Perheenisän flipperiharrastus alkoi harmittomasti, nyt perheen autotalli on peliluola – "Auto pärjää hyvin ulkonakin"

Flipperimiehenä tunnettu Suvanto aikoo nostaa kovassa nosteessa olevan flipperin uskottavaksi urheilulajiksi, mutta ei hampaat irvessä.

pelit
Flipperinpeluun em-kisat. Flipperi.
Jani Aarnio / Yle

Täpötäysi oikeussali pidättää hengitystään.

Roger Sharpe pamauttaa täydellisen avauslyönnin suoraan ennalta ilmoittamaansa kohteeseen, ja vakuuttaa New Yorkin kaupunginvaltuuston siitä, että flipperi on taitopeli. Siihen saakka se oli määritelty laittomaksi rahankeruulaitteeksi.

Eletään toukokuuta vuonna 1976.

Muutamaa vuotta myöhemmin Marco Suvanto tuijottaa lumoutuneena, kun hänen isänsä pelaa flipperiä kodin läheisessä kuppilassa. Sinbad Merenkulkijan mystinen maailma välkkyy pojan silmissä. Lavat paiskoivat palloa ympäri kauniisti verhoiltua vanerilaatikkoa.

Peli iskee 10-vuotiaaseen poikaan kuin ne kuuluisat miljoona volttia.

Nyt kiireisen perheenisän on vaikeaa löytää aikaa pelaamiselle. Helsinkiläisen rintamamiestalon autotalli on muuttunut peliluolaksi ja sieltä löytyy 12 flipperikonetta, vanhin vuodelta 1979.

Lähtikö homma lapasesta?

– Riippuu keneltä kysyy. Auto pärjää hyvin ulkonakin.

Ensimmäisen oman flipperinsä Suvanto osti 2000-luvun alkupuolella. Teemaksi valikoitui scifi-klassikko Dr. Who.

– Päätin, että kone tulee olohuoneeseen, joten sen piti olla myös kiinnostava sisustuselementti. Sen lisäksi peli oli sopivan simppeli.

Masiina löytyi Salosta paikallisen flipperiharrastajan kokoelmasta. Hintaa sille jäi karvan alle tuhat euroa, mitä joku voisi pitää isona summana.

– Se oli edullinen verrattuna nykyhintoihin.

Marco Suvannon autotalliinsa rakentama peliluola.
Marco Suvannon 3- ja 6-vuotiaat lapset viihtyvät erinomaisesti autotalliin rakennetussa peliluolassa.Marco Suvanto

Flipperit ovatkin parhaimmillaan hyviä sijoituskohteita. Kun Raha-automaattiyhdistyksen tytäryhtiö Pelika myi pelikoneensa halvalla 1990-luvun lopulla, haistoi moni harrastaja tilaisuutensa ja teki hyviä hankintoja myös rahallisesti, Suvanto kertoo.

– Vanhoja koneita ei juuri liiku, joten niiden hinnatkin nousevat jatkuvasti.

Flippereiden arvoon vaikuttavat teema, aikakausi ja laitteen harvinaisuus. Uudetkaan koneet eivät menetä arvoaan iän myötä. Käytettyjen koneiden hintahaitarion 500–7 000 euroa.

Suomessa toimii nykyään muutama yrittäjä, operaattori, jotka vuokraavat flipperikoneita esimerkiksi ravintoloille. Koneita on julkisissa tiloissa pelattavissa arviolta 100–200 kappaletta.

Nudgetus, tilttaus ja wizard mode

Suvannon flipperiharrastus pysyi pitkään pelailuasteella. Suunnilleen samoihin aikoihin, kun hän osti oman flipperinsä, alkoi vakavampi harrastuneisuus herätä. Nykyään mies kisailee säännöllisesti Suomessa ja toisinaan myös ulkomailla.

Moni pitää flipperiä tuuripelinä, jossa pallon toivotaan löytävän satumaisella onnella pisteille. Oikeasti tuurilla on aika vähän tekemistä lajin huipputasolla, kuten Tampereella perjantaina alkaneissa lajin EM-kisoissa.

Jokaisella lyönnillä on tarkoitus ja taustalla toimintaa ohjaa strategia. Nopeat refleksit ovat tärkeät, mutta olennaista hyvälle pelaajalle on konetuntemus, Suvanto opastaa.

– Parhaat pisteet saadaan eri tavoin eri peleissä. Ne pitää vain tietää.

Marco Suvanto pelaa flipperiä.
Uudet flipperit ovat visuaalisesti upeita laitteita. Silti perusasiat ovat ennallaan: pallo kannattaa lyödä sinne, missä valot vilkkuvat.Jani Aarnio / Yle

Suvanto kertoo selvittävänsä pelien salaisuudet hyvissä ajoin ennen kisasuoritusta, mikäli kisakoneet vain ovat tiedossa. Tiedonhankinnassa auttavat muun muassa huippupelaajien tekemät Youtube-videot.

Kaikkeen ei voi kuitenkaan valmistautua. Jokainen kone on uniikki ja flippereiden asetuksia ruuvataan yleensä vaikeammiksi kisasuoritukseen.

Tyypillisiä kisa-asetuksia ovat muun muassa koneen jyrkkyyden, ja sitä myötä pallon nopeuden, kasvattaminen sekä outlanien, eli palloja nielevien rännien leventäminen. Myös tärinäherkkyyttä voidaan lisätä, jolloin kone tilttaa, eli lakkaa vastaamasta nappien painalluksiin, tavallista herkemmin.

– Töniminen eli nudgettaminen kuuluu peliin, ja vaatii taitoa. Kisoissa anturia säädetään herkemmäksi, jotta konetta ei voi raahata pitkin lattioita.

Mutta entä se kovin juttu? Mikä on flipperipelaajien hole-in-one?

Suvanto empii hetken.

– Kyllä se on wizard mode.

Wizard mode on pelissä alkava hetkellinen tila, ikään kuin huipennus, jonka aikana pelaaja saa paljon pisteitä rajatun ajan. Sen saavuttaminen vaatii monta onnistumista ja täytettyä tehtävää.

– Wizard modeen pääsy on kunnioitusta herättävä suoritus.

Flipperin pelaajia rivissä.
Suomessa on 50–70 aktiivista flipperin kisapelaajaa.Marco Suvanto

Flipperimiehenä tunnettu Marco Suvanto haluaa omalta osaltaan olla nostamassa flipperin lajina "seuraavalle tasolle".

Käytännössä se tarkoittaisi flipperin tunnustamista urheiluksi snookerin ja muiden taitolajien, kuten e-urheilun rinnalle.

– Flipperin pelaajalla pitää olla strategia ja tekniikka hiottu viimeisen päälle. Pelissä käytettävät kikat alkavat olla aikamoisia.

– Kun pelaa 6-8 tuntia, niin tietää pelanneensa, vaikka hiki ei lennäkään.

Vaikka flipperiä voi pelata tosissaan, on taustalla aina rento perusvire, Suvanto muistuttaa.

– Halutaan pitää homma rentoja, vähän kuin lumilautailijat ovat tehneet.

Unelma kotikisoista toteutui

Marco Suvanto ei edes yritä peitellä innostustaan, kun puhe siirtyy perjantaina alkaneisiin flipperin EM-kisoihin (siirryt toiseen palveluun) Tampereella. Mies on hoitanut kisojen järjestelyjä aktiivisesti jo puoli vuotta Suomen Flipperinpelaajien yhdistyksen puheenjohtajan roolissaan.

Ajatus EM-kotikisoista on kypsynyt harrastajien mielissä jo vuosia. Lopullinen päätös tehtiin puolitoista vuotta sitten.

– Päätimme, että tehdään parempaa ja erilaista.

Marco Suvanto
Suvanto puhuu flipperistä intohimolla. Mies näkee lajissa paljon kasvun mahdollisuuksia.Jani Aarnio / Yle

Suvannon ja muun järjestäjäporukan tavoitteena oli tuoda kisat lähelle massoja. Tampereella kisat ovat ihan kaupungin ydinkeskustassa Pakkahuoneella julkisessa tilassa.

– Lisäksi kisoista tehdään livestriimiä alusta loppuun saakka.

Ainakaan parempaa paikka lajin promoamiselle kuin aivan Tampereen ydinkeskustassa oleva Tullikamari, ei voisi kuvitella.

Lue lisää:

Tällaisen valoshown saavat aikaan 100 flipperiä, kun maailman huiput vääntävät turnausvoitosta: "Tulin Suomeen pelkästään flipperin takia"

Luulitko flippereiden hävinneen? Pelistä tuli keski-ikäisten miesten trendiharrastus

Mihin katosivat flipperit?