Turun pysäköintimittareista kavalletuilla rahoilla hankittiin muun muassa talo meren rannalta

Syyttäjä esittää pysäköintimittareiden tyhjentäjille yli kolmen vuoden ehdotonta vankeutta törkeästä kavalluksesta.

kavallus
Turun kaupungin pysäköintimittareihin kohdistuvaa kavallusepäilyä koskeva oikeudenkäynti alkoi Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa 4.9.2018.
Turun kaupungin pysäköintimittareihin kohdistuvaa kavallusepäilyä koskeva oikeudenkäynti alkoi Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa 4.9.2018.Yrjö Hjelt / Yle

Turun kaupungin parkkimittareiden tyhjennyksestä ja huollosta vastaavat työntekijät alkoivat kähveltää parkkimittareista rahaa 1990-luvun puolivälissä. Syytteen mukaan Turun kaupunki on arvioinut anastetun rahamäärän suuruudeksi ainakin 1 688 763 euroa.

Tiistaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa syytettyjen penkille istui kahdeksan miestä ja kaksi naista. Heitä syytettiin parkkirahojen törkeästä kavaltamisesta, törkeästä rahanpesusta, törkeästä varkaudesta ja kätkemisrikoksesta.

Kaksi syytetyistä on entisiä SM-liigatason jääkiekkoilijoita.

Kihlakunnansyyttäjä Anja Rantanen-Lahti kertoi tiistaina käräjäoikeudessa tapauksen käsittelyn hankaluuksista.

– Useimmat vastaajat kieltäytyivät tulemasta kuulluiksi. Silloin täytyy lukea esitutkintakertomuksia ja pyrkiä vetoamaan niihin.

Kolikkosäiliöt tyhjennettiin autoliikkeessä

Kaikki syytetyt ovat myöntäneet syyllisyytensä. Epäselvyyttä on ainoastaan siitä, paljonko kaupungin parkkimittareista vietiin. Syytettyjen mukaan summa on huomattavasti kaupungin ilmoittamaa pienempi.

Parkkimittareista kavallettuja rahoja käytettiin muun muassa komean omakotitalon ostamiseen meren rannalta, Turun Kakskerrasta.

Pääsyytetyt kuljettivat Turun kaupungin omistamalla autolla kolikkolippaita useita kertoja viikossa kolmannen syytetyn autoliikkeeseen, missä lippaat ja ajoneuvossa ollut isompi rahantyhjennyssäiliö avattiin ja rahat otettiin talteen.

Kaikki kolme pääsyytettyä ovat Turun kaupungin entisiä työntekijöitä.

Kolikkoja
Turun parkkirahakavalluksesta epäiltyjen hallusta takavarikoituja kolikoita.Poliisi

Rahaa hävisi sinne tänne

Parkkimittareista anastettuja kolikkoja yritettiin häivyttää monin tavoin. Kolikkopusseja annettiin muun muassa entiselle SM-liigapelaajalle, sukulaisille ja ystäville. He vaihtoivat kolikoita seteleiksi ja saivat palkkioksi osan rahoista itselleen.

Kesken oikeudenkäynnin syyttäjä veti syytteen pois yhden syytetyn osalta. Hän on yhden epäillyn päätekijän ex-puoliso. Häntä syytettiin alunperin törkeästä rahanpesusta.

Yli kolmen vuoden tuomio

Syyttäjä vaatii kahdelle päätekijälle kolmen ja puolen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Toinen heistä on turkulainen, entinen SM-liigatason jääkiekkoilija.

Kihlakunnansyyttäjä Anja Rantanen-Lahti perusteli rangaistusvaatimusten kovuutta tapauksen epätavallisuudella.

– Aika suurista summista on kysymys, ja tekoajat ovat pitkiä.

Kolmas päätekijä syyllistyi syyttäjän mukaan parkkirahojen törkeään varkauteen ja kätkemisrikokseen. Hän osallistui parkkimittareista kavallettujen rahojen pesemiseen perustamassaan autoliikkeessä.

Syyttäjän mukaan myös hän oli kavaltanut rahoja parkkimittareista ollessaan aiemmin Turun kaupungin työntekijä, mutta syyteoikeus on tältä osin vanhentunut. Syyttäjä vaatii hänelle yli kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus käsittelee kolikkokavallusta vielä keskiviikkona 5. syyskuuta ja todennäköisesti myös kolmannen kerran 11. syyskuuta. Tuomiot saataneen noin kuukauden kuluttua.

Lue lisää:

Turun parkkirahakavalluksista syytteet – kaupungin mukaan viety jopa 1,6 miljoonaa euroa

Turun kaupungin selvitys 875 000 euron epäillystä kolikkokavalluksesta valmistui: kaikkiaan kolme työntekijää saa lopputilin

KRP: Moni tiesi epäiltyjen Turun parkkimaksukavaltajien toimista – "Ei tämä mikään maailman varjelluin salaisuus ole ollut"