Trump: Rikossyytteitä republikaanipoliitikkoja vastaan ei olisi pitänyt nostaa, koska vaarantavat puolueen vaalimenestyksen

Presidentti Trump on jälleen haukkunut oikeusministerinsä Jeff Sessionsin.

Donald Trump
Trump ja Jeff Sessions.
Donald Trump on aiemminkin toistuvasti moittinut oikeusministeri Jeff Sessionsia (kuvassa oikealla).AOP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on Twitterin välityksellä haukkunut oikeusministerinsä Jeff Sessionsin.

Trump on suivaantunut oikeusministeriön päätöksistä nostaa rikosyytteet kahta republikaanipoliitikkoa vastaan. Trumpin tviiteistä voi päätellä, että hänen mielestään Sessionsin johtaman oikeusministeriön ei olisi pitänyt nostaa syytteitä, koska ne vaarantavat republikaanienemmistön Yhdysvaltain edustajainhuoneessa.

Yhdysvalloissa pidetään kongressin välivaalit marraskuussa. Syytteiden nostaminen tässä vaiheessa merkitsee, että ne väistämättä vaikuttavat molempien poliitikkojen vaalikampanjoihin.

– Jeff Sessionsin oikeusministeriö tuo kaksi pitkäaikaista - jo Obaman kaudelta periytyvää - tutkintaa kahdesta suositusta republikaaniedustajasta suurella julkisuudella oikeuden eteen. Kaksi helppoa voittoa vaarassa, koska aikaa ei ole tarpeeksi. Hyvää työtä, Jeff...", Trump kirjoitti Twitterissä.

Yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet, esimerkiksi Fox News -uutiskanava (siirryt toiseen palveluun) kertovat, keitä koskevia tutkintoja presidentti ilmeisesti tarkoitti.

He ovat kalifornialainen republikaaniedustaja Duncan Hunter ja New Yorkista kotoisin oleva Chris Collins.

Hunterin ja hänen vaimonsa epäillään käyttäneen 250 000 kampanjarahaa omiin kuluihinsa ja antaneen lisäksi vääriä tilitietoja.

Collins, joka on kiihkeä Trumpin kannattaja, on syytteen mukaan rikkonut pörssin sisäpiirikauppoja koskevia sääntöjä.

Molemmat ovat kiistäneet syyllisyytensä.

Oikeusministeriön toimintaa puolustellaan

Trump on toistuvasti moittinut Sessionsia, koska tämä on jäävännyt itsensä Trumpin kampanjan mahdollisia Venäjä-yhteyksiä koskevasta tutkinnasta. Trump on myös sanonut, että Sessions sai ministerinviran vain siksi, että oli Trumpin kannattaja ennen vaaleja.

Viime viikolla Trump ilmoitti, ettei aio erottaa Sessionsia ainakaan ennen välivaaleja.

Trump sanaharkkaan oikeusministerin kanssa – Sessions: ministeriö ei taivu poliittiseen painostukseen

Trumpin tviitit ovat nostattaneet kriittisiä huomioita hänen omastakin puolueestaan.

– Yhdysvallat ei ole mikään banaanitasavalta, jolla on kaksi eri oikeusjärjestelmää - toinen enemmistö- ja toinen vähemmistöpuolueelle. Molemmille miehille on nostettu syyte todisteiden perusteella, ei siksi, kuka oli presidentti, kun tutkinta alkoi, sanoi nebraskalainen republikaanisenaattori ja kongressin oikeusvaliokunnan jäsen Ben Sasse.

– Presidentti yrittää poistaa maamme rikosoikeusjärjestelmän laillisen perustan, koska häntä lähellä olevat ihmiset ovat vaarassa, kiteyttää The New York Times -lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelema entinen valtionsyyttäjä Joyce Vance.

Oikeusministeriö ei ole kommentoinut asiaa.

Korjaus 4.9.2018 kello 17.11: Artikkelista korjattu tviittiä koskevaa käännöstä, missä presidentti Trump puhui kahdesta tutkinnasta, ei kahdesta edustajasta.