Digitaalisuuden ilosanomaa jaettiin Vaasan kirjastossa – "Pienenä leikittiin käpylehmillä ja nyt leikitään tietokoneilla"

Senioreiden digiosaamista päivitettiin kymmenen kaupungin kiertueella. Kiertueen aikana kysymyksiä on herättänyt erityisesti digiajan termit.

Digitaaliset palvelut
Digitaalisia palveluja ikäihmisille esitteli Kirsti Lehtinen.
Tuomo Rintamaa/Yle

Ylen ja ja yhteistyökumppaneiden Nettiä ikä kaikki -digitaitokiertue kiersi kymmenen kaupunkia ja päätepysäkkinä oli Vaasan kirjasto. Tapahtumassa opastettiin digipalvelujen saloihin ja jaettiin tietoa erilaisista arkea helpottavista nettipalveluista.

Kampanjan toimittaja Elina Saunamäki Ylestä nostaa esiin erityisesti digiajan termit, jotka kiertueella ovat askarruttaneet eniten.

– Monelle senioreiden tietotekniselle ongelmalle termien outous on perimmäinen syy. Jos ei vaikka tiedä mitä tarkoittaa sovellus tai näytön kuvakaappaus, silloin ongelmia ei välttämättä osata ratkaista.

Ongelmia ei enää aiheuta niinkään tekniikka, vaan sovellusten ja verkkosivujen käytettävyys.

– Eräs rouva oli vahingossa laittanut puhelimen asetuksista näytön kierron pois, eikä pystynyt katsomaan videoita vaakasuunnassa. Ongelma oli siinä, että hän ei tiennyt miksi tätä asetuksissa kutsutaan, eikä näin voinut ratkaista ongelmaa, Saunamäki kertoo.

Ensimmäinen sähköposti

Vaasalainen Olavi Laitinen tuli kirjastoon hakemaan opastusta sähköpostin käyttöön. Ensimmäiset sähköpostit lähtivät puolen tunnin opettelun jälkeen tablettitietokoneella.

– Alkaa pikku hiljaa onnistua. Hyvää opetusta sai ja pääsi äkkiä kärryille. Voi olla, että sähköpostia lähetetään jatkossa ahkerasti, Laitinen sanoo.

Meteorologi Kerttu Kotakorpi esitteli Ylen verkosta löytyviä sääpalveluja.
Meteorologi Kerttu Kotakorpi esitteli Ylen verkosta löytyviä sääpalveluja.Tuomo Rintamaa / Yle

Vaasalaislähtöinen Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi sai vastailla tapahtumassa ahkerasti sääasioita koskeviin kysymyksiin.

– Enimmäkseen olen puhunut säästä ja omasta työstäni. Olen opastanut ihmisille miten esimerkiksi sääennusteet löytyvät Yle Areenasta ja Ylen nettisivuilta.

Kirsti Lehtinen ja Annikki Kiviranta tutustuivat yhteistuumin Ylen Elävän arkiston ja Areenan tarjontaan. Opastajana toiminut Lehtinen sanoo palvelujen käytettävyyden parantuneen huomattavasti.

– Valtavan paljon ovat kehittyneet. Erityisen positiivista näissä molemmissa palveluissa on se, että niitä käyttääkseen ei tietokoneelle tarvitse asentaa erillistä sovellusta, vaan ne toimivat selaimessa. Käyttäminen on huomattavan helppoa.

Annikki Kiviranta sanoo lukevansa tabletilla sanomalehden verkkoversiota ja lähettävänsä sähköposteja. Intoa uuden oppimiseen riittää.

– Pienenä leikittiin käpylehmillä ja nyt leikitään tietokoneilla, Kiviranta nauraa.