Rockfestarit vetävät ennätysmäärin väkeä – Sanoma nousi kaikessa hiljaisuudessa suurimmaksi festarijärjestäjäksi

Mediayhtiö pyöritti kesän aikana jo lähes 30 festivaalia eri puolilla Suomea.

festivaalit
Yleisöä esiintymislavan edessä.
David Pearson / AOP

Suomalaiset ovat festarikansaa säässä kuin säässä. Se ei ole ihme, että tämän vuoden helteet saivat ihmiset kerääntymään festareille jopa ennätysmäärin. Ennätyksiä rikottiin kuitenkin jo viime vuoden tapahtumissa, vaikka sää oli poikkeuksellisen kolea.

Etenkin rockfestivaalit elävät nyt todellista kulta-aikaa.

– Festivaalikesä on sujunut monilla festivaaleilla odotusten mukaisesti. Vakiintuneilla isoilla rockfestivaaleilla kesä on mennyt erittäin hyvin, sanoo Finland Festivalsin toiminnanjohtaja Kai Amberla.

Esimerkiksi Ruisrock ja Oulun Qstock olivat loppuunmyytyjä jo useampaa vuotta putkeen. Yleisöennätyksiään tekivät puolestaan muun muassa Tammerfest ja Kuopiorock.

Ruisrockin yleisöä lavan edustalla.
Suomen suurin rockfestivaali Ruisrock myytiin tänä vuonna loppuun ennätysajassa jo huhtikuussa.Juuli Aschan / Yle

Provinssia ja Sideways-festivaalia järjestävässä Fullsteam Agencyssa arvioidaan, että festivaalikävijöiden ikäjakauma on laajempi kuin koskaan.

– Festareilla on tosi hyvä imu. Yleisö käy paljon tapahtumissa ja yleinen noste on hyvä kaikilla. Kun festivaalilla menee hyvin, se vaikuttaa siihen, että monilla festivaaleilla menee hyvin. Se nousuvesi nostaa kaikkia laivoja yhtä aikaa, sanoo toimitusjohtaja Tuomo Tähtinen.

Festivaalien järjestäjät uskovat, että tapahtumien menekkiä siivittää alan ammattimaistuminen. Vaikka musiikki on rockfestivaaleilla tärkeä tekijä, entistä tärkeämpään osaan on noussut kokonaisvaltainen viihtyminen tapahtumissa. Järjestäjät ovatkin panostaneet entistä enemmän esimerkiksi ruokapalveluihin.

– Nykypäivänä festarikävijä odottaa aika paljon festarilta ja meidän pitää tuottaa sellaisia kokemuksia ja elämyksiä viikonlopun aikana, että siellä viihtyy monella tavalla, Tähtinen sanoo.

Flow Festival
Flow Festival on tunnettu alueen monipuolisesta valaistuksesta ja sisutuselementeistä.Berislav Jurišić / Yle

Sanoman ensimmäinen festarikesä

Tänä kesänä Suomen festarikentässä koettiin iso muutos, kun mediayhtiö Sanoma ryntäsi apajille. Se osti keväällä Suomen suurimman festivaalijärjestäjän N.C.D. Productionin festivaali-, konsertti- ja risteilyliiketoiminnan.

Kaupassa Sanomalle siirtyi lähes 30 festaria ja tapahtumaa. Joukossa on tunnettuja ja vakiintuneita festareita kuten Himos Juhannus, Raumanmeren Juhannus, Suomipop-festivaalit, Iskelmä-festivaali, Tammerfest ja Tikkurila-festivaali.

Konserteista tänä kesänä toteutuivat Popedan 40-vuotisjuhlakonsertti Tampereen Ratinassa sekä Nightwish-konsertti Lahden Mukkulassa.

Jatkossa Sanoma vastaa myös Abi- ja Goom-opiskelijaristeilyjen järjestämisestä.

Sanomasta tuli kertaheitolla Suomen suurin festivaalijärjestäjä. Tapahtumia pyöritetään uuden yhtiön, Nelonen Media Liven, alaisuudessa.

Anssi Nevalainen
Anssi Nevalaisella on ollut todellinen festarikesä. Nelonen Media Liven toimitusjohtajana hän kiersi 22 festivaalia, jotka kuuluvat Sanoman keväällä hankkimiin tapahtumiin.Jaani Lampinen / Yle

Toimitusjohtaja Anssi Nevalainen kertoo, että festareihin ja tapahtumiin panostamalla Nelonen Media pyrkii Suomen suurimmaksi viihdetaloksi.

– Festareilla käyminen on yleistynyt viime vuosina voimakkaasti. Siitä on tullut niin sanotusti koko kansan viihdettä. Tapahtumat ovat osa viihdettä ja tapahtumaliiketoiminta istuu meidän mielestämme hyvin Nelonen Median nykyiseen liiketoimintaan tv:n ja radion rinnalle.

Nelonen Mediaan kuuluvat tv-kanavat Nelonen, Jim, Hero ja Liv, netti-tv Ruutu sekä radiokanavat kuten Suomipop, Rock ja Aalto.

Mediatalo pystyy siis markkinoimaan näyttävästi tapahtumiaan omilla tv- ja radiokanavillaan. Toimitusjohtaja Nevalainen ei näe tässä mitään ristiriitaa. Varsinkin kun journalistiset sisällöt pidetään tästä erillään.

– Sanoma ja Nelonen Media palvelevat myös muita tapahtumia ja järjestäjiä. Heidän kanssaan tehdään yhteistyötä edelleenkin samaan malliin kuin aikaisemminkin. Journalistisissa sisällöissä toimitaan tietysti journalististen pelisääntöjen pohjalta eli tällaista vaaraa ei siinä suhteessa ole.

Ruisrock
Etenkin kotimaiset artistit vetävät yleisö festivaaleilla. Olavi Uusivirta esiintyi kesällä esimerkiksi Ruisrockissa.Nelli Kenttä / Yle

Muut festivaalijärjestäjät seuraavat mielenkiinnolla, muuttaako Sanoman mukaan tulo jollakin tavalla kotimaista festivaalikentää.

– Totta kai he ovat iso toimija. Kilpailu on aina hyvästä ja on aina tärkeätä, että ei ole liikaa keskittymistä. Mutta en koe, että tilanne on vielä Suomessa toistaiseksi sellainen, sanoo Fullsteamin Tuomo Tähtinen.

Kesä on mennyt Nelonen Media Liven toimitusjohtajalla Anssi Nevalaisella tutustuessa uusiin festivaaleihin. Hän kiersi kaikkiaan 22 tapahtumassa.

Lähes kaikki festivaalit ovat jo tunnettuja konsepteja, joilla on valmiit kohdeyleisönsä. Halutuimpia festivaalikävijöitä ovat 25–44-vuotiaat, mutta Sanoman tapahtumista löytyy myös parikymppisille suunnattu Summer Up sekä vanhempia kiinnostava Iskelmä-festivaali.

Nevalaisen mukaan he aikovat kehittää nykyisiä festivaalejaan eteenpäin sekä luoda uusia.

– Kyllä me aiomme tuoda uusia tapahtumia jatkossakin.

Onko siis jotain uutta tulossa jo ensi kesäksi?

– Mahdollisesti.