Herätys: Tuleeko ruotsidemokraateille jytky, eroperheille annetaan ensiapua, etelässä sumuista ja lämmintä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Jimmie Åkesson ruotsidemokraattien kojulla.
Puheenjohtaja Jimmie Åkesson ruotsidemokraattien tapahtumassa Sergelin torilla 29. elokuuta.Patrik Österberg / AOP

Kyselyt povaavat ruotsidemokraateille jytkyä – selvitimme syitä suosion takana

Ruotsidemokraateille povattu vaalimenestys on yksi Ruotsin valtiopäivävaalien tarkoimmin seuratuista kysymyksistä. Jos kyselyt pitävät paikkansa, puolue saattaa lähes kaksinkertaistaa äänimääränsä tulevissa vaaleissa ensi sunnuntaina. Yle listasi syitä Ruotsidemokraattien suosiolle ja kokosi taustoittavat jutut aiheesta.

Trump oikoo paljastuskirjan väitteitä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ryhtynyt oikomaan pian julkistettavan paljastuskirjan väitteitä. Trump kiistää kohutun kirjan väitteet, joiden mukaan muun muassa presidentin avustajilla on täysi työ valvoa, ettei tämä aiheuta katastrofia itselleen tai Yhdysvalloille. Arvostetun journalistin Bob Woodwardin ensi viikolla julkaistavasta kirjasta on julkaistu ennakkoon poimintoja yhdysvaltalaismedioissa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald TrumpJim Lo Scalzo / EPA

Eroajille on alettu perustaa ensiapupisteitä

Lapsiperheitä halutaan tukea erotilanteessa uudenlaisella matalan kynnyksen palvelulla. Nyt kokeiltaviin eron ensiapupisteisiin voi tulla anonyymisti ilman ajanvarausta hakemaan tietoa erilaisiin erotilanteessa askarruttaviin kysymyksiin. Eron ensiapupisteitä toimii tällä hetkellä muun muassa Espoossa, Vantaalla, Järvenpäässä, Porvoossa, Tampereella ja Hämeenlinnassa. Nykyisistä avioliitoista arviolta 40 prosenttia päätyy eroon. Suurimmat eropiikit nähdään kesä- ja joululomakauden jälkeen.

Vanhempien eron ABC -esite eron ensiapupisteessä.
Jaani Lampinen / Yle

Syksyn yhteishaku korkeakouluihin alkaa

Korkeakoulujen syksyn yhteishaku alkaa tänään. Syksyn haussa koulutuksia on tarjolla huomattavasti vähemmän kuin kevään haussa. Opetushallituksen mukaan haussa on tarjolla noin 6 600 opiskelupaikkaa. Valittavana on yli 200 koulutusohjelmaa, joista 20 on yliopistokoulutuksia. Noin puolet aloituspaikoista on varattu ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Hakuaika päättyy kahden viikon päästä 19. syyskuuta kello 15.

Henkilö kirjoittaa paperille.
Katya Mikhlin

Upea tattisato yllätti kuivan kesän päätteeksi

Kuiva kesä ei ole kokonaan näivettänyt sienikasvustoja, toisin kuin aiemmin pelättiin. Esimerkiksi lounaissaariston metsissä on paikoin jopa tattisumaa. Turun yliopistossa sieniä tutkiva Jouni Issakainen kertoo, että pitkäkään kuivuus ei estä sieniä kasvamasta.

Yle toivoo tähän artikkeliin lukijoilta kuvia sieniretkien saaliista.

tatti
Tattisadon antimia Salosta.Marko Suominen

Sumuista ja lämmintä etelässä

Päivä valkenee sumuisena maan etelä- ja keskiosissa, kertoo Ylen meteorologi Seija Paasonen. Päivällä sataa tai kuurottelee lähes koko maassa. Maan etelä- ja itäosassa on mahdollisesti jopa ukkosia. Päivälämpötila on 15–22 astetta sumun määrästä riippuen. Lapissa on kylmempää. Tuuli on voimakasta Merenkurkussa ja Selkämeren pohjoisosassa.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Sääennuste keskiviikolle 5. syyskuuta.
Sääennuste keskiviikolle 5. syyskuuta.Yle