Sote-asioissa vastavirtaan uiva Sysmä on tyytyväinen tekemiinsä ratkaisuihin – avasi juuri uuden terveyskeskuksen

Vajaan 4 000 asukkaan kunnan sote-palvelut tuottaa Attendo 20-vuotisella sopimuksella.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Sysmän terveyskeskus.
Sysmän uusi sote-keskus on puolet pienempi kuin vanha, purettavaksi tuomittu terveysasema.Elina Rantalainen / Yle

Uututtaan kiiltävä ovi ei tahdo aueta, vaikka kuinka nykii. Tulijan olisi pitänyt hoksata seinässä oleva avauspainike. Siitä kertova kyltti on tilattu, mutta se ei ole ehtinyt perille ajoissa.

Sysmän uusi sosiaali- ja terveysasema avattiin asiakkaille maanantaina. Vajaat viisi miljoonaa euroa maksanut rakennus nousi paikoilleen noin vuodessa. Lopputulokseen ovat tyytyväisiä niin rakennuttaja kuin käyttäjätkin – mitä nyt temppuileva ulko-ovi tuottaa hieman päänvaivaa.

– Toki se jää nyt nähtäväksi tässä käytännön toimissa, mutta mielestäni kyllä onnistuimme aika hyvin, sanoo kunnan sosiaalijohtaja Minna Veistilä.

Kokemukset ulkoistuksesta hyviä

Uusissa tiloissa toimintaa pyörittää Attendo, joka on tuottanut Sysmän sosiaali- ja terveyspalvelut viime vuoden alusta alkaen. Terveyskeskuksen rakentamisesta Sysmä päätti pian sen jälkeen, kun sote-sopimuksen kesto oli lukittu 20-vuotiseksi. Tähän asti yhteistyö on sujunut ongelmitta.

– Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä tuotti meille ihan laadukkaita palveluita aikaisemmin, mutta nyt tämä kokonaisuus on lähempänä kuntalaisia. Teemme Attendon kanssa erittäin tiivistä yhteistyötä koko ajan palveluiden kehittämisessä: kuntalaisilla on mahdollisuus antaa siitä suoraan palautetta, Veistilä kertoo.

Ennaltaehkäisy kannattaa

Sysmä on yksi 26 suomalaiskunnasta, jotka ovat ulkoistaneet kaikki ulkoistettavissa olevat sote-palvelunsa yksityisen yrityksen tuotettaviksi. Sysmän sopimus on poikkeuksellisen pitkä. Alkuperäinen sopimus oli 10-vuotinen, johon kuului jatko-optioita toisen mokoman verran, ja sysmässä ne otettiin käyttöön ennen kuin ensimmäinen sopimuskausi oli ehtinyt alkaa.

– Parasta olisi ollut päästä liikkeelle sopimuksen suhteen ja katsoa rauhassa, miten yhteistyö toimii, mutta rajoituslaki pakotti meidät tähän jo nyt, kommentoi Sysmän kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki Kuntalehdelle (siirryt toiseen palveluun) tuolloin.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Veikko Kotolahti kertoo puhelimessa, että aluksi hän oli 20 vuoden sopimusta vastaan, mutta näkee sen nyt hyvänä ratkaisuna. Pitkään jatkuva kokonaisvastuu sote-palveluiden tuottamisesta kun toimii hyvänä kannustimena panostaa ennaltaehkäisyyn.

– Sehän on palveluntuottajan etu, että pysymme terveinä, Kotolahti sanoo.

Päivitetty 5.9 klo 13.43. Korjattu sosiaalijohtajan nimi Veististä Veistiläksi.

Lue myös:

Meri-Lapissa alkoi Mehiläisen aika – sote-yhteisyritys lupaa vähentää pompottelua ja jonottamista

Eksote aikoo ulkoistaa vanhusten palveluasumispaikkoja – tehostetun palveluasumisen paikoista voisi antaa 75 prosenttia yksityisten hoidettavaksi

Satakunnassa valmistellaan maakunnallista sote-kuntayhtymää – uudistusten venytetty aikataulu on liian hidas

Pohjanmaa selvittää sote-palveluiden yhdistämistä jo ennen sotea – suunnitelma esitellään kunnissa jo syys-lokakuussa

Lieksa myy kaksi sote-kiinteistöään Attendolle

Näin yksityiset terveysjätit kahmivat rakennuksia ja lääkäreitä – katso täältä oman maakuntasi tilanne