Maahanmuuttovirasto tarkistaa linjauksiaan – päätökset afganistanilaisten turvapaikkahakemuksista keskeytetty

Päätöksen taustalla on YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n uusi Afganistania koskeva arvio.

Maahanmuuttovirasto
Maahanmuuttoviraston avioliitto asiakirjoja
Antti Kolppo / Yle

Maahanmuuttovirasto on keskeyttänyt päätösten tekemisen afganistanilaisten jättämiin turvapaikkahakemuksiin. Virasto tiedotti asiasta Twitterissä.

Virasto viittaa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n tuoreeseen Afganistan-linjaukseen (siirryt toiseen palveluun). Virasto käy linjausta läpi ja muuttaa omia linjauksiaan tarpeen mukaan.

UNHCR:n mukaan Afganistanin turvallisuustilanne on jatkanut heikentymistään ja pääkaupunki Kabul ei ole riittävän turvallinen niin sanottuun sisäiseen pakoon maan sisällä.

Maahanmuuttovirasto ei tee uusia päätöksiä, ennen kuin asia on ehditty käydä läpi. Virastosta asiaa ei kommentoida tarkemmin, ennen kuin linjauksia on tarkasteltu.

Lisäksi poliisi kertoo Twitterissä, että ketään ei olla lähipäivinä palauttamassa Afganistaniin.

Toukokuun loppuun asti yltävien tilastojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Maahanmuuttovirasto on tehnyt 12 kuukauden aikana 4 229 Afganistanin kansalaista koskevaa päätöstä. Lähes 3 000 päätöksistä on ollut myönteisiä ja kielteisiä on ollut noin tuhat.

Mykkänen: Maahanmuuttovirasto tekee päätökset itsenäisesti

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo Ylelle eduskunnassa, että YK:n pakolaisjärjestön lausuntojen seuraaminen on Suomessa tavanomainen menettely. Maahanmuuttovirasto päivittää maatietoja, joiden pohjalta turvapaikkahakemuksia arvioidaan.

– Migri arvioi nyt tätä esiin tullutta uutta arviota Afganistanin tilanteesta ja sen perusteella tehdään Migrissä linjaukset ajankohtaiseen maatietoon, ja se tietysti vaikuttaa turvapäätöksiin. Jos arvioidaan, että palautuskiellon osalta on tehtävä uusia johtopäätöksiä, niin silloin niitä Migri myös tekee ja poliisi toimii sen mukaisesti, Mykkänen sanoo.

Mykkänen korostaa, että Maahanmuuttovirasto tekee asiaa koskevat päätökset itsenäisesti.

Viime viikolla Mykkänen kertoi, että Maahanmuuttoviraston toiminnasta tehdään riippumaton selvitys.

Suomi on palauttanut Afganistanin kansalaisia Kabuliin kesän aikana. Maahanmuuttovirasto on aiemmin perustellut palautuksia muun muassa korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä, jossa KHO piti Kabulia mahdollisena paikkana paluuseen.

Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty on vaatinut palautusten keskeyttämistä Afganistaniin. Järjestön mukaan Afganistan on liian vaarallinen maa, jotta sinne voitaisiin lähettää ketään.

YK:n pakolaisjärjestön tilastojen mukaan tammikuusta kesäkuun loppuun kestävän seurantajakson aikana lähes 1 700 ihmistä on kuollut väkivaltaisuuksissa ja lähes 3 500 loukkaantunut Afganistanissa.

Lue myös:

Miksi turvapaikanhakija käännytetään Afganistaniin, mutta ei Jemeniin? Maahanmuuttovirasto vastaa 7 kysymykseen

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus