Tutkimus: Yli neljännes maailman ihmisistä ei saa tarpeeksi fyysistä rasitusta – Suomessa liian vähän liikkuvien osuus on pienin vauraiden maiden joukossa

Liikkumattomuus on kasvava terveysriski, maailman terveysjärjestö WHO varoittaa.

hyvinvointi
Henkilö työskentelee toimistossa.
Tutkijoiden mukaan tulokset selittyvät osaksi istumisen yleistymisellä niin töissä kuin vapaa-ajallakin.Pixabay

Yli neljännes maailman aikuisväestöstä liikkuu liian vähän. Fyysisen harjoituksen puute nostaa 1, 4 miljardin ihmisen riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, aikuisiän diabetekseen ja erilaisiin syöpiin.

Tiedot käyvät ilmi Maailman terveysjärjestön WHO:n tekemästä tutkimuksesta, joka julkaistiin tiistaina Lancet Global Health -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimuksen mukaan liikunnan määrä ei ole kasvanut 2000-luvulla. Vuonna 2016 kolmasosa maailman naisista ja neljäsosa miehestä liikkui alle WHO:n suositusten, joiden mukaan viikossa tulisi harrastaa vähintään kaksi ja puoli tuntia kevyttä liikuntaa tai 75 minuuttia raskasta liikuntaa.

Sukupuolten välinen ero liikunnassa selittyy tutkijoiden mukaan muun muassa lastenhoidolla ja kulttuurisilla asenteilla, jotka kummatkin vaikeuttavat naisten liikuntaa.

Vähiten ihmiset liikkuvat Kuwaitissa, Amerikan Samoassa, Saudi-Arabiassa ja Irakissa. Näissä maissa alle puolet ihmisistä saa tarpeeksi fyysistä rasitusta. Yhdysvalloissa 40 prosenttia ja Kiinassa 14 prosenttia aikuisista liikkuu liian vähän.

Tutkimuksen mukaan Suomessa vain 16,6 prosenttia väestöstä liikkuu liian vähän. Luku on pienin vauraiden maiden vertailuryhmässä.

Autoilu ja istumatyö vaikuttavat

WHO:n mukaan liikunnan puute lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä. Tutkijat varoittavat, että järjestön tavoite – maailmanlaajuisen liikkumattomuuden vähentäminen 10 prosentilla vuoteen 2025 mennessä – ei tule toteutumaan.

–Toisin kuin muut merkittävät globaalit terveysriskit liian vähäinen fyysinen aktiivisuus ei ole maailmanlaajuisessa laskussa. Keskimäärin yli neljäsosa aikuisista ei saavuta hyvään terveyteen tarvittavia fyysisen harjoittelun määriä, arvioi tutkimusta johtanut Regina Guthold WHO:sta.

Tutkimuksen mukaan liian vähäinen fyysinen rasitus on yli kaksi kertaa yleisempää vauraissa maissa kuin kehittyvissä talouksissa. Rikkaissa teollisuusmaissa liian vähän liikkuvien ihmisten osuus on kasvanut viidellä prosentilla vuosien 2001 ja 2016 välillä.

Tutkijoiden mukaan tulokset selittyvät osaksi istumisen yleistymisellä niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Myös erilaiset mahdollisuudet käyttää liikennevälineitä selittävät vauraiden ja köyhien maiden eroja.

WHO:n 168 maata kattanut tutkimus perustui 358 erilliseen kyselytutkimukseen, joissa selvitettiin yhteensä 1,9 miljoonan ihmisen liikuntatottumuksia.

Lue lisää:

BBC: WHO warning over global lack of exercise (siirryt toiseen palveluun)

Most People Don't Know This: Not Getting Enough Exercise Ups Your Cancer Risk (siirryt toiseen palveluun)