Pohjavesien, jokien ja järvien vedenkorkeudet erittäin alhaalla keskisessä Suomessa

Vähäsateisen ja lämpimän kesän jäljiltä pohjavedet, jokien ja järvien pinnat ovat monin paikoin hyvin alhaalla etenkin maan länsi- ja keskiosassa.

vesistöt
Kaivovettä
Poikkeuksellisen lämmin ja vähäsateinen kesä on laskenut vedenpinnat alhaalle.Jarkko Riikonen / Yle Keski-Suomi

Pohjavedet ovat maan keskiosan pienissä pohjavesimuodostumissa laskeneet monin paikoin 10-60 senttiä ajankohdan keskiarvoja alemmaksi. Paikoin on mitattu ajankohdan alimpia korkeuksia. Vielä ei ole kuitenkaan alitettu edellisen merkittävän kuivuusjakson eli vuosien 2002-2003 tasoja.

Kuivan hellekesän jälkeen vasta syksyn sateet ratkaisevat, kuinka alas pinnat vielä laskevat. Korkeudet jatkavat laskuaan yleensä syys-lokakuun vaihteeseen asti, mutta haihdunta ja kasvien vedenkäyttö vähenee syksyn edetessä.

Järvien vedenpintojen lasku jatkuu syyskuussa. Päijänteen vedenpinta laskee syyskuussa 15-25 senttiä ja samalla ero ajankohdan keskitasoon kasvaa. Päijänteen säännöstelypadon ja Kalkkisen kanavan juoksutusluukut ovat kiinni, joten vesi virtaa nyt pelkästään Kalkkisen luonnonkoskesta.

Säännösteltyjen järvien laskua on hillitty koko kesän ajan maltillisilla juoksutuksilla, ja juoksutukset jatkuvat edelleen pieninä.

Elokuun sademäärissä oli suurta alueellista vaihtelua. Vähäsateisimmilla alueilla maan länsi- ja keskiosassa vettä kertyi elokuun aikana vain alle 40 millimetriä eli alle puolet elokuun tavanomaisesta.

Vedenkorkeus vaihdellut ennätyksellisesti Keski-Suomessa

Erityisesti Keski-Suomessa järvien vedenkorkeuden vuotuinen vaihtelu on ollut jo paikoin ennätyksellisen suurta. Kevään harvinaisen korkeat vedenkorkeudet ovat vaihtuneet kuivan kesän yhtämittaisen laskun myötä elokuun loppuun mennessä jo harvinaisen alhaisiin lukemiin.

Pohjavedet ovat maan etelä- ja keskiosissa laskeneet monin paikoin 10-60 senttiä keskiarvoja alemmaksi. Paikoin on mitattu ajankohdan alimpia pohjavedenkorkeuksia.

Ajankohtainen ja päivittyvä tieto vesitilanteesta löytyy SYKEn vesitilannepalvelusta (siirryt toiseen palveluun).

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus