1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pori

Nahkiaissaaliit ovat surkeimpia vuosikymmeniin – "Muutaman sadan nahkiaisen keräämiseen menee lähes viikko"

Nahkiaispaistamoissa toivotaan kunnon syysmyrskyä, sillä nahkiainen ei liiku tyynellä ja lämpimällä säällä.

Kuva: Lore Korpelainen / Yle

Nahkiaisen kysyntä on nyt kuumimmillaan, mutta satakuntalaisissa nahkiaispaistamoissa joudutaan viettämään hiljaiseloa. Saaliit ovat jääneet surkeimmiksi vuosikymmeniin.

– Äitin on paistanut nahkiaisia yli 50 vuotta, eikä muista näin huonoa vuotta, kertoo Marja Huhtanen ulvilalaisesta Sataherkku-paistamosta.

Myös Nakkilan nahkaispaistamossa paistomäärät ovat tänä vuonna romahtaneet. Sateisena viime kesänä ympyräsuisia tuli jopa liikaa, mutta nyt pyydykset ovat olleet useimmiten tyhjiä.

– Muutaman sadan nahkiaisen keräämiseen paistoritilälle menee lähes viikko. Kokemäenjoesta ja Ahlaistenjoesta niitä on jonkin verran saatu, mutta sitä ylempänä on niin kuivaa, ettei sieltä tule mitään, kertoo Mika Vilponen.

Toiveissa myrskyä ja sadetta

Nahkiainen ei liiku liian kauniilla ja tyynellä säällä, joten paistamoissa odotellaan kunnon syysmyrskyä ja sateita.

– Nyt pitäisi olla paras pyyntikausi ja kysyntä on kova. Harmittaa, kun ei ole mitä myydä, sanoo Huhtanen.

Vilposillakin puhelin soi lähes taukoamatta

– Tänä aamuna olen vastannut jo viiteentoista puheluun, mutta seuraavan kerran voimme paistaa nahkaisia vasta loppuviikosta.

Nahkiaisen pyyntikausi alkoi elokuun puolivälissä ja jatkuu jäiden tuloon saakka. Satakunnassa nahkiaisia pyydetään Kokemäenjoen lisäksi Ahlaisten ja Merikarvian joista.