Hyppää sisältöön

Venäjä jatkoi Syyrian Idlibin pommittamista – iskujen uskotaan olevan alkusoittoa suurhyökkäykselle

Venäjä sanoo haluavansa puhdistaa "terroristien pesäkkeen". YK pelkää Syyrian verisintä taistelua.

Venäjän ilmapommitukset osuivat Muhambalin kaupunkiin, noin 30 kilometriä Idlibistä lounaaseen, tiistaina 4. syyskuuta. Kuva: Omar Haj Kadour / AFP

Venäjän kerrotaan pommittaneen Syyrian kapinallisten hallussa olevaa Idlibin maakuntaa. Iskut päättävät kolme viikkoa kestäneen tulitauon.

Syrian Observatory for Human Rights -tarkkailijaryhmä raportoi venäläiskoneiden tehneen 30 ilmahyökkäystä useille kapinallisten hallussa oleville alueille Idlibissä. Järjestö arvioi yhdeksän ihmisen kuolleen iskuissa. Uhreista raportoivat muutkin pelastus- ja tarkkailuryhmät. Valkoiset kypärät -järjestö kertoi viiden lapsen ja kolmen aikuisen siviilin saaneen surmansa pommituksissa.

Venäjän ilmapommitusten uskotaan olevan vasta esimakua tulevasta laajasta iskusta, jonka on tarkoitus puhdistaa viimeinen kapinallisten linnake Syyriassa. Venäjä on tukenut Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukkoja taistelussa kapinallisia vastaan vuodesta 2015.

Syyrian hallinnon toisen päätukijan Iranin ulkoministeri Javad Zarif sanoo, että hyökkäyksestä on puhuttu Syyrian ja Turkin kanssa.

– Idlibin tilanne on herkkä. Yritämme poistaa terroristit Idlibistä mahdollisimman pienin inhimillisin kustannuksin, Zarif sanoi tiistaina uutistoimisto IRNA:lle

YK toivoo Venäjän ja Turkin ratkaisevan kriisin

YK:n Syyrian erikoislähettiläs Staffan de Mistura asettaa toiveensa Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Turkin presidentin Tayyip Erdoganin neuvotteluihin.

– Syyria voitaisiin säästää kaikkien aikojen verisimmältä taistelulta, jos Turkin ja Venäjän presidentit keskustelisivat kiireellisesti ratkaisun löytämisesta Idlibin tilanteeseen, De Mistura sanoi

– Puhelu teidän kahden välillä voisi saada käänteen aikaan, de Mistura viestitti.

Venäjän, Iranin ja Turkin presidenttien on tarkoitus tavata perjantaina Teheranissa. Asialistalla lienee Idlib.

Turkki haluaa estää suuren pakolaisvyöryn alueelleen. Tähän asti Turkki on sulkenut rajansa Idlibin pakolaisilta.

Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu on varoittanut Syyria hyökkäämästä Idlibiin. Hänen mukaansa sotilaallinen ratkaisu aiheuttaisia katastrofin ja saisi liikkeelle uuden pakolaisaallon.

Venäjä ei piitannut Trumpin varoituksista

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump varoitti maanantaina Syyriaa käynnistämästä hyökkäystä maan viimeiselle kapinallisten hallitsemalle alueelle Venäjän ja Iranin avustuksella. Presidentti sanoi, että hyökkäys voi aiheuttaa inhimillisen tragedian.

Trump tviittasi, ettei Syyrian presidentti Bashar al-Assad saa suhtautua piittaamattomasti Idlibin maakunnan tilanteeseen.

Venäjällä Trumpin varoituksia arvostellaan. Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov kutsui Idlibiä terroristien pesäkkeeksi. Hänen mukaansa Trumpin varoitus ei ota huomioon kuinka vaarallinen terroristien saareke Idlib on. Peskovin mukaan Yhdysvalloilla ei ole kokonaisvaltaista näkemystä siitä, miten Syyrian kriisi ratkaistaan.

Idlib on viimeinen pääosin kapinallisten hallitsema maakunta. Sinne on myös evakuoitu taistelijoita alueilta, joita hallituksen joukot ovat vallanneet takaisin kapinallisilta. YK on varoittanut, että suurhyökkäys Idlibiin saisi aikaan humanitaarisen katastrofin. Idlibissä arvioidaan oleskelevan noin kolme miljoonaa siviiliä.

De Mistura on toivonut niin sanottujen humanitaaristen käytävien järjestämistä, jotta siviilit voitaisiin evakuoida Idlibistä hallituksen vallassa oleville alueille.

Lue myös:

YK varoittaa: suurhyökkäys Idlibiin olisi humanitaarinen katastrofi

Kreml yllyttää tuhoamaan "Syyrian terroristien mätäpaiseen" – Venäjä aloittaa suuren merisotaharjoituksen Välimerellä