Sienestäjät löysivät Hämeenlinnan maastosta pääkallon – poliisi selvittää liittyykö asiaan rikosta

Maastosta löytyneen vainajan henkilöllisyys ja kuolinsyy pyritään selvittämään ruumiinavauksella ja dna-tutkimuksella.

poliisitutkinta
poliisin hihamerkistä lähikuva
Miki Wallenius / Yle

Sienestäjät löysivät Pirttikoskentien maastosta Hämeenlinnasta viikonvaihteessa vainajan pääkallon. Kallo ja sen läheltä löytyneet muut ruumiinosat lähtevät tällä viikolla Helsinkiin oikeuslääketieteen laitokselle tutkittaviksi.

Maastosta löytyneen vainajan henkilöllisyys ja kuolinsyy pyritään selvittämään ruumiinavauksella ja dna-tutkimuksella, kertoo tutkinnanjohtaja,rikoskomisario Marko Mäkinen Hämeen poliisista.

Viikonvaihteessa 2. syyskuuta Iittalan tuntumassa olleet sienestäjät löysivät maastossa ihmisen pääkallon. He ottivat yhteyttä poliisiin.

Tässä vaiheessa tutkimusta on vielä mahdollista, että henkilö on kokenut luonnollisen kuoleman. Rikoksen mahdollisuuttakaan poliisi ei ole sulkenut pois.

Vainajan ikää ja sukupuolta ei tiedetä

Poliisin selvittäessä löytöä maastossa, kävi ilmi, että vainaja oli jo käytännössä luuranko. Myös vainajan vaatteet ovat maatuneet ja hävinneet.

– Vaikka vainajan ikää ja kuolinaikaa ei vielä tiedetä, näyttää siltä, että kyseessä ei ole sadan vuoden takaisen sisällissodan aikainen vainaja, eikä myöskään viime sotien aikainen vainaja, vaan näitä myöhemmin kuollut henkilö, pohtii rikoskomisario Marko Mäkinen.

Maastosta löytyneiden henkilöllisyys saadaan useimmiten selville

Samaan aikaan, kun Helsingissä vainajalle tehdään ruumiinavaus ja dna-selvitykset, poliisi selvittelee vainajan henkilöllisyyttä aktiivisesti. Tutkimuksissa tarkistetaan muun muassa tietoja kadonneista henkilöistä. Vainajan henkilöllisyyden aikanaan selvittyä poliisi täsmentää työnsä tutkimuslinjoja.

Tunnistamattomien vainajien henkilöllisyys saadaan usein selville nykytekniikalla.

Esimerkiksi keväällä 2017 Hausjärven Hikiän maastosta löytyi metsähauta, jossa oli neljän miehen jäännökset. Heistä kahden henkilöllisyys selvisi talvella 2018. Nuorukaiset olivat kuolleet keväällä 1918 teloitettuina maastoon Hausjärvellä. Heidän jäännöksensä on siirretty hautausmaille Hausjärvellä ja Hyvinkäällä.