Amerikkalaisopettaja Julie Cieniawskin arkea on kerrata opetusvideota kouluampujasta – "Irtisanoudun, jos minun pitää alkaa kantaa asetta"

Neljästi vuodessa Cieniawski kyyristelee oppilaidensa kanssa pimeän luokan perällä lukkojen takana. Enää harjoitus ei naurata ketään.

Julie Cieniawski on toiminut yläasteen opettajana vuodesta 1986. Kuva: Caitlin O'Hara

SCOTTSDALE, ARIZONA Kun koulupäivä alkaa, Desert Canyonin yläasteen parkkipaikalla päivystää leveäperäinen poliisiauto.

Koululaiset ja heitä saattavat vanhemmat kulkevat tottuneesti auton ohi. Näky on heille arkinen, sillä poliisi alkoi päivystää koulun alueella päivittäin jo yksitoista vuotta sitten.

Kello on juuri soinut ja aurinko paistaa niin kuin lähes jokaisena aamuna Arizonan erämaailmastossa.

– Hi! Good morning! How are you this morning?

Teatteri- ja ilmaisutaidon opettaja Julie Cieniawski ottaa oppilaansa vastaan luokan ovella tervehtimällä jokaista henkilökohtaisesti.

Oppilaat painelevat reput selässä luokkahuoneeseen. Joku haukottelee, joku moikkaa opettajaa ohimennessään.

– Minä tervehdin oppilaat näin joka aamu, vuodesta 1986 yläasteen opettajana toiminut Cieniawski kertoo.

Desert Canyonin yläasteen takana nousevat McDowell-vuoret. Kuva: Caitlin O'Hara

Julie Cieniawskilla on tapana aloittaa lukuvuosi pyytämällä oppilaitaan kertomaan paperilla muutaman sanan itsestään. Kääntöpuolelle he voivat lisätä jonkin henkilökohtaisen asian, joka auttaa Cieniawskia hänen omien sanojensa mukaan "opettamaan oppilasta entistä paremmin".

– Tänäkin vuonna jotkut kertovat olevansa ahdistuneita, jollakulla on stressiä, Cieniawski sanoo.

Hänen mielestään nuoret ovat muuttuneet kymmenen viime vuoden aikana.

– Uskon, että se liittyy turvallisuuden tunteen puutteeseen ja sosiaaliseen mediaan. He tietävät ihan liikaa kaikesta jo hyvin nuorina.

Cieniawskin oppilaat ovat 11–13-vuotiaita. Heistä somea karttelevatkaan tuskin ovat voineet välttyä siltä tiedolta, että myös tämän vuoden aikana amerikkalaiskouluissa on tapahtunut jo kaksi suurta joukkoampumista.

Helmikuussa Floridan Parklandissa lukion entinen oppilas ampui kuoliaaksi 14 lukiolaista ja kolme aikuista. Toukokuussa texasilaisessa lukiossa 17-vuotias oppilas surmasi kymmenen ihmistä.

Karttaan on merkitty punaisella paikkakunnat, joilla sijaitsevien koulujen tai yliopistojen alueella on tänä vuonna ammuttu aseella. Arizonan Scottsdalessa ampumistapauksia ei ole ollut. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Cieniawski koettaa luoda omaan luokkahuoneeseensa ilmapiirin, joka muistuttaa kotia. Sillä hän tarkoittaa avointa ja rentoa tilaa, jossa lapsilla on turvallista olla. Hänen mielestään se on nyt entistä tärkeämpää.

Esimerkiksi pulpetit Cieniawski panee sellaiseen järjestykseen, että oppilailla on näköyhteys toisiinsa. Hän liikkuu fläppitaululta toiselle ja oppilaiden pulpettien lomassa suurimman osan tunnista.

Luokkahuone on persoonallisesti koristeltu. Nurkassa on pitkä rekillinen roolivaatteita ja muuta rekvisiittaa.

– Toivon, että oppilaille tulee tunne, että olemme täällä yhdessä eikä heidän tarvitse pelätä, Cieniawski sanoo.

Julie Cieniawskin opettajanuralla ei ole tullut vastaan todellisia uhkaavia tilanteita. Kuva: Caitlin O'Hara

Samassa luokassa harjoitellaan kuitenkin säännöllisesti, miten toimitaan, jos kouluun tulee hyökkääjä.

Viimeksi ohjattu harjoitus järjestettiin elokuun alussa. Se sujui tutun koreografian mukaan.

Koulun keskusradiosta kuului vaarailmoitus. Cieniawski keskeytti opetuksen, otti luokan avaimet esiin ja kehotti oppilaita siirtymään luokkahuoneen perällä sijaitsevaan varastotilaan. Oppilaiden järjestäytyessä piilopaikkaan Cieniawski lukitsi luokan kolme ovea, sammutti valot ja seurasi sitten oppilaitaan.

Sitten odotettiin hiirenhiljaa, kunnes keskusradiosta kerrottiin, että viranomaiset ovat saapuneet ja vaara on ohi.

– Alussa oppilaat naureskelivat harjoituksille yeah right -tyyliin, Cieniawski kertoo.

– He eivät selvästikään ottaneet niitä tosissaan.

Nyt on toisin. Cieniawskin mukaan oppilaat suhtautuvat jokaiseen harjoitukseen vakavasti.

– Kukaan ei naureskele tai heitä asiasta vitsiä. Heille harjoitukset ovat osa koulutyötä.

Julie Cieniawski opettaa entisessä kotitalousluokassa, jonka perällä oleva keittiö toimii nyt varastotilana. Vaaratilanneharjoituksissa oppilaat piiloutuvat sinne. Kuva: Caitlin O'Hara

Scottsdalessa Arizonan pääkaupungin Phoenixin metropolialueella vaaratilanneharjoituksia on kahdesti lukukaudessa. Ne aloitettiin lähes kaksikymmentä vuotta sitten, Columbinen joukkomurhan jälkeen.

Columbinen koulussa Coloradossa kaksi lukiolaista ampui 12 koulutoveriaan ja yhden opettajan vuonna 1999. Ampuminen oli käännekohta yhdysvaltalaiskoulujen turvatoimissa.

Nykyään lähes kaikissa kouluissa harjoitellaan vaaratilanteissa toimimista, ja useammassa koulussa kuin koskaan ennen on omat vartijat ja poliisit.

Metallinpaljastimet olivat käytössä jo ennen Columbinea suurkaupunkien kuten New Yorkin ja Chicagon kouluissa. Niiden käyttö on lisääntynyt myös pienemmillä paikkakunnilla.

Julie Cieniawskin koulun pääovelle tulee tänä syksynä summeri, jottei kuka tahansa saa pääovea auki ja pääse kävelemään sisään koulurakennukseen.

Vaikka vaaratilanneharjoitukset toistuvat samanlaisina keväästä ja syksystä toiseen, niihin ei totu, Cieniawski sanoo.

– Ne ovat stressaavia, koska ne muistuttavat siitä, mitä saattaisi tapahtua.

Cieniawski koettaa luoda luokkahuoneeseensa ilmapiirin, jossa oppilailla on turvallinen olo. Kuva: Caitlin O'Hara

Cieniawski valmistautui uuden lukuvuoden aloittamiseen myös katsomalla jälleen kerran kouluampumista kuvaavan opetusvideon. Kaikkien koulun työntekijöiden täytyy kerrata se, ja opettajien pitää myös keskustella videosta oppilaidensa kanssa lukuvuoden alkajaisiksi.

Videolla kouluun tulee aseistautunut henkilö, yleensä mies. Ampujan kasvoja ei näy lippiksen alta. Koulun rehtori huomaa hänet heti ja soittaa hätänumeroon. Vartija ilmoittaa keskusradiossa, että kukaan ei saa lähteä koulusta tai tulla sinne.

Luokassa opettaja koettaa pitää seinän viereen kyyristyneet oppilaat rauhallisina. Lopulta poliisipartio saapuu ja saa piirityksen jälkeen ampujan kiinni.

Cieniawski kertoo, että 15-minuuttinen video on hyvin realistinen ja siksi pelottava, vaikka hän on katsonut sen jo kahdeksan kertaa.

– Näen ensimmäisinä koulupäivinä painajaisia videon takia.

Hän hätkähtää, kun koulun oma poliisi Fred Pero vilahtaa kesken haastattelun luokan lasisen ulko-oven takana tavanomaisella kierroksellaan.

– Huh, nytkin minä ihan säikähdin, että onko kaikki ookoo.

Pero päivystää koko lukuvuoden kahdella eri yläasteella. Hän on mukana Cieniawskin koulun arjessa myös toisella tavalla, koulun koripallojoukkueen valmentajana.

Cieniawskin luokasta pääsee koulun sisäkäytävään ja myös suoraan ulos. Kuva: Caitlin O'Hara

Vaikka opettajien koulutusvideolla ampuja on tuntematon, todellisuudessa useissa kouluampumisissa tekijä on käynyt koulua, johon hän hyökkää.

Nykyään amerikkalaisopettajan pitäisikin pystyä paitsi pitämään koululaiset turvassa, myös tunnistamaan oppilaissaan mahdolliset vaaran merkit.

Erottaako Cieniawskin silmä, jos jossakussa näkyy merkkejä esimerkiksi väkivaltaisista fantasioista tai jopa vaarallisesta käytöksestä? Mitä silloin voi tehdä?

– Ensin pidetään opettajien, opinto-ohjaajien ja rehtorin kanssa kokous, jossa oppilaasta keskustellaan ja katsotaan, onko aihetta toimenpiteisiin kuten oppilaan puhutteluun, Cieniawski kuvaa.

Hän kertoo, että on muutaman kerran pannut merkille oman oppilaansa väkivaltaiset piirustukset. Siitä seurasi kahdenkeskinen keskustelu oppilaan kanssa, ja asia ratkesi sillä. Mitään todellista syytä huoleen oppilaan puolesta ei ilmennyt.

– Tiedän, että osa pojista pelasi koko kesän videopelejä, joissa ammutaan ihmisiä. Siksi olen pyytänyt, että koulun poliisi käy luokassa kertomassa, mitä oikealla aseella voi tehdä ja mitä sen seurauksena voi tapahtua.

Kun poliisi puhuu, oppilaat hiljentyvät kuuntelemaan, Cieniawski sanoo.

Cieniawskin oppilaista nuorimmat ovat 11-vuotiaita. Kuva: Caitlin O'Hara

Floridan helmikuisen joukkoampumisen jälkeen presidentti Donald Trump ilmoitti kannattavansa Kansallisen kiväärijärjestön NRA:n ehdotusta, että opettajia ja koulujen muuta henkilökuntaa koulutettaisiin aseiden käyttöön.

Suurin osa yhdysvaltalaisista vastustaa ajatusta, samoin suurin osa opettajista ja koulupiireistä.

Silti aseita on jo joissain kouluissa. Julie Cieniawskin koulussa Arizonassa poliisi Fred Pero liikkuu koulun alueella käsiaseen kanssa.

Arizonan lisäksi kymmenessä muussakin osavaltiossa koulujen muulla henkilökunnalla, kuten omalla poliisilla tai yksityisellä vartijalla, on jo lupa kantaa asetta koulussa. Viime kädessä asiasta päättävät osavaltion paikalliset koulupiirit.

Puhe opettajien aseistamisesta saa Cieniawskin kiihtymään.

Hän ei usko, että opettajien aseistaminen estäisi kouluampumisia vaan arvelee, että se päinvastoin lisäisi turvattomuuden tunnetta kouluissa.

– Kuka on tutkinut sitä, miltä oppilaista tuntuu, jos luokassa on ase, Cieniawski kysyy.

– Entä jos alan ampua, ja luoti menee seinän läpi ja vahingoittaa oppilasta? Tai jos ammun tai vahingoitan omia oppilaitani vaaratilanteessa? Kuka osaa varmasti sanoa, miten opettaja käyttäytyy äärimmäisessä tilanteessa aseen kanssa?

Cieniawski kertoo varttuneensa pikkukaupungissa, jossa metsästettiin paljon ja jossa hänetkin opetettiin käyttämään kivääriä.

Hän sanoo, että jos aseen kantamista vaadittaisiin häneltä koulussa, hän sanoisi itsensä saman tien irti opettajan ammatista.

Arizonan lisäksi kymmenessä muussakin osavaltiossa koulujen muulla henkilökunnalla, kuten omalla poliisilla tai yksityisellä vartijalla, on lupa kantaa asetta koulussa. Kuva: Caitlin O'Hara

Kesälomallaan Julie Cieniawski vieraili lapsuudenmaisemissaan Minnesotassa. Siellä koulurakennuksia ei ole ympäröity verkkoaidoilla ja raskailla sisääntuloporteilla niin kuin esimerkiksi Scottsdalessa.

Miten mukavaa, kun on niin avointa, Cieniawski kertoo ajatelleensa.

Turvatoimiin suhtaudutaan eri osavaltioissa vaihtelevasti. Suunta on kuitenkin selvä. Useimmissa osavaltioissa niitä kiristetään sen mukaan, miten suureksi turvallisuusuhka koetaan.

Arizonassa ei ole toistaiseksi ollut kouluampumisia, mutta monet asukkaat ovat asemyönteisiä ja kannattavat rajatonta aseenkanto-oikeutta. Cieniawskin koululta näkyvän kunnankirjastonkin ovessa on lappu, joka muistuttaa, ettei sisään saa tulla aseen kanssa. Samanlaisia "asevapaita vyöhykkeitä" ovat koulut, sairaalat ja virastot.

Kokeneena opettajana Cieniawski osaa kaivata kouluampumisia edeltävää aikaa, vaikka kokee, että siihen ei ole paluuta.

– Muistatko vielä aikaa, kun koulut olivat turvallisia paikkoja? Ne olivat yhtä turvallisia kuin kirkot tai temppelit. Minusta tuntuu, ettei yhteiskunnassamme ole enää suojaisia julkisia paikkoja, Cieniawski sanoo.

Toisinaan vastuu siitä, että oppilaat ovat hyökkäyksen tai ampumisen sattuessa turvassa, tuntuu opettajasta liian suurelta taakalta kantaa.

Cieniawski myöntää, että joskus häntä pelottaa tulla töihin. Mutta oppilaidensa takia hän yrittää kätkeä pelkonsa ja stressinsä silloinkin, kun jossakin päin Yhdysvaltoja on taas sattunut kouluampuminen.

– On vain hillittävä ajatukset ja pidettävä normaali koulupäivä.

Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss, Scottsdale

Lue myös: