1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Vasemmistoliiton ohjelma herätti pelkoa tekijänoikeuskorvausten sosialisoinnista – Li Andersson: "Virhe, joka korjataan"

Vasemmistoliiton taide- ja kulttuuripoliittisessa ohjelmassa puhutaan tekijänoikeuskorvauksien keräämisestä tavalla, joka herätti Twitterissä kysymyksiä sosialisoimissuunnitelmista.

kulttuuri
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson esitteli puolueen uutta visuaalista ilmettä tiedotustilaisuudessa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson esitteli puolueen uutta visuaalista ilmettä tiedotustilaisuudessa.Onni Ojala / Lehtikuva

Vasemmistoliiton taide- ja kulttuuripoliittinen ohjelma (siirryt toiseen palveluun)on herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa. Taiteilijoiden mukaan ohjelmassa halutaan sosialisoida tekijänoikeuspalkkiot.

Tarkalleen teksti menee seuraavasti: "Tekijänoikeuskorvausten kerääminen ja valvonta saatetaan julkisen vallan tehtäväksi ja tekijänoikeustulot jaetaan taiteilijoille apurahoina".

Asiaan on reagoinut twitterissä muun muassa kirjailija Karo Hämäläinen.

– Puolue haluaa sosialisoida taiteilijoiden työn. Paperissa näkyyy muutenkin piraattiaatteen sivallus, Hämäläinen kirjoitttaa twitterissä.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Puhelimitse tavoitetun puolueen puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan kyseessä on väärä muotoilu.

– Me olemme korjaamassa tekstiä, ohjelmassa on virhe. Virhe johtuu työryhmän tekemästä huolimattomasta muotoilusta. Ja kun ohjelma on ollut puoluehallituksen käsittelyssä, niin valitettavasti tuohon muotoiluun ei ole kiinnitetty huomiota. Olen asiasta hirveän pahoillani.

Samaa Andersson vakuuttaa myös vastauksessaan kirjailija JP Koskiselle.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Andersson avasi puolueen tavoitteita tarkemmin sähköpostitse Ylelle:

"Pahoittelemme! Vasemmistoliiton kulttuuripoliittisen ohjelman kirjaus tekijänoikeustuloista on ollut epäselvä ja on siksi herättänyt kysymyksiä puolueen kannoista tekijänoikeuskorvauksiin liittyen. Vasemmistoliiton kulttuuripolitiikan keskeisin lähtökohta on taiteellisen työn tekijöiden aseman ja toimeentulon parantaminen. Tavoitteenamme on tekijänoikeuskorvausten ohjaaminen nykyistä paremmin suoraan tekijälle, ei missään nimessä tekijänoikeuskorvausten vieminen tai tulouttaminen muille. "Ohjelmassa on ollut linjaus korvausten perinnän siirtämisestä tekijänoikeusyhdistyksiltä julkisen vallan hoidettavaksi, koska nyky-yhteiskunnassa yhdistysten varassa tapahtuva valvonta on nähty riittämättömänä, eivätkä korvaukset teosten käytöstä ole kattavia. Tämä kohta ohjelmassa on epäselvä eikä edusta puolueen kantaa, siksi se on poistettu. Riippumatta siitä, tapahtuuko tekijänoikeuskorvausten perintä tekijänoikeusyhdistysten tai muun tahon kautta, on tavoitteenamme järjestelmä, joka on kattavampi ja selkämpi kuin nykyinen – niin, että taiteilija saa paremmin tulot teoksensa käytöstä, mutta samalla taide saa kerrostua ja on kansalaisille saavutettavissa".

Vasemmistoliitto tunnetaan kulttuuri- ja taidemyönteisenä puolueena. Sen taide- ja kulttuuripoliittisessa ohjelmassa muun muassa todetaan, että "taidetta ja kulttuuria on vaalittava moninaisena ja sen tulee olla kaikkien saatavilla".

Vasemmistoliiton taide- ja kulttuuripoliittinen ohjelma on hyväksytty puoluehallituksessa 24.4. 2018

Lue seuraavaksi