käy, muttei odotetun vahvasti. Myös vähittäiskauppa kasvaa, mutta vauhti voi sielläkin olla jo hidastumassa, katsauksessa arvioidaan.

Säästöpankkien mukaan suurimmat suhdanneriskit tulevat Suomen ulkopuolelta. Niitä ovat muun muassa Yhdysvaltojen kiristyvä rahapolitiikka, Turkin valuuttakriisi ja kauppapoliittiset jännitteet.