Homekoirista tuli asuntokaupan muoti-ilmiö: ostaja hakee turvaa ja välittäjä pelkää alalle tulevia helppoheikkejä

Homekoirayrittäjien asiakkaista jo yli puolet on asunnon ostajia. Ammattitaitoisia homekoirayrittäjiä on Suomessa ainoastaan parikymmentä.

homekoirat
Labradorinnoutaja istuu lattialla
Homekoiralle etsintä on mieluisaa, mutta lepo on tärkeää. Keskittynyt etsintäaika homekoiralla on parikymmentä minuuttia kerrallaan.Heidi Kononen / Yle

Hämeenlinnalainen Shamil Seifulla etsi perheelleen omakotitaloa vuoden ajan. Matkan varrelle osui muun muassa kiinteistönvälittäjä, jonka mielestä kuntotarkastusta ei kannata käyttää. Erään kohteen hinta putosi 150 000 euroa sinä aikana, kun Seifullan perhe katseli taloja.

Vihdoin sopiva koti löytyi, mutta siellä oli ollut kosteusvaurioita, jotka oli korjattu. Shamil Seifulla halusi kuitenkin paikalle vielä homekoirat, koska vaurioiden kunnollinen korjaaminen haluttiin tarkastaa.

Halusin, että homekoira varmistaa kaiken ja oma päätöksentekoni helpottui.

Shamil Seifulla

– Itse ajattelin, että se on halpa vakuutus. Jos sitä hometta kuitenkin löytyy, niin mikään vakuutus ei sitä korvaa. Halusin, että homekoira varmistaa kaiken, ja oma päätöksentekoni helpottui.

Jos homekoirat olisivat ilmaisseet homeen hajua vielä korjaustenkin jälkeen, olisivat talokaupat peruuntuneet.

– Ehdottomasti. En olisi ottanut pienen lapsen isänä sellaista riskiä, että kodissa olisi ollut homeongelmaa, sanoo Seifulla.

Ostajat ovat kiinnostuneita homekoirista

Maria Pakkanen on päätoiminen homekoirayrittäjä. Hänen asiakkaistaan jo yli puolet on asunnon ostajia. Hänen mukaansa koulutettu yrittäjä tuntee rakennustekniikkaa- ja fysiikkaa. Koirien täytyy olla tasotestattuja, ja haitallinen home täytyy löytää remonttihajujenkin keskeltä.

– On tärkeää, että koira on koulutettu työtä vastaavissa olosuhteissa. Pelkkä hajuerottelumenetelmän käyttäminen ei riitä. Oikeissa kohteissa voi olla esimerkiksi ääniä, alustoja, liikettä tai hajuja mukana. Koiran pitää osata etsiä ja löytää homeenhaju niistä huolimatta, sanoo Maria Pakkanen Hämeen Homekoirista.

Maria Pakkanen koirineen keittiössä
Doora, Ruusa ja Nalli valmiina palvelukseen! Homekoiran peruskoulutus kestää puolitoista vuotta ja työkoiraksi oppii vain työskentelemällä työtä vastaavissa olosuhteissa.Heidi Kononen / Yle

Erilaisia homelajeja on satoja, eivätkä kaikki niistä ole ihmiselle vaarallisia. Koirat on koulutettu etsimään kahtakymmentä hometyyppiä, jotka voivat kertoa mahdollisesta kosteusvauriosta. Koulutettu homekoira etsii rakenteellisia piilovaurioita ilman, että rakenteita avataan.

– Ammattitaitoisessa tarkastuksessa käytetään yleensä kahta koiraa, kertoo Pakkanen.

Homekoira ei ole pomminvarma

Homekoiran vahvuuksista on näyttöä, mutta pomminvarma menetelmä se ei ole. Shamil Seifulla ei luottaisi talokaupassa pelkkään homekoiratarkistukseen. Asuntoa ostavan kannattaa hänen mielestään teettää sekä kuntotarkastus että homekoiratarkastus.

Samaa suosittelee myös homekoirayrittäjä. Homekoira on hyvä alkutarkastusmenetelmä, jonka perusteella mahdolliset ongelmakohdat tutkitaan rakenteita avaamalla.

Koira tekee aistinvaraisen mittauksen siinä hetkessä.

Maria Pakkanen

Koira tekee aistinvaraisen mittauksen siinä hetkessä. Jos kosteusongelman puitteet ovat otolliset, se voi paisua ongelmaksi muutamassa viikossa.

– Joskus ilmavirtaukset voivat kuljettaa hajua kauemmas itse vauriokohdasta tai vaurio on esimerkiksi yläpohjassa. Silloin koira ei saa välttämättä vainua siitä, sanoo Maria Pakkanen

Homekoiratarkastuksessa asiakas voi olla mukana. Asiakas näkee että koiria ei pakoteta tai ohjata, vaan ne saavat tehdä työnsä itsenäisesti, kertoo Pakkanen.

– Tarkastuksen jälkeen asiakas saa kohteesta kirjallisen raportin. Jos myöhemmin asuntokaupassa tulee riitatilanne kosteusvaurioiden osalta, raportti on yksi näyttö muiden joukossa mutta ei määräävä tekijä.

Kiinteistönvälittäjien kiinnostus vaihtelee

Kiinteistönvälittäjä Kaisa Liskin mukaan homekoirista on tullut alalle muoti-ilmiö. Parhaimmillaan sekä ostajan että myyjän oikeusturva paranee. Pahimmillaan yksi asunto voi leimautua vuosien ajaksi pelkäksi homekämpäksi.

– Jos homekoirayrittäjä ei ole ammattilainen, raportissa voi lukea vaikka että "koko lattia on purettava". Sen jälkeen asuntoa ei osta enää kukaan. Liikkeellä on yllättävän paljon ostajia, jotka luottavat pelkkään homekoiraan, sanoo Liski.

Liikkeellä on yllättävän paljon ostajia, jotka luottavat pelkkään homekoiraan.

Kaisa Liski

Kiinteistönvälitysalan keskusliitto ei ole antanut välittäjille ohjeita homekoirien käytöstä. Liitosta todetaan, että se on ostajan ja myyjän välinen asia.

Kiinteistönvälitykseen on tullut mukaan siis uusi yrittäjä: homekoirat. Kaisa Liski toivoo, että alan huonomaineisia yrittäjiä saataisiin kuriin lainsäädännöllä.

– Ammattitaidottomuutta on sekä välittäjissä, kuntotarkastajissa että homekoirayrittäjissäkin. Alan toimijoiden voimakkaan kasvun vuoksi pitää luoda lailla suitsittu kriteeristö niin ostajan kuin myyjänkin turvaksi, sanoo kiinteistönvälittäjä Kaisa Liski.