Kuopio haluaa Puijon huipulle hotellin ja ehkä lasisia igluja Lapin malliin – "Torni ei yksin riitä"

Puijon lakialueen kehittäminen etenee Kuopiossa, kun alueelle saadaan ensimmäinen asemakaava. Kaava mahdollistaa muun muassa hotellin rakentamisen tornin kupeeseen.

Puijo
Puijon torni on merkittävä symboli Kuopiolle.
Toni Pitkänen / Yle

Vuosikymmeniä puheenaiheena ollut Puijon alue Kuopion ydinkeskustan kupeessa tulee muuttumaan lähivuosina merkittävästi. Näköalatornistaan tunnetulle Puijon lakialueelle laaditaan asemakaava, joka selventää, mitä kaikkea luonnonsuojelualueella saa tehdä ja rakentaa.

Asemakaavoitustyö alkaa viimeistään vuoden 2019 alkupuolella. Tämän syksyn aikana tehdään vielä taustaksi lisäselvityksiä.

Meneillään olevassa selvitysvaiheessa käsitellään koko Puijon alue aina Puijonsarven nenästä moottoritielle saakka. Itse asemakaava rajataan pienemmälle alueelle. Kaava laaditaan alueelle, joka ulottuu pesäpallostadionilta rinteiden kautta lakialueelle.

Vähintään hotelli ja lisäksi mahdollisuus luonnonläheiseen yöpymiseen

Joka tapauksessa Kuopion kaupungin osalta tiedetään jo, mitä Puijolla pitää olla vähintään. Listalta löytyvät laajat luontoalueet, torni ja siihen liittyvät oheispalvelut ja monipuolinen urheilulaakso. Sen lisäksi sinne tarvitaan tapahtumia ja hotelli.

– Lakialueen hotelli on vahvasti mukana kaavoitustyössä, kertoo kaavoittaja Jouni Pekonen Kuopion kaupungilta.

Tämän lisäksi tutkitaan, voisiko Puijolla yöpyä lasisessa iglussa, kuten Lapissa. Tarvittaessa tavoitteena on löytää myös joku muu ratkaisu luonnonläheiseen yöpymiseen.

Yksin torni ei riitä.

Jouni Pekonen

Kaavoittaja Jouni Pekonen on sitä mieltä, että pelkkä torni ja maisema eivät riitä houkuttelemaan turisteja Puijolle.

– Vaikka jotkut ovat sanoneet, että Kallaveden vesistömaisema pitäisi saada Unescon maailmanperintölistalle, niin yksin torni ei riitä. Vaikka maisema on hieno ja ainutlaatuinen ja luontokin on monipuolinen ja ainutlaatuinen, Puijolle tarvitaan laajat ohjelmapalvelut ja muutakin toimintaa. Ja hotelli ja muuta majoitusta, että se pysyy elävänä.

Kallaveden ranta ja Puijon torni.
Matti Myller / Yle

Nyt voi päästä mukaan suunnittelupöytään

Puijon alueen kehittäminen on ollut Kuopion kaupungin tavoitteena jo vuosikausia, mutta nyt uutta on se, että mukaan osallistetaan laajalla rintamalla eri tahoja.

– Nyt halutaan tehdä yhdessä eikä paineta läpi väkisin valmista sapluunaa.

Tulossa on mahdollisesti ainakin työpajoja ja niitä järjestetään myös kaavoitustyön aikana.

Puijolla operoidaan luonnonsuojelualueella

Asemakaavalla on iso merkitys. Puijolla operoidaan luonnonsuojelualueella, joka on rajoittava tekijä rakentamisen suhteen.

– Lakialueelle on saatu aikoinaan rakentaa torni ja Puijon maja, mutta mitään muuta sinne ei ilman kaavaa saa rakentaa.

Kaavoitusprosessin aikana tullaan käymään taas tärkeä keskustelu siitä, miten alueelle tulevat ohjelmapalveluyrittäjät voivat toimia Puijon laella.

Todennäköisesti asiassa noudatetaan jo nyt käytössä olevia ohjeellisia rajauksia. Niiden mukaan yrittäjä voisi toimia luonnonsuojelualueen puolella, mutta sinne ei voi rakentaa mitään isompaa.

Mitään varsinaista rakentamista luonnonsuojelualueella ei voi tehdä.

Jouni Pekonen

Rakentamiseen varattu alue on merkitty selkeästi tornin ja majan läheisyyteen. Tämäkin asia aiotaan käydä vielä kuitenkin läpi kaavatyön aikana.

– On tarkoitus selvittää, mitä kaikkea siellä voi tehdä. Onhan sinne rakennettu ulkoiluväyliä ja muuta pienimuotoista toimintaa. Se on toki selvä asia, että mitään varsinaista rakentamista luonnonsuojelualueella ei voi tehdä.

Puijon lakialueen kaavoitustyö käynnistyy viimeistään ensi vuoden alussa. Jouni Pekonen arvioi, että valituksineen sen valmistumiseen menee kahdesta kolmeen vuotta.