Armomurhaaja on Suomen Oscar-ehdokas

Teemu Nikin ohjaama Armomurhaaja-elokuva on valittu Suomen ehdokkaaksi parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkintoon.

Matti Onnismaa on Armomurhaajan Veijo Haukka. Kuva: Sari Aaltonen/It's Alive Films

Armomurhaaja on valittu Suomen ehdokkaaksi kilpailemaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnosta. Suomen Oscar-raati perusteli valintaansa luonnehtimalla Armomurhaajaa elokuvaksi, jolla on voimakas oma ääni. Elokuvassa on omaperäinen tarina ja elokuvan havaintojen tarkkuus mahdollistaa monta tulkintaa.

Armomurhaaja sai kansainvälisen ensi-iltansa Toronton kansainvälisellä elokuvafestivaalilla 2017 ja Suomen ensi-ilta oli viime vuoden marraskuussa.

Elokuvan pääosassa nähdään Matti Onnismaa.

Elokuvan käsikirjoituksesta ja leikkauksesta vastaa ohjaaja Teemu Nikki. Elokuvan on tuottanut It's Alive Films. Tuottaja Jani Pösö on pyörällä päästään Oscar-ehdokkuudesta.

– Ei tässä muuta osaa sanoa kuin ohhoh! Kyllä tämä aika puun takaa tuli, iloitsee Pösö.

Oscar-ehdokkuus ei ole kuitenkaan ensimmäinen huomionosoitus elokuvalle. Armomurhaaja on ehtinyt kahmia palkintoja ulkomailta ja se nimitettiin hiljattain myös ehdolle Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi. Ulkomailla vastaanotto on ollut hyvä, vaikka kotimaassa katsojamäärät jäivät melko vähäisiksi.

– Vaikka kritiikit ovat olleet hyviä, emme edes unelmoineet Oscar-ehdokkuudesta.

Hanna Nikander näyttelee Veijo Haukan rakastettua. Kuva: Sari Aaltonen/It's Alive Films

Oscar-ehdokkailla on usein tehokas markkinointikoneisto, jolla elokuvalle saadaan mahdollisimman paljon huomiota. It´s Alive Films on pieni tuotantoyhtiö. Armomurhaaja on sen kolmas pitkä elokuva. Sillä ei ole valmiina strategiaa, jolla varmistettaisiin pääsy jatkoon.

– Nyt täytyy ryhtyä miettimään, miten hoidamme homman. Täytyy soittaa pari puhelua kokeneemmille kollegoille.

Armomurhaajalla on asiat kuitenkin hyvin. Amerikan valloitus on jo hyvällä mallilla, sillä elokuvalla oli ensi-ilta Atlantin toisella puolella heinäkuussa. Kritiikit ovat olleet hyviä.

– Yhdysvalloissa elokuvaa levitetään alueittain. Markkinat ovat huikeasti suuremmat, sillä pelkästään Los Angelesissa levityspaikkoja on enemmän kuin Pohjoismaissa, muistuttaa Pösö.

Vaikka Oscar-ehdokkuus oli yllätys, on Pösö toiveikas elokuvan suhteen.

– Leffan festivaalimenestys on ollut niin hienoa, että uskon sen mahdollisuuksiin. Aina pitää toivoa parasta.

Lopulliset Oscar-ehdokkuudet julkistetaan 22. tammikuuta 2019. Silloin selviää pääseekö Armomurhaaja viiden ehdokkaan listalle. Oscar-palkinnot jaetaan 24. helmikuuta järjestettävässä gaalassa.

Viime vuonna Suomen ehdokas oli Dome Karukosken ohjaama elokuva Tom of Finland. Se ei päässyt ehdokasasettelua pidemmälle.

Aki Kaurismäen ohjaama elokuva Mies vailla menneisyyttä on yhä ainut pitkä suomalaiselokuva, joka on päässyt viiden parhaimman ehdokkaan joukkoon. Se oli ehdolla vuonna 2002.

Artikkeliin on lisätty tuottaja Jani Pösön kommentit 4.9. klo 16:17.

Lue lisää: