1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hallituksen talouspolitiikka

Selvitys: Naiset ovat kärsineet miehiä enemmän Sipilän hallituksen talouspolitiikasta

Harjoitettu talouspolitiikka on suosinut miehiä. Etenkin sosiaalietuuksien indeksileikkaukset– ja jäädytykset ovat heikentäneet naisten ja miesten taloudellista tasa-arvoa.

Indeksimuutosten vaikutus on ollut tuntuvin esimerkiksi lapsilisien ja kotihoidontuen kohdalla. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Miehet ovat hyötyneet vuosina 2016–2018 harjoitetusta talouspolitiikasta enemmän kuin naiset ja valtaosa häviäjistä on naisia. Asiasta kerrotaan valtioneuvoston tänään tiistaina julkaisemassa selvityksessä (siirryt toiseen palveluun).

Verotuksen ja sosiaalietuuksien muutokset ovat hyödyttäneet 61 prosenttia miehistä ja 54 prosenttia naisista. Naisten käytettävissä olevat tulot ovat pienentyneet suhteessa useammin ja enemmän kuin miesten.

Selvityksessä arvioidaan, että hallituksen toimien johdosta noin puoli miljoonaa henkilöä on hävinnyt yli 50 euroa vuositasolla. Näistä 55 prosenttia oli naisia, joiden käytettävissä olevat tulot pienenivät lisäksi 0,41 prosenttia enemmän kuin uudistuksissa hävinneiden miesten.

Miesten ja naisten välisten taloudellisten erojen kasvaminen johtuu selvityksen mukaan etenkin sosiaalietuuksien indeksileikkauksista ja – jäädytyksistä. Niiden vaikutus on ollut tuntuvin esimerkiksi työttömien perusturvan, lapsilisien, opintotuen ja kotihoidontuen kohdalla.

Selvityksessä arvostellaan lisäksi lakiesitysten sukupuolivaikutusten arviointia puutteelliseksi. Tulonjako- ja työllisyysvaikutuksia ei nykyisellään arvioida sukupuolinäkökulmasta käytännössä lainkaan.

Selvityksessä suositellaankin, että Suomessa alettaisiin toteuttaa sukupuolitietoista budjetointia määrätietoisemmin samaan tapaan kuin Ruotsissa.

Lue myös:

Kuinka paljon Sipilän hallitus otti ja antoi? Katso Ylen Mun budjetti -koneesta koko hallituskauden vaikutukset sinun lompakkoosi