Hyppää sisältöön

Pohjavedet paikoin erittäin alhaalla – Myös järvien vesi on vähissä

Pahin pohjavesitilanne on länsi- ja keskiosassa maata.

Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Pohjavedet ja järvien sekä jokien vesien pinnat ovat paikoin hyvin alhaalla. Paikoin on mitattu jopa ajankohdan alimpia korkeuksia. Edellisen merkittävän kuivuusjakson, vuosien 2002–2003 tasolle ei sentään ole vielä jouduttu.

Suomen ympäristökeskuksen lukujen (siirryt toiseen palveluun) mukaan alimmillaan pohjavedet ovat nyt maan länsi- ja keskiosissa. Erityisesti pienissä pohjavesimuodostelmissa veden pinta on laskenut monin paikoin kymmenestä sentistä jopa 60 senttimetriin ajankohdan keskiarvojen alapuolelle.

Pohjavesien koko määrä ratkeaa kuitenkin vasta syksyn sateiden jälkeen. Vesien pinnat nimittäin jatkavat laskuaan vielä syyskuun lopulle, lokakuun alkuun saakka.

Kaivot voivat kuivua

Syken hydrogeologin Mirjam Orvomaan mukaan olisi tärkeää saada pohjavesivarastoihin täydennystä ennen talven tuloa.

– Jos täydentäviä sateita ei tule ennen kuin muodostuu routaa, se tarkoittaa sitä, että pohjavesi ei missään vaiheessa täydenny, ja pohjavesi jatkaa laskemistaan entisestään ensi kevääseen asti, Orvomaa selittää.

Orvomaan mukaan tämä tarkoittaisi sitä, että joillain alueilla kaivot kuivuvat.

Hän kuitenkin huomauttaa, että noin 90 prosenttia suomalaisista on vesijohtoverkoston piirissä. Heille kuivuudesta ei vielä koidu ongelmia.

– Siinä taustalla on pintavettä tai suurempia pohjavesimuodostumia. Niiden osalta pohjaveden kierto on hitaampaa. Niiden osalta tällainen 1–2 vuoden kuivuminen ei vielä välttämättä näy, vaan tarvitaan selkeästi pidempi jakso, Orvomaa selittää.

Myöskään porakaivoissa kuivuuden ei pitäisi vielä aiheuttaa ongelmia.

Myös järvien pinnat alhaalla

Pohjavesien lisäksi myös järvivesien pinnat ovat keskimääräistä alempana, varsinkin maan länsi- ja keskiosissa. Paikoin pinnat ovat jopa poikkeuksellisen alhaalla.

Syke kertoo, että Keski-Suomessa järvien vuotuisen vedenkorkeuden vaihtelu on ollut jopa ennätyksellisen suurta.

Ennusteen mukaan esimerkiksi Saimaan ja Pielisen pinnat pysyvät koko syksyn tavallista alempana. Kallaveden pinta voi laskea niin alhaalle, että se voi syyskuun lopulla vaikuttaa jopa laivaliikenteeseen.

Lapissa sateita tarvittaisiin jopa runsaasti, jotta järvien pinnat kääntyisivät nousuun. Toisaalta Inarijärven pinta on nyt 15 senttimetriä keskiarvojen yläpuolella. Syyskuun loppuun mennessä sielläkin pinta lähestyy keskitason lukemia.