Sojuz-avaruusaluksen ilmavuoto johtui poranreiästä ja paikattiin teipillä – tehtiinkö avaruusalukselle sabotaasia?

Reikä on saattanut johtua myös rakennusmiehen virheestä.

Sojuz
Avaruusasema
AOP

Sojuz-avaruusaluksessa viime viikolla havaitun ilmavuodon syy on selvinnyt. Aluksen seinässä oli poranreikä, kertoo Venäjän avaruushallinnon johtaja Dmitri Rogozin.

Avaruushallinnossa selvitetään, miten reikä on voinut syntyä. Rogozinin mukaan kyse voi olla virheestä tai myös tahallisesta tihutyöstä.

Rogozinin mukaan porausyrityksiä on havaittu aluksen seinämässä ja reikä oli tehty "vapisevalla kädellä".

Aluksella olevat avaruuslentäjät onnistuivat paikkaamaan halkaisijaltaan kaksimillisen reiän teipillä ja ilmavuoto saatiin tyrehdytettyä.

Aiemmin reiän syyksi ilmoitettiin törmäys pieneen meteroriin. Tämä selitys on sittemmin hylätty, Rogozin kertoo.

Avaruusaluksia rakentava Energiya-yhtiö aikoo tarkistaa kaikki Sojuz-alukset sekä Progress-huoltoalukset niin Moskovan lähellä sijaitsevassa tuotantolaitoksessa kuin Baikonurin avaruuskeskuksessakin Kazakstanissa.

Raketti laukaistaan taivaalle
Sojuz laukaistiin kansainväliselle avaruusasemalle 6. kesäkuuta.Yle / Grigori Vorobjov

Uutistoimisto Tassin saaman vihjeen mukaan Sojuzin kyljessä ollut reikä saattoi johtua rakennusmiehen virheestä.

– Ajatellaan, että joku laiska työntekijä on tehnyt virheen. Hän on säikähtänyt ja paikannut reiän erikoisliimalla. Se on pysynyt huomaamattomana pitkä aikaa. Sitten liima on kuivunut ja pudonnut pois.

Sojuz-alus on parhaillaan kiinnittyneenä kansainväliseen ISS-avaruusasemaan. Asemalla on tällä hetkellä kaksi venäläistä kosmonauttia, kolme Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan astronauttia sekä yksi Euroopan avaruushallinnon Esan saksalainen astronautti, kertoo uutistoimisto Tass.

Lue lisää:

Näin alkoi 187 päivän avaruusmatka - Sojuz vie kolme ihmistä ISS:lle

The Independent: MYSTERY SURROUNDS SPACE STATION LEAK AFTER REPORTS HOLE IN OUTSIDE COULD HAVE BEEN MADE BY A PERSON (siirryt toiseen palveluun)

Uutista täsmennetty 5.9. klo 9.48. Sojuz on nyt kiinnitettynä ISS-asemaan.

Lähteet: AP, Tass