Pori etsii pikavauhtia väistötiloja Vähärauman koululle

Tavoitteena on löytää tyhjillään olevia, kaupungin jo omistamia tiloja sisäilmaongelmista kärsivän Vähärauman vanhan koulun oppilaille koulun korjaustöiden ajaksi.

Vähärauma, Pori
Porin Vähärauman koulu 31.8.2018
Vähärauman vanha koulu vasemmalla, uudempi koulu oikealla.Lore Korpelainen / Yle

Porin sivistystoimi on alkanut etsiä väistötiloja sisäilmaongelmista kärsivälle Vähärauman vanhalle koululle. Rakennus on todennäköisesti menossa käyttökieltoon lokakuun lopussa.

Koulun oppilaille eli noin 170 lapselle pitää löytää opiskelutilat siksi aikaa, että vanhat tilat saadaan kunnostettua. Samalla joudutaan pohtimaan lasten ja opettajien kulkemista sekä ruokailun ja välituntien järjestämistä.

Vuonna 1929 valmistunut Vähärauman vanha koulu on tehtyjen selvitysten mukaan erittäin huonossa kunnossa. Rakennuksen rakenteissa on vuotoja, tunkkainen haju, mikrobihalkeamia ja viitteitä muista vaurioista.

Ykkösvaihtoehto rakennus, ei parakkeja

Sivistyspuolen toimialajohtajan Esa Kohtamäen mukaan parakkikoulujen sijasta etsitään jo olemassaolevaa rakennusta läheltä Vähärauman koulua. Parakkikoulu ei ole ykkösvaihtoehto.

Vaihtoehtona pohditaan muun muassa Pripolia, SAMKin vanhoja tiloja ja Rautatienpuistokatu 7:n tiloja. Näistä Rautatienpuistokatu olisi jo varsin kaukana Vähältäraumalta, mutta sitä voidaan harkita, jos tilaa ei löydy muualta.

– Parakkien välttämisessä ei ole kyse hinnasta. Parakkeja ei ole helposti saatavilla ja ne tarvitsevat isot tilat, Kohtamäki sanoo.

Käyttökieltouhka yllätti

Vähärauman koulun sisäilmaongelma ovat olleet tiedossa, mutta vanhan koulun käyttökieltouhka tuli viime viikolla yllätyksenä.

Käyttökiellosta päätetään torstaina ympäristöterveysjaoston kokouksessa. Ongelmia on myös Vähärauman uudessa, vuonna 1983 valmistuneessa koulurakennuksessa.

Molemmat rakennukset on kunnostettava. Vanhan koulun remontin osalta sivistysjohtaja Esa Kohtamäki sanoo, että kunnostustyöt on tehtävä huolella ja kiirehtimättä. Näin ollen väistötiloja etsitään koko lukuvuotta varten eli kevään loppuun asti.

Vähärauman koulussa on yhteensä yli 500 alaluokkien oppilasta. Henkilökuntaa on noin 30.