1. yle.fi
  2. Uutiset

Ylä-Lapin poroaita rakennetaan vastustuksesta huolimatta – yli 20 inarijokivartista protestoi

Aitalinja vedetään mielipiteitä kuuntelemalla. Sopimus on kuitenkin lainvoimainen, ja viimeinen keino olisi maan pakkolunastus.

poronhoito
poroaita Angelintien varressa
Suomi on rakentanut poroesteaitoja Norjan vastaiselle rajalle viimeksi 1970-luvulla. Kuva Angelista Inarista.Susanna Guttorm / Yle

Osmo Niittyvuopio on kerännyt yli 20 maanomistajan nimeä uuden poroesteaidan vastustajien listaan. Ensi kesästä lähtien aitaa nousee Inarin Angelista Utsjoen Vanhaan Karigasniemeen. Se myötäilee Suomen ja Norjan välisen rajajoen, Inarijoen rantaa.

– Poroaita vedetään siihen ihan lähelle jokirantaa talojen ja joen väliin. Se on maisemahaitta, se haittaa meidän liikkumistamme ja kalastusta, Niittyvuopio sanoo.

Norja ja Suomi sopivat jo vuonna 2014, että kumpikin valtio rakentaa omalle puolelleen pätkän poroesteaitaa. Sovittu aita valmistuu vastustuksesta huolimatta, sanoo kuusihenkisen poroaitakomission jäsen Hannu Linjakumpu.

– Nyt on valtiosopimuksesta kysymys, ja sen mukaan tietenkin lait on tehty.

Hannu Linjakumpu
Hannu Linjakumpu on yksi poroaitakomission kolmesta suomalaisjäsenestä. Myös Norjasta on komissiossa kolme jäsentä.Anneli Lappalainen / Yle

Suomen puolella valtion omistaman uuden aidan pituus tulee olemaan noin 60 kilometriä. Norjalaiset rakentavat estettä omalle maalleen Tenojokilaaksossa.

Suomen puolella Inarijokivarressa on nyt totuttu vanhaan, suomalaisten ylläpitämään poroaitaan. Osmo Niittyvuopion mukaan se riittäisi.

Maanomistajien mielipiteitä kuunnellaan

Ennen kuin uuden aidan linjoja vedetään, saavat maanomistajat sanoa mielipiteensä ja niitä kuunnellaan.

– Periaate on, että Angelista Vanhaan Karigasniemeen pyritään hakemaan ratkaisu, joka ottaa huomioon olemassa olevan rakennuskannan, peltoalueen ja nykyisen aidan.

Linjakummun mukaan maanomistajille järjestetään vielä mahdollisuus sanoa mielipiteensä aidan linjauksista.

Pakkolunastus on viimeinen keino

Nyt siis pyritään löytämään kaikkia tyydyttävä ratkaisu. Jos sellaista ei saavuteta, on maiden pakkolunastus viimeinen keino.

Inarijokivartiset aikovat viedä asiaansa eteenpäin vetoamalla vielä kerran päättäjiin. Niittyvuopio toi keräämänsä nimilistan esille myös poroaitakomision informaatiotilaisuudessa, joka järjestettiin Inarin Sajoksessa elokuun lopulla.

Norjan ja Suomen välisen sopimuksen mukaan poroesteaita tulee rakentaa vuoteen 2021 mennessä rajan kummallekin puolelle.

Paliskuntain yhdistys saa Suomen puolella valtiolta nyt vuosittain 200 000 euroa rakentamiskustannuksiin.

Lue seuraavaksi