Työministeri Lindström puolustaa hallituksen aikeita heikentää irtisanomissuojaa – ”Emme laadi lakia, joka on kaikkien kansainvälisten sopimusten vastainen"

Ministeri Lindström sanoo, että ammattiyhdistysliikkeen vastustus on yhteydessä lähestyviin eduskuntavaaleihin.

irtisanomissuoja
Jari Lindström
Jari LindströmHeikki Saukkomaa / Lehtikuva

Hallituksen aikeet heikentää työntekijöiden irtisanomissuojaa on saanut ammattiyhdistysliikkeen takajaloilleen. SAK:n liitot ja osa STTK:n sekä Akavan liitoista suunnittelee työpaikoilla vastatoimia, jos hallitus etenee kaavailujensa mukaan.

Osa politiikan tarkkailijoista näkee taustalla poliittisia motiiveja, koska iso osa SAK:n ja STTK:n liitoista on demarijohtoisia. SDP on tällä hetkellä eduskunnan pääoppositiopuolue.

– Tässä on liukkaalla jäällä, kun tätä kommentoidaan. Sanotaan, että vaalit lähestyvät, työministeri Jari Lindström (sin.) sanoi toimittajille eduskunnassa.

Hallitus suunnittelee lakia, jossa työntekijöiden irtisanomissuojaa heikennettäisiin alle 20 hengen yrityksissä. Pyrkimyksenä on madaltaa yritysten kynnystä palkata uusia työntekijöitä.

– Laki tarvitaan. Viesti yrityskentältä on selvä. Noin 37 prosenttia pienistä ja keskisuurista yrityksistä sanoo, että jos tämmöinen laki tulee, ne palkkaavat lisää työntekijöitä, Lindström sanoo.

Lindström myöntää, että myös irtisanomisia voi tulla lisää. Hallituksen arvio kuitenkin on, että työllisyys paranisi muutoksen jälkeen.

Ammattiyhdistyskentältä on tullut viestiä, että laki mahdollistaisi irtisanomaan työntekijöitä jatkossa esimerkiksi ammattiyhdistysjäsenyyden tai ”pärstävärkin” mukaan.

– Tämä on lähtenyt ihan lapasesta. Kerrotaan, että hallitus valmistelee lakia eduskunnalle, jonka mukaan ihmisen naaman tai aktiivisuuden perusteella voidaan tulevaisuudessa ihminen irtisanoa. Tämähän on ihan täysin höpöpöpöä.

– En ollenkaan vastusta sitä, että he kertovat oman mielipiteensä. Silloin perustelut pitäisivät olla kestäviä. Ne eivät ole kestäviä, jos väitetään, että olisimme tuomassa eduskuntaan lain, joka kaikkien kansainvälisten sopimusten vastainen.

Irtisanomista koskeva laki pitäisi tulla eduskunnan käsiteltäväksi marraskuussa.

Lisää aiheesta:

SAK:n jokainen jäsenliitto valmistelee vastatoimia hallitusta vastaan: Irtisanomissuojan heikennys vedettävä pois

Opettajien OAJ liittyi työtaisteluilla uhkaavien ammattijärjestöjen rintamaan - irtisanomissuojan heikennysesitys ajaa palkansaajia taisteluasemiin

SAK ei tyydy irtisanomisehdoissa kompromisseihin – Suomen Yrittäjien mielestä ay-liike toimii vastuuttomasti