Hyppää sisältöön

Upea tattisato yllätti kuivan kesän päätteeksi – katso kuvat yleisön sienisaaliista

Kuiva kesä ei ole kokonaan näivettänyt sienikasvustoja, kuten aiemmin pelättiin. Esimerkiksi lounaissaariston metsissä on paikoin jopa tattisumaa.

Tattisadon antimia Salosta. Kuva: Marko Suominen

TURKU Biologi Jouni Issakaisen harjaantunut katse löytää nopeasti tatteja tyhjäntuntuisesta metsästä. Hän avaa herkkutatin kannan ja halkaisee lakin.

– Kun sieniä on vähän, kaikki sääsket parveilevat helposti muutaman sienen kimpussa. Tämä on kuitenkin syötävää, vahvistaa Issakainen.

Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna sosiaaliseen mediaan purskahti tattikuvia – esimerkiksi Paraisilta sekä Salon ja Kemiönsaaren suunnalta. Suomen sieniseuran Facebook-sivulla (siirryt toiseen palveluun)monet ihmettelivät, miten nopeasti uusia tatteja, varsinkin herkkutatteja, ilmaantuukaan. Pilke silmäkulmassa kuvailtiin, miten parin kolmen tunnin tattireissulla alkupään polun varteen on jo paluumatkalla noussut uusia.

Tattisatoa Salosta. Kuva: Marko Suominen
Sienisatoa Kemiönsaaresta. Kuva: Petra Nyqvist

Sienitutkija Issakainen myöntää, että sadon määrässä on alueellisia eroja. Monet metsissä liikkujat ovat tänä syksynä myös tuskastuneet laihaan satoon.

Vielä on luvassa sieniä, jos vettä tulee

Turun yliopistossa sieniä tutkiva Jouni Issakainen kertoo, että pitkäkään kuivuus ei estä sieniä kasvamasta.

– Ne kasvavat kuivankin maan alla koko ajan. Esimerkiksi Turun seudulla on tunnetusti kärsitty tänä kesänä kuivuudesta, ja eri puolilla Suomea on alueita, joilla sadesummat ovat pieniä. Jos sade on tullut monesta suunnasta samaan pisteeseen, niin siellä sienet ovat voineet saada hyvin kosteutta.

Sienitutkija Jouni Issakainen tutkii tattia. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Issakainen toteaa, että tavallisiin kangasmetsiin ja havumetsiin ei ole vielä ehtinyt tulla kunnollista sienisatoa. Sieniä tulee nopeimmin teiden varsille, missä maata möyhitään ja se on rehevää.

Tämän kesän kuivuutta hän ei pidä ennätyksellisenä. Sieniä voi yhä ilmaantua paljonkin.

– Viime päivien vähäiset sateet eivät vielä muuta juurikaan tilannetta, sadetta saisi tulla kerralla usean päivän ajan. Maan pitää vettyä läpikotaisin, sanoo Issakainen.

Viime päivien vähäiset sateet eivät vielä muuta juurikaan tilannetta. Sadetta saisi tulla kerralla usean päivän ajan.

Jouni Issakainen

Kun on kuivaa, sienistä tulee tavallista pienempiä.

– Sieni voi sitkistyä. Se yrittää tehdä itiönsä mahdollisimman nopeasti ja pöläyttää ne maailmalle. Sen jälkeen sienestä tulee pienempi ja kuivakampi, kertoo Issakainen.

Ensi kesän sadon ennustaminen on hankalaa, mutta joitakin ylitalvisia vaikutuksia voi olla.

– Joskus edeltävän syksyn sateet vahvistavat rihmaston mahdollisuuksia, ja seuraavana vuonna saadaan tavallaan korkoa. Ei voi kuitenkaan suoraviivaisesti laskea, että huonoa vuotta seuraisi hyvä. Sienisadon määrän ratkaisevat edeltävien kuukausien säät.

Tatin jalan juuressa oleva verkko paljastaa sen olevan todella herkkutatti. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Pyysimme teiltä kuvia sienisaaliista ja saimme niitä paljon eri puolilta Suomea. Kiitos jokaiselle kuvia lähettäneelle. Uusia kuvia ei enää julkaista tähän artikkeliin.

Lähettämällä kuvan Ylelle joukkoistuksen yhteydessä annat oikeuden käyttää, jakaa ja tarvittaessa muokata kuvaa kaikissa Ylen palveluissa. Lähetäthän vain itse ottamiasi kuvia. Yksityistilanteissa kysy lupa kuvassa näkyviltä ihmisiltä.