Huumeiden ja nuuskan käyttö räjähti itärajan pikkukaupungissa – Enemmän kuin joka viides yläkoululainen on kokeillut: "Olemme hyvin huolissamme"

Reilun 20 000 asukkaan Hamina pitää kärkipaikkaa yläkouluikäisten nuuskankäytössä ja huumekokeiluissa.

päihteet
Nuuskaajan suussa näkyvät vauriot.
Nuuskaajan suun tunnistaa helposti.Suomen Hammaslääkäriliitto

Nuoret viettävät välituntia koulun käytävillä ja juttelevat rauhallisesti keskenään. Haminalaisessa Vehkalahden koulussa ei ensisilmäyksellä näy merkkejä sääntöjen – tai lain – rikkomisesta.

Viime vuonna tehdyn THL:n kouluterveyskyselyn (siirryt toiseen palveluun) tulokset kertovat kuitenkin muuta. Suomen koululaisilta kysyttiin muun muassa huumeiden ja nuuskan käytöstä. Siinä selvisi, että haminalaiset kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaiset nuuskaavat ikätovereitaan enemmän – viidesosa jopa päivittäin. Nuuskaajien määrä on ponnahtanut kattoon muutamassa vuodessa. Vuonna 2013 nuuskaa käytti kaupungissa vain nelisen prosenttia ikäryhmästä.

– Kaverit saattavat nuuskata kaupungilla ja joskus koulussakin. Melkein kaikkialla. Sitä yritetään kuitenkin tehdä mahdollisimman piilossa, ettei jäädä kiinni, ysiluokkalainen Sini Muurman kertoo.

– Näen nuuskan käyttöä koulussa todella paljon. Täällä on useita nuuskaajia, ysiluokkalainen Aaron Pihkanen toteaa.

Helposti saatavilla

Nuuskan myynti ja ostaminen on Suomen laissa kiellettyä. Nuuskaa kuitenkin välitetään aktiivisesti. Esimerkiksi Facebookissa on kymmeniä nuuskan välitykseen keskittyneitä ryhmiä.

Suomessa myytävä nuuska tulee pääasiassa Ruotsista pohjoisen kautta. Alkuvuodesta tulli sai kiinni maanlaajuisen nuuskan salakuljetusringin (siirryt toiseen palveluun), jota epäiltiin yli 2 000 kilon salakuljettamisesta Ruotsista Suomeen.

Nuoret pitävät nuuskan hankkimista helppona.

– Kyllähän sitä mainostetaan sosiaalisessa mediassakin aika usein, niin kyllä sitä on aika helppo saada, Muurman toteaa.

Nuuskapurkkeja
Täysi-ikäinen henkilö saa tuoda nuuskaa ulkomailta omaan käyttöönsä 1 000 grammaa vuorokaudessa. Lahjaksi tai myyntiin nuuskaa ei saa tuoda.Heidi Hannukainen / Yle

Ysiluokkalainen Aada Elfving on kokeillut nuuskaa kerran. Hänen mukaansa nuuskaa on helppo hankkia myös suoraan muilta nuorilta.

– Tuli porukassa tarjous, ja ajattelin että kokeilen kerran. Se oli siinä. Nuuskaaminen ei ole mitenkään kivaa, enkä kannata.

Osalle ehdoton ei

Kouluterveyskyselyn mukaan noin kolmasosa haminalaisnuorista hyväksyy ikäistensä nuuskaamisen. Osa vastustaa sitä jyrkästi.

– Minulle nuuskan käyttö on ehdoton ei, kuten tupakka ja huumeetkin. Olen päättänyt, etten koskaan kokeile niitä, Aaron Pihkanen toteaa.

Pihkaselle on tarjottu tupakkaa ja nuuskaa, mutta hän on kieltäytynyt niistä. Hän arvelee säännöllisen käytön alkavan usein vastaavista tilanteista.

– Koukkuun voi jäädä, jos joku kaveri tarjoaa, eikä uskalla kieltäytyä.

Suvi Turunen / Yle
Nuuskan käyttö lisääntynyt Suomessa merkittävästi viime vuosien aikana.

Nuuskan käyttö lisää riskiä sairastua sydämen vajaatoimintaan ja moniin syöpiin. Se sisältää tuhansia kemiallisia yhdisteitä, joista kolmisenkymmentä on syöpää aiheuttavia. Nuuskan nikotiinipitoisuudet ovat korkeita, ja se aiheuttaa nopeasti voimakkaan riippuvuuden. Käyttö vaurioittaa suun limakalvoja ja värjää hampaita.

Pihkanen ei usko kaikkien nuorten tuntevan nuuskan haittoja.

– Varmaan aika moni ajattelee, että nuuska on haitallista, mutta en usko että monet tietävät riskejä oikeasti.

Myös huumeet kiinnostavat

Nuuska ei ole ainoa päihde, joka kiinnostaa haminalaisnuoria. Kaupunki pitää kärkisijaa myös kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisten huumekokeiluissa. Jopa neljäsosa ikäryhmästä on kokeillut huumeita ainakin kerran.

– Olin itse aika järkyttynyt, kun kuulin että olemme näin korkealla listoilla. Hamina on aika pieni paikkakunta verrattuna vaikka Helsinkiin, ja silti olemme listojen kärjessä, Aaron Pihkanen pohtii.

Nuorten mukaan päihteidenkäytön takana voi olla useita eri syitä.

– Joillekin se voi olla apu pahaan oloon, ja jotkut haluavat ehkä näyttää olevansa kovia ja esittää vähän, Sini Muurman toteaa.

Yli 60 prosenttia haminalaisista 8.–9.-luokkalaisista pitää huumeiden hankkimista helppona. Koko maan keskiarvo oli alle 40 prosenttia.

Kokeiluiden määrä yllätti

Nuorten päihdekokeilut ovat kiinnittäneet myös päättäjien ja nuorten kanssa työskentelevien huomion.

– Olemme hyvin huolissamme. Tutkimusten mukaan tämän tyyppisiä ongelmia saattaa ilmetä silloin, kun ihmiset eivät arvosta itseään riittävästi, nuorten ehkäisevää päihdetyötä Haminassa koordinoiva nuorisotyöntekijä Hanna-Kaisa Lähde toteaa.

Etenkin huumekokeiluiden määrä yllätti kaupungissa.

– Vaikka huumausaineita on saatavilla, meillä on ollut sellainen ajatus, ettei niin suuri osa lähtisi kokeilemaan. Nuuskan osalta emme yllättyneet niin paljon, koska edellistenkin kouluterveyskyselyiden pohjalta tupakoivia nuoria on ollut kaakkoisrajalla paljon.

Lähteen mukaan Haminan korkeisiin lukuihin ei ole löytynyt suoraa vastausta. Nuuskan kohonnut suosio voi hänen mukaansa selittyä tupakan tuontirajoitusten muutoksilla.

– Tupakan tuonti Venäjältä on vähentynyt ja oletusarvo oli, että jotain siihen tulee tilalle. Ymmärrettäväähän se on, että jos on syntynyt riippuvuus johonkin nikotiinituotteeseen, niin se korvaantuu jollain toisella.

Nuorten hyvinvointia halutaan edistää

Hamina on lähtenyt mukaan Sitran ja Lastensuojelun keskusliiton lasten ja nuorten SIB-hankkeeseen, jonka avulla pyritään edistämään lasten ja nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia.

– Mielestäni aina, jos päihteet nousevat ilmiöksi asti, se on seurausta jostakin. Tarvitsisimme sellaisen työvälineen, että lapset oppisivat pienestä lähtien arvostamaan itseään, elämää, omaa kehoaan ja hyvinvointia. Pyrkimys on siinä, että meidän lapsistamme ja nuoristamme kasvaisi sellaisia, joilla on terve ja hyvä itsetunto. Silloin heidän ei välttämättä tarvitsisi lähteä tehostamaan sitä esimerkiksi näyttämällä kavereille ja kokeilemalla kannabista, Hanna-Kaisa Lähde toteaa.

Juttua tarkennettu klo 16.18: Kouluterveyskysely tehtiin vuonna 2017.