Järjestöt mielissään Maahanmuuttoviraston uusista linjauksista: "Kaikki palautukset Afganistaniin pitäisi tältä istumalta pistää poikki"

Järjestöt ovat huolissaan siitä, mitä tapahtuu jo kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille, jotka odottavat palautusta Afganistaniin.

Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Lisäksi poliisi kertoo Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että ketään ei olla lähipäivinä palauttamassa Afganistaniin.

Palautuksia vastustaneet järjestöt viestittävät, että uusi linjaus Afganistanin suhteen on tervetullut käänne Suomen palautuskäytänteisiin.

Amnesty: "Askel oikeaan suuntaan"

Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson sanoo, että Afganistanin palautuksien jäädytys on askel oikeaan suuntaan, sillä Amnesty on jo yli vuoden verran ollut sitä mieltä, että Afganistaniin ei pitäisi palauttaa ketään vastoin omaa tahtoa.

– Tämä on YK:lta uusi linjaus ja Amnesty tietysti toivoo, että se heijastuu Migrin päätöksentekoon ja poliisin toimintaan, Johansson sanoo.

Johanssonin mukaan tänään ei saatu vielä vastausta, mitä tapahtuu niille turvapaikanhakijoille, jotka ovat jo saaneet kielteisen päätöksen ja odottavat palautusta Afganistaniin.

– Poliisilta tuli lyhyt viesti, että lähipäivinä ei tulla ketään käännyttämään, mutta meidän näkemyksemme mukaan kaikki palautukset Afganistaniin pitäisi tältä istumalta pistää poikki.

Johansson ei tiedä, kuinka paljon tällaisia ihmisiä on, jotka odottavat palautusta Afganistaniin.

Johanssonin mukaan keskeinen kohta YK:n pakolaisjärjestön raportissa, johon Suomen linjanmuutos perustuu, on YK:n pakolaisjärjestön mielipide siitä, että Kabulissa ei yleisesti ole mahdollisuuksia ottaa vastaan palautettuja, alueen turvallisuus-, ihmisoikeus-, ja humanitäärisen tilanteen takia.

– Eli raportissa katsotaan, että tilanne Kabulissa on niin kaoottinen, että sinne ei voi ketään palauttaa, Johansson sanoo.

Stop Deportations: "Nyt on korkea aika ruveta katsomaan peiliin"

Pakkopalautuksia vastustavan Stop Deportations -ryhmän tiedottaja Outi Poppin mukaan on hyvä uutinen, että Migri ja poliisi ovat reagoineet nopeasti pakolaisjärjestö UNHCR:n linjan muutoksiin.

Popp sanoo, että YK:n pakolaisjärjestön kanta on erittäin tervetullut asia.

– Koska tähän mennessä Migrille ei ole riittänyt Amnestyn, Ulkoministeriön erityisasiantuntijan ja Human Rights Watchin kannat.

– Afganistania pidetään Syyrian jälkeen maailman toiseksi vaarallisempana maana. Joten pitäisi jo järjenkin sanoa, että sinne ei pidä ketään palauttaa. Nyt on korkea aika ruveta katsomaan peiliin tässä asiassa.

Myös Popp kysyy, mitä poliisi tekee niille afgaaneille, jotka ovat tällä hetkellä säilöön otettuna. Hänen mukaansa poliisin pitäisi vapauttaa afgaanit pois säiliöstä, mikäli Kabuliin ei tällä hetkellä tehdä palautuksia.

Poppin mukaan Suomi pakkopalautti viimeksi pari viikkoa sitten kolme Afganistanin kansalaista Kabuliin.

– Palautetut ovat aivan hukassa, koska he eivät ole sieltä kotoisin. He eivät voi siirtyä tällä hetkellä Afganistanin sisällä maan epävakaan tilanteen takia.

Mykkänen: Maahanmuuttovirasto tekee päätökset itsenäisesti

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo Ylelle eduskunnassa, että YK:n pakolaisjärjestön lausuntojen seuraaminen on Suomessa tavanomainen menettely. Maahanmuuttovirasto päivittää maatietoja, joiden pohjalta turvapaikkahakemuksia arvioidaan.

– Migri arvioi nyt tätä esiin tullutta uutta arviota Afganistanin tilanteesta ja sen perusteella tehdään Migrissä linjaukset ajankohtaiseen maatietoon, ja se tietysti vaikuttaa turvapäätöksiin. Jos arvioidaan, että palautuskiellon osalta on tehtävä uusia johtopäätöksiä, niin silloin niitä Migri myös tekee ja poliisi toimii sen mukaisesti, Mykkänen sanoo.

Mykkänen korostaa, että Maahanmuuttovirasto tekee asiaa koskevat päätökset itsenäisesti.

Lue lisää: