1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Hovioikeus: Kuopion kaupunki syrji kahta raskaana olevaa työnhakijaa

Kaupungin täytyy maksaa kahdelle hoitajalle yhteensä 20 000 euroa tasa-arvolain mukaista hyvitystä.

Kuva: Marko Väänänen / Yle

Itä-Suomen hovioikeus on langettanut Kuopion kaupungin maksamaan kahdelle hoitajalle yhteensä 20 000 euroa hyvitystä. Hovioikeuden mielestä kaupunki toimi väärin, kun se ei palkannut äitiyslomalla ja raskaana olevia hoitajia.

Kyse on Mäntykampuksen hoivapalvelukokonaisuuden siirtymisestä yksityiseltä yritykseltä kaupungille vuonna 2015. Kaupunki oli kilpailuttanut hoivapalveluiden tuottajan vuonna 2013. Vuonna 2014 Kuopion kaupunki irtisanoi sopimuksen ja siirsi palvelutuotannon omaksi toiminnakseen.

Caritas oli irtisanonut työntekijänsä ennen palvelujen siirtymistä kaupungille. Kaupunki oli haastatellut kumpaakin naista, mutta ei ollut palkannut heitä. Toinen hoitajista oli käynyt ensimmäisessä työhaastattelussa muutama viikko synnytyksensä jälkeen ja kaksi kertaa myöhemmin. Äitiysvapaasta keskusteltiin haastattelussa. Naista ei valittu mihinkään kolmesta työpaikasta.

Toinen hoitaja oli käynyt työhaastattelussa sekä ennen synnytystä että sen jälkeen. Häntäkään ei palkattu kumpaakaan työpaikkaan, jota hän haki.

Kuopion kaupunki palkkasi monia muita Caritaksen entisiä työntekijöitä.

Hovioikeus arvioi, että Kuopion kaupunki syrji ja asetti heidät epäedulliseen asemaan raskauden, synnytyksen ja äitiysvapaan perusteella.

Kaupunki joutuu maksamaan molemmille hoitajille 10 000 euroa tasa-arvolain mukaista hyvitystä.

Suuret kulut korvauksista ja oikeudenkäyntikuluista

Samaa vyyhtiä on käsitelty aiemminkin oikeudessa. Vuosi sitten 15 Caritaksen palkkalistoilla ollutta syytti Kuopion kaupunkia perusteettomasta irtisanomisesta.

Pohjois-Savon käräjäoikeus määräsi Kuopion kaupungin maksamaan 15 naiselle korvauksia perusteettomasta irtisanomisesta yhteensä yli 920 000 euroa.

Kaupunki määrättiin maksamaan myös korvauksia työttömyysvakuutusrahastolle lähes 37 000 euroa.

Kaupunki joutui myös maksamaan 15 naisen oikeuskulut, jotka olivat yli 63 000 euroa.

Kaikkiaan hoivapalveluvyyhdistä on tullut kaupungille maksettavaa reilusti yli miljoonan euron verran.