Syyttäjä vaatii Turun kolikkokavallusjutun epäillyille päätekijöille ehdottomia vankeusrangaistuksia

Rangaistusvaatimukset ulottuvat kolmesta ja puolesta vuodesta kahteen vuoteen.

kavallus
Turun kaupungin pysäköintimittareihin kohdistuvaa kavallusepäilyä koskeva oikeudenkäynti alkoi Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa 4.9.2018.
Turun kaupungin pysäköintimittareihin kohdistuvaa kavallusepäilyä koskeva oikeudenkäynti alkoi Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa 4.9.2018.Yrjö Hjelt / Yle

Syyttäjä katsoo, että kaksi Turun pysäköintimittarien rahastajina toiminutta miestä on syyllistynyt törkeään kavallukseen anastaessaan parkkirahoja. Syytteen mukaan miesten saama rikoshyöty vuosina 1995–2017 oli Turun kaupungin arvion mukaan 1,6 miljoonaa euroa.

Syyttäjä vaatii kaksikolle kolmen ja puolen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Poliisi on saanut osan anastetuista rahoista takaisin.

Jutun käsittely alkoi tiistaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Syytteen mukaan miehet jättivät toimittamatta osan kolikoista asianmukaisesti laskettavaksi ja tilitettäväksi. Miehet käyttivät rahat omiin tarkoituksiinsa.

Kolikkoja
Turun parkkirahakavalluksesta epäiltyjen hallusta takavarikoituja kolikoita.Poliisi

Kolme pääsyytettyä myöntää anastuksen

Kaksikko on myöntänyt anastaneensa kolikoita pitkän ajan kuluessa. Heidän mielestään syyttäjän ja kaupungin esittämät summat ovat ylimitoitettuja. Syyttäjä katsoo, että rikos on kohdistunut erittäin arvokkaaseen omaisuuteen, joten sitä on pidettävä törkeänä.

Syytteen mukaan alkuvaiheessa toiminnassa oli mukana myös kolmas mies, mutta hän jäi pois kaupungin palveluksesta vuonna 2004. Mies jatkoi kuitenkin rikoskumppanina ottamalla vastaan anastettuja rahoja. Häntä syytetään törkeästä varkaudesta ja kätkemisrikoksesta. Mies on myöntänyt teot. Hänelle vaaditaan kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Kavallussyyte on miehen osalta vanhentunut.

Lisäksi kuuden henkilön epäillään ottaneen vastaan, käyttäneen, siirtäneen tai pitäneen hallussaan anastettuja rahoja. Heitä syytetään törkeästä rahanpesusta tai kätkemisrikoksesta. Osalle heistä vaaditaan ehdotonta vankeusrangaistusta, osalle ehdollista tai yhteiskuntapalvelua. Yhden henkilön syytteistä luovuttiin.

Lue lisää:

Turun kaupungin selvitys 875 000 euron epäillystä kolikkokavalluksesta valmistui: kaikkiaan kolme työntekijää saa lopputilin