1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. synnytys

Synnytykset jatkuvat Länsi-Pohjassa – Suomen pienin synnytyssairaala sai poikkeusluvan ministeriöltä

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle poikkeusluvan synnytysten jatkamiselle Länsi-Pohjan keskussairaalassa.

Tuore äiti Riikka Pelimanni juhlii uutta vauvaa ja myös synnärin jatkoa Kuva: Jari Peltoperä / Yle

Kemissä sijaitseva Länsi-Pohjan keskussairaala voi jatkaa synnytystoimintaa vuoden 2020 loppuun asti, kerrotaan sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa.

Länsi-Pohjan keskussairaala on Manner-Suomen pienin synnytyssairaala, jossa synnytysten määrä on viime vuosina vähentynyt. Sairaala on saanut kaksi kertaa aiemmin poikkeusluvan synnytyksille.

Valtioneuvoston asetuksen mukaan synnytyksiä hoitavassa sairaalassa täytyy hoitaa vähintään noin 1 000 synnytystä vuodessa. Sosiaali- ja terveysministeriö voi kuitenkin myöntää poikkeusluvan synnytysten määrälle, jos se on tarpeen palvelun saavutettavuuden tai potilasturvallisuuden vuoksi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko vieraili Länsi-Pohjan keskussairaalassa ja synnytysosastolla kuukausi sitten. Vastasyntyneen äidin Kemissä tavanneen ministerin mukaan Meri-Lapin sote-yhteisyrityksen perustamisella ei ole vaikutusta päätökseen poikkeusluvasta, vaan ratkaisevia asioita ovat syntyvien lasten lukumäärä sekä raha.

Saarikko on aiemmin suhtautunut nihkeästi Länsi-Pohjan poikkeusluvan jatkoon. Taustalla on Meri-Lapin jättimäinen ulkoistus. Kesäkuussa valtaosa keskussairaalan toiminnoista, myös synnytykset, siirtyivät 15 vuodeksi Mehiläinen Länsi-Pohja yhteisyritykselle.

Mahtava uutinen – jännitys laukesi

Uutinen poikkeusluvasta on otettu Länsi-Pohjan synnytysosastolla Kemissä ilolla vastaan. Kätilö Juha Berg kertoo, että koko sairaala on iloinnut uutisesta. Hän uskoo, että tieto synnytysten jatkumisesta on ilouutinen koko seutukunnalle.

Poikkeuslupaa on odotettu jännityksellä. Tunnelma on nyt vaihtunut, lähes suruliputuksesta iloon ja helpotukseen.

– Mahtava uutinen. Kakut ja liinat ovat pöydillä tänään, Berg iloitsee.

Jos poikkeuslupaa synnytyksille ei olisi myönnetty, olisi se ollut kova paikka sairaalalle. Berg toteaa, että synnytystoiminnan lakkauttaminen johtaisi sairaalaan kokonaisvaltaiseen näivettymiseen. Vaikutukset näkyisivät koko alueen elinvoimassa.

Lapin Kansa kertoi maanantaina (siirryt toiseen palveluun), kuinka Länsi-Pohjan kätilöt ovat pahastuneet Lapin sairaanhoitopiirin lausunnosta, jonka mukaan synnyttäminen ei ole Länsi-Pohjassa kaikilla kriteereillä mitattuna yhtä turvallista kuin muissa keskussairaaloissa.

STM pyysi lausunnot niin Pohjois-Pohjanmaan kuin Lapin sairaanhoitopiireistä, Pohjois-Pohjanmaa puolsi synnytysten jatkamista mutta Lapin sairaanhoitopiiri suhtautui kielteisesti synnytysten jatkumiseen.

Taustalla halu tiivistää Pohjois-Suomen yhteistyötä

Poikkeuslupa on sosiaali- ja terveysministeriön mukaan tarkoitettu Pohjois-Suomen alueen yhteistyörakenteiden vahvistamiseksi ja synnytystoimintojen uudelleenjärjestelyä varten.

STM:n mukaan alueella on vahvistettava yhteistyötä ja ratkaistava, miten turvataan henkilöstön saatavuus ja osaaminen parhaalla tavalla koko alueen väestön käyttöön Lapin maakunnassa ja Oulun yliopistosairaalan erityisvastuualueella.

Ministeriö edellyttää, että alueen sairaanhoitopiirit toimittavat ministeriöön laatimansa ja erityisvastuualueella hyväksytyn suunnitelman maakunnallisten synnytysten järjestämisen mallista, tuotantorakenteesta ja toimeenpanon aikatauluista.

Pohjois-Pohjanmaan, Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiirien on toimitettava suunnitelma ministeriöön vuoden 2019 loppuun mennessä.

Kuuntele myös: Länsi-Pohjassa iloittiin synnytysten jatkosta: "Mahtava uutinen"