Puhemies Risikko: ”Valituskirjelmä Krista Kiurusta on nyt loppuunkäsitelty”

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaiset ja yksi sinisten edustaja tekivät valituksen Krista Kiurusta heinäkuussa.

eduskunta
Miten puhemies Risikko arvioi eduskunnan tulevaa syksyä?
Miten puhemies Risikko arvioi eduskunnan tulevaa syksyä?

Laineet sosiaali- ja terveysvaliokunnan ympärillä alkavat vähitellen laantua. Viimeiset viestit valiokunnasta kertovat, että riitaisat tunnelmat ovat hieman helpottaneet valiokunnassa sitten viime keväästä.

Tiistai-iltapäivästä puhemies Paula Risikko (kok.) sanoikin tiedotustilaisuudessa, että valituskirjelmä valiokunnan puheenjohtajasta Krista Kiurusta (sd.) on saatu puhemiesneuvostossa käsiteltyä.

– Totesimme, että tämä yksittäinen asia eli kirjelmä, joka puhemiesneuvostolle oli tullut, on nyt loppuunkäsitelty, Risikko sanoi.

Lähinnä puhemiesneuvosto siis totesi, että tilanne valiokunnassa on rauhoittunut. eikä jatkotoimenpiteille ole tarvetta.

Puhemiesneuvostoon kuuluvat puhemiesten lisäksi valiokuntien puheenjohtajat. Neuvosto kuuli muun muassa puheenjohtaja Kiurua, kirjelmän jättäjiä ja valiokuntaneuvosta.

Keskustelun päätteeksi puhemiesneuvosto päätti lisätä virkamiesvoimia sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, jotta sote-uudistus rullaisi valiokunnassa nopeammin eteenpäin.

Kirjelmä lähetettiin heinäkuussa

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan viisi keskustalaista ja yksi sinisten edustaja jättivät heinäkuun alussa valituskirjelmän Kiurusta, joka johtaa valiokunnan työtä. Kirjelmä osoitettiin Risikolle, koska hän vastaa muiden puhemiesten kanssa eduskunnan työskentelystä.

Keskustan ja sinisten edustajat edustavat hallituspuolueita ja Kiuru oppositiopuolue demareita. Hallituspuolue kokoomuksesta ei ollut edustajia mukana kirjelmässä.

Valituksen tehneiden mukaan Kiuru on valiokunnan puheenjohtajana viivytellyt sote-uudistuksen käsittelyä. Kantelun mukaan Kiuru on muun muassa estänyt valiokuntaa äänestämästä asioista ja päättänyt kokouksia ennen äänestyksiä.

Demareista on viestitty, että kirjelmä on enemmän hätähuuto sote-uudistuksen takkuamisesta, mistä vastuu on hallituspuolueilla.

Risikon mukaan valiokunnan puheenjohtajasta tehty valitus on hyvin poikkeuksellinen toimenpide.

Lue myös:

Eduskunnan kuuma syksy: Nousevatko ammattiliitot hallitusta vastaan? Autot palavat Ruotsissa – järisyttääkö maahanmuuttokysymys Suomen vaaleja?

"Ei peli ole menetetty" – puhemies Paula Risikko ymmärtää politiikkaan pettyneitä kansanedustajia, mutta kehottaa jokaista miettimään omia puheitaan – ei toisten