1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ammattikorkeakoulut

Opettajat ovat huolissaan ammattikorkeakoulujen yhdistymisestä – "Lahdesta on kantautunut huolestuttava viesti, että siellä ei arvosteta opetusta"

Koulutusohjelmien karsimiset, työmatkojen lisääntyminen ja etäopetus mietityttävät opettajia sekä opiskelijoita.

Saimia liittyy osaksi LAB-ammattikorkeakoulua. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Opettajat suhtautuvat varauksella mahdolliseen Saimaan ja Lahden ammattikorkeakoulujen yhdistymiseen. Koulujen rehtorit aikovat esittää yhdistymistä syyskuun lopulla korkeakoulujen hallituksille.

Opettajakuntaa huolestuttaa, karsitaanko koulutusohjelmia. Ammattikorkeakoulujen koulutusohjelmissa on päällekkäisyyksiä. Muun muassa molemmissa kouluissa voi opiskella tradenomin, insinöörin, sairaanhoitajan, sosionomin sekä fysioterapeutin alemman korkeakoulututkinnon.

Saimaan ammattikorkeakoulun rehtori Anneli Pirttilä puolestaan näkee opintotarjonnan paranevan mahdollisessa yhdistymisessä.

– Erilaisten ja laajempien opintojaksojen tarjoaminen on mahdollista koulujen yhdistyessä. Opettajien erityisasiantuntemus kasvaa, kun samalla alalla on eri näkökulmien asiantuntijoita, kertoo rehtori Pirttilä.

Rehtori Anneli Pirttilä jää eläkkeelle ensi keväänä. Viimeisten töiden joukkoon jää koulujen yhdistymisneuvottelut. Kuva: Saimaan ammattikorkeakoulu

Lappeenrannassa positiivinen tulosvaroitus ja Lahdessa yt-neuvottelut

Saimaan ammattikorkeakoulun henkilöstöä mietityttää se, että Lahden ammattikorkeakoulussa on huonompi taloustilanne kuin Lappeenrannassa. Saimaan ammattikorkeakoulu on antanut positiivisen tulosvaroituksen. Lahdessa on puolestaan käynnissä yt-neuvottelut.

– Lahdesta on kantautunut huolestuttava viesti, että siellä ei arvosteta opetusta, sanoo OAJ:n Saimaan ammattikorkeakoulun pääluottamusmies Marita Pirkka.

Pirkan mukaan Lahden korkeakoulun organisaatio on jokseenkin vääristynyt.

– Jos puolet ammattikorkeakoulun henkilöstöstä tekee jotain muuta kuin opetustyötä, on tilanne huolestuttava.

Lahden ammattikorkeakoulun rehtori Turo Kilpeläinen kiistää, että opetusta Lahdessa ei arvostettaisi. Käynnissä olevien yt-neuvottelun avulla pyritään tasapainottamaan opetustyötä tekevien suhdetta muiden työntekijöiden määrään.

– Jos väen vähennystä tulee, vähennys tehdään 45 prosentista, jotka eivät opetustyötä tee, sanoo Kilpeläinen.

Reissutyö lisääntyisi

Saimaan ammattikorkeakoulun henkilöstöä huolestuttaa, miten toisistaan kaukana olevia kampuksia johdetaan.

– Välimatkaa on 150 kilometriä, onhan se iso haaste esimiehille, johtajalle ja rehtoreille. Miten se ihan oikeasti käytännössä hoidetaan, kysyy pääluottamusmies Pirkka.

Pääluottamusmies Pirkka pohtii, kuinka paljon reissutyö lisääntyisi koulujen yhdistyessä.

– Vaikka on olemassa videoneuvottelumahdollisuudet, kyllä silti tarvitaan yhteisiä suunnittelukokouksia ja kasvokkain tapaamista. Kyllähän matkustamista tulisi enemmän, pohtii Pirkka.

Saimaan ammattikorkeakoulun pienuus on ollut myös yksi työyhteisön valtti.

– On ollut hirveän helppo toimia, kun kaikki tuntevat toisensa, toteaa pääluottamusmies Pirkka.

Lahden ammattikorkeakoulussa 45 prosenttia henkilöstöstä tekee muuta kuin opetus- tai tutkimustyötä. Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Osa innoissaan

Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta toivoo, että koulutuksen taso ja lähiopetuksen määrä pysyvät nykytasolla, mikäli koulut yhdistyvät. Rehtori näkee yhdistymisen olevan opiskelijan etu, vaikka verkko-opetus lisääntyisikin.

– Yhdistyminen loisi parempia mahdollisuuksia erilaisten opintojen suorittamiseen sekä mahdollisuuksia myös verkko-opetukseen, sanoo rehtori Anneli Pirttilä Saimaan ammattikorkeakoulusta.

Pirkka kertoo, että osa opettajista on innoissaan yhdistymisaikeista.

– Jotkut ovat avoimen innostuneita mahdollisesta yhdistymisestä ja näkevät mahdollisuuksia asiassa, pääluottamusmies Marita Pirkka kuvailee.

Mikäli Saimaan ja Lahden ammattikorkeakoulut yhdistyisivät, se tapahtuisi aikaisintaan vuonna 2020.