Tällaisen valoshown saavat aikaan 100 flipperiä, kun maailman huiput vääntävät turnausvoitosta: "Tulin Suomeen pelkästään flipperin takia"

Tampereen Tullikamarilla järjestettävät flipperin EM-kisat ovat isoimmat koskaan. Hyppää kisatunnelmaan videoiden ja kuvien kera.

pelit
Flipperin EM-kisat Tampereen Tullikamarissa 7.9.2018

Kilinää, ähinää, per**le ja game over.

Tätä on luvassa viikonloppuna Tampereen Tullikamarin Pakkahuoneella, kun yli 300 pelaajaa kokoontuu mittelemään flipperin Euroopan mestaruudesta.

Kisoja on valmisteltu aktiivisesti puolen vuoden ajan ja ajatus kisoista syntyi jo muutama vuosi sitten, Suomen Flipperinpelaajien ry:n puheenjohtaja Marco Suvanto kertoo.

– Aika wow-fiilis on nyt.

Flipperin EM-kisat Tampereen Tullikamarissa 7.9.2018
Jani Aarnio / Yle

EM-kisat käydään aivan Tampereen ydinkeskustassa, mikä tekee hyvää pienen lajin näkyvyydelle. Puitteet eivät voisi olla paremmat, iloitsee kisojen pääsihteeri Jani Saari.

– Tämä on ylivoimaisesti hienoin paikka, jossa EM-kisoja on koskaan pidetty. Koko ajan ajatuksenamme oli tuoda kisat mahdollisimman lähelle ihmisiä.

Kisat ovat isoimmat, mitä Euroopassa on koskaan pidetty. Suomesta osallistujia on 130 ja Ruotsista melkein sata. Kisan nimestä huolimatta mukana on pelaajia myös Euroopan ulkopuolelta, kuten Kolumbiasta ja Argentiinasta.

New Yorkista tullut Levi Nayman oli viettänyt iltaa pikkutunneille, mutta puhkui pelihaluja avajaispäivänä.

– Ei museoita tai laivaretkiä, vaan tulin Suomeen pelkästään flipperin takia.

Flipperin EM-kisat Tampereen Tullikamarissa 7.9.2018
Jani Aarnio / Yle

Nayman lisää, että kisoissa on tärkeää myös tavata tutuksi tulleita kilpakumppaneita eri puolilta maailmaa.

– En olisi tullut tänne asti, ellen haluaisi antaa parastani, mutta on tämä minulle myös sosiaalinen tapahtuma.

Kotimaisista nimistä ennakkoon kovimpia ovat Olli-Mikko Ojamies, Joonas Haverinen ja Jussi Rantala. Lisäksi Ruotsista, Hollannista ja jenkeistä on mukana maailman ranking-huippuja.

Monet osallistujat ovat kuitenkin ihan tavallisia harrastajia, jotka ovat tulleet nauttimaan kisojen tunnelmasta. Yksi heistä on jyväskyläläinen Antti Kiiskinen.

– Minulle tämä on sosiaalista toimintaa varmaan 95-prosenttisesti, koska meikäläisen pelit alkavat olla jo taputeltu: karsinnoista puolet suoritettu ja tuloksena eeppinen epäonnistuminen.

Flipperin EM-kisat Tampereen Tullikamarissa 7.9.2018
Jani Aarnio / Yle

Flipperin kilpapelaaminen kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta. Suomessa flipperin pelaamista harrastaa kilpailumielessä 50-70 pelaajaa.

Lajin isoja maita ovat Ruotsi ja Yhdysvallat, joissa kilpailutoimintaa järjestetään säännöllisesti. Jotain lajin suosiosta ison meren takan kertoo Marco Suvannon kokemus kilpailuun ilmoittautumisestaan.

– Olin ilmoittautumassa Pinburgh-kisaan Pittsburghissa, johon otettiin mukaan 840 pelaajaa. Paikat olivat menneet täyteen neljässä minuutissa.

Flipperin EM-kisat Tampereen Tullikamarissa 7.9.2018
Jani Aarnio / Yle