Espoolaisrehtorin "pikapotkut" eivät yllättäneet opettajien ammattijärjestöä: "Siinä koulussa on ollut ongelmia"

OAJ on saanut yhteydenottoja Saunalahden peruskoulun opettajilta. Ne ovat koskeneet johtamista sekä esimiestyötä.

Koulun johtaminen
Saunalahden koulu Espoo
Saunalahden peruskoulu Espoossa.Antti Kolppo / Yle

Espoon Saunalahden yhtenäisen peruskoulun tilanne on ollut Opetusalan Ammattijärjestön eli OAJ:n tiedossa, sanoo OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen.

Koulu on ollut huomion kohteena sen jälkeen kun sen rehtori irtisanottiin tehtävästään viime viikon lopulla. Potkuista kertoi perjantaina ensin Länsiväylä (siirryt toiseen palveluun)-lehti.

Irtisanomista on perusteltu hallinto- ja johtamisongelmilla.

Saunalahden yhtenäisessä peruskoulussa opiskelee noin 800 oppilasta, ja siellä on luokkia esikoulusta yhdeksänteen luokkaan.

OAJ:n Erkki Mustonen sanoo, että järjestö on saanut aiemmin yhteydenottoja koulun opettajilta ja ne ovat koskeneet koulun johtamista sekä esimiestyötä.

– Siinä oppilaitoksessa on ollut ongelmia.

– Meillä ei ole tarkkaa tietoa siitä, mitkä ratkaisevat tekijät ovat johtaneet siihen, että Espoon kaupunki on päätynyt rehtorin irtisanomiseen, mutta ihan yllätyksenä nämä Saunalahden koulun johtamis- tai esimiestyöhön liittyvät ongelmat eivät ole meille tulleet, Mustonen toteaa.

Yhteydenotot ovat koskeneet hänen mukaansa sitä, onko opettajia kohdeltu oikein.

– Opettajat ovat ehkä kokeneet tulleensa kohdelluiksi huonosti tai epätasa-arvoisesti.

Mustonen huomauttaa, että tapaukset ovat yksittäisiä ja näkemykset voivat olla subjektiivisia.

– Mutta tällaisia on ollut. On oltu huolissaan omasta jaksamisesta.

Työyhteisön pääluottamusmies on vienyt tarkempaa tietoa tilanteesta Espoon kaupungille, Mustonen kertoo.

OAJ: Rehtorin irtisanominen on aina poikkeuksellista

Espoolaisrehtorin irtisanominen on kerännyt paljon palstatilaa julkisuudessa: esimerkiksi Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) on kutsunut irtisanomista salamapotkuiksi, Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) puolestaan pikapotkuiksi.

Saunalahden koulu Espoo
Saunalahden yhtenäinen peruskoulu.Sara Salmi / Yle

Tapaus on jakanut mielipiteitä. Helsingin Sanomien mukaan koulun johtoryhmä on laatinut irtisanomisesta avoimen kirjeen Espoon päättäjille (siirryt toiseen palveluun).

Koulun opettajat ovat kokeneet Saunalahden koulun olleen "joidenkin ylemmän tahon henkilöiden" erityisen tarkkailun kohteena jo parin lukuvuoden ajan, lehti kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun).

Myös rehtori itse on viitannut tähän medialle toimittamassaan tiedotteessa.

OAJ:n Mustonen ei ota kantaa irtisanomisen perusteisiin, koska on asiassa vain julkisuudessa olleiden tietojen varassa. Yleisellä tasolla hän kuitenkin sanoo, että rehtorin irtisanominen on aina poikkeuksellista.

– Laki lähtee siitä, että henkilökohtaisena irtisanomisperusteena voi olla virkasuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakava rikkominen tai laiminlyönti. Sitä kautta että peruste on aiheellinen ja painava, hän selittää.

Espoolaisrehtorin tapauksessa on hänen tulkintansa mukaan menetelty ainakin muodollisesti niin kuin laki edellyttää: on annettu huomautus ja varoituksia ja sen jälkeen tarjottu toista tehtävää irtisanomisen välttämiseksi.

Hän ei osaa sanoa, miksi espoolaisrehtorin potkut ovat keränneet niin paljon huomiota.

– Toinen osapuoli on varmaankin katsonut, että asia pitää viedä julkisuuteen. Ilmeisesti kaupungin puolelta tätä ei ole julkisuuteen tuotu.

Keskiviikkona sähköpostitse tavoitettu rehtori kertoo olleensa käytännössä pakotettu julkisuuteen asiasta jo tehtyjen useiden uutisten ja irtisanomisen syistä liikkuneiden huhujen vuoksi, mutta ei itse tuonut sitä ensimmäisenä julkisuuteen.

Rehtori on sanonut aloittavansa juridisen prosessin irtisanomisen oikaisemiseksi.

Muokkaus 5. syyskuuta kello 12.39: Jutun loppua täydennetty rehtorin kommentilla.

Aiemmin aiheesta:

Nyt puhuu kohupotkut saanut espoolaisrehtori: Jatkuvaa moittimista ja arvostelua – "Virheitä on etsitty poikkeuksellisilla tavoilla"

Espoon Saunalahden koulun rehtori sai potkut – Irtisanominen jakaa mielipiteitä: "Vakava toimenpide etenkin, kun on kyseessä pidetty ja arvostettu rehtori"