Nuori yrittäjä aloitti myymällä jäätelöä – nyt Johannes Laine, 29, on mukana yhdeksässä yrityksessä ja aikoo höllätä työtahtia vuoden kuluttua

Nuori yrittäjä sanoo, että hallituksen on pidettävä järki kädessä irtisanomissuojan heikennyksen kanssa.

yrittäjyys
Johannes Laine lavalla.
Yle/Esa Huuhko

– En tule näin onnettomilla aplodeilla!

Näin huudahtaa lippispäinen heppu mikrofoniin noustessaan esiintymislavalle, ja kääntyy pois.

Yleisö taputtaa käskystä kovemmin. Pimeydestä lavalle hypähtää iloinen mies.

Johannes Laine, 29, on noussut työelämätapahtumassa esiintymislavalle kertomaan, miten nykypäivän yritysmaailmassa menestyy ja pärjää. Pääosin nuorista koostuva yleisö tapittaa oman kotikaupungin kasvattia odottavaisena.

Laine on nuori yrittäjä, joka on laajentanut liiketoimintaansa nopeasti. Nyt hän on mukana yhdeksässä yrityksessä.

Yrityksiensä kautta hän haluaa tehdä jotakin hyvää ja palkata aina kun mahdollista uusia työntekijöitä. Vaikka se Suomessa onkin tehty hänen mielestään vaikeaksi. Uutisia seuraamattomaksi mieheksi hänellä on paljon sanottavaa myös hallituksen suunnitelmista heikentää irtisanomissuojaa, mutta palataan siihen myöhemmin.

Matka tuolle lavalle ei sisällä kertomuksia ahkerasta koulupojasta, hyvistä arvosanoista, yrittäjäperheestä tai kansainvälisestä opiskelijavaihdosta.

Oikeastaan päinvastoin.

"Kaikki rikollinen toiminta kiinnosti"

Koulunkäynti lapsena ei kiinnostanut. Peruskoulu ja lukio olivat nuorelle koripalloilijalle 12 vuoden väkisin käytävä pakkopulla. Hän on huomannut matkan varrella, että päättäväisyydellä pääsee pitkälle, ja nykyään asioita opitaan muuallakin kuin koulussa.

– Jengi opettelee 5-vuotiaana Youtubesta asioita. Maailma muuttuu, ja tietoa on helposti saatavilla.

Koulun ulkopuolinen maailma sen sijaan viehätti. Laine kavereineen imi oppia elokuvista. Ocean's Eleven -elokuva tekikin poikiin jykevän vaikutuksen.

– Saatiin siitä inspiraatio alkaa pölliä ihan vaan kaikkea, mitä keksittiin. Suklaata, lukkosulaa, mitä vaan nyt irtosi, eihän siinä ollut mitään järkeä. Kaikki rikollinen toiminta kiinnosti ala-asteella.

Varastelu loppui kuitenkin lyhyeen, kun yksi porukan pojista jäi kotona vanhemmilleen kiinni. Varastettua tavaraa täynnä oleva reppu levisi pitkin eteisen lattiaa.

– Meille alkoi muodostua jo vähän sellainen rikollisjengi, että onneksi jäätiin sitten kaikki kiinni. Käytiin sovittelussa ja pyytelemässä anteeksi K-kauppiailta ja Tiimarista, nauraa Laine lapsuuden kokeiluille.

Ensimmäisiä huippukirjoja olivat Tim Ferrissin the 4-Hour Workweek ja Anthony de Mellon Havahtuminen

Johannes Laine

Elokuvien maailmasta Laine sai kuitenkin myös idean haaveilla omasta yrityksestä.

– 10-vuotiaana katsoin mafialeffaa, ja siinä kiehtoi se perinteinen tarina: naiset, raha ja valta. Siitä se ensimmäinen kipinä syttyi.

Kun koulu loppui, hakeutui Laine Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrittäjyyden yksikköön, tiimiakatemiaan. Ja yhtäkkiä alkoikin oppiminen kiinnostaa. Opiskelijat saivat eteensä satoja kirjoja sisältävän kirjalistan. Siitä sai valita kirjat, jotka nyt sattuivat kiinnostamaan.

– Luin kuukaudessa enemmän kuin koulussa yhteensä. Ensimmäisiä huippukirjoja olivat Tim Ferrissen the 4-Hour Workweek ja Anthony de Mellon Havahtuminen. Ei luettu tenttejä varten, vaan itseämme varten.

Ammattikorkeakoulu jäi vuosiksi kesken, sillä liiketoiminta imaisi Laineen mukanaan. Hänen ensimmäinen yrityksensä oli jäätelökioski Mikkelissä 2010-luvun alussa. Kioski saattoi olla auki myös keskellä yötä. Sinne hän palkkasi myös elämänsä ensimmäistä kertaa työntekijöitä.

– Piti jotakin keksiä kesäksi, ja olen aina tykännyt jäätelöstä. Se vaikutti hauskalta puuhalta. Yritys menestyi neljän vuoden ajan erittäin hyvin.

"Jengi ei uskalla palkata työntekijöitä"

Nyt Laine on mukana yhdeksässä yrityksessä esimerkiksi kahvila- ja ravintola-alalla, terveysjuomabisneksessä, yksityisen päiväkodin toiminnassa ja taidegalleriassa.

Hän on halunnut olla mukana keksimässä asioita, mitä Suomessa ei ole ennen nähty. Esimerkiksi Balin-matkallaan hän näki ravintolan, jonka yhteydessä oli moottoripyöräkauppa ja tatuointistudio. Siitä intoutuneena Laine yhtiökumppaneineen perusti Suomeen kahvilan, jonka yhteyteen tulivat vaatekauppa ja taidegalleria.

Yrityksiä yhdistää se, että niillä pyritään tekemään jotakin hyvää.

– Kannustetaan ihmisiä syömään paremmin, ja esimerkiksi päiväkodissa ideana on se, että lapsille tarjoillaan terveellistä safkaa ja paljon liikuntaa.

Johannes Laine
Yle/Esa Huuhko

Yrityksissä on yhteensä noin 50 työntekijää, joista osa on osa-aikaisia. Työntekijöiden palkkaaminen on kuitenkin Laineen mielestä Suomessa haastavaa.

– Se on kyllä tehty vaikeaksi, että uskaltaa ottaa ensimmäisen tai ne ensimmäiset kolme työntekijää palkkalistoille. Jengi ei uskalla palkata työntekijöitä. Siksi pienyrityksiä on niin jumalaton määrä Suomessa.

Siinä hän on oikeassa. Valtaosa Suomen yrityksistä on pieniä yrityksiä. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2016 alle 20 henkilöä työllistäviä yrityksiä oli 347 500, joista yli puolet oli yhden hengen yrityksiä. Kaiken kaikkiaan Suomessa oli tuolloin 356 790 yritystä.

Laine on elävä esimerkki alle 20 ihmistä työllistävän pienyrityksen yrittäjästä, jonka elämää hallitus haluaisi helpottaa irtisanomissuojan höllentämisellä. Hallituksen ideana on se, että pienyrittäjät uskaltaisivat palkata uusia työntekijöitä aiempaa helpommin.

Paineet ovat kuitenkin kasvaneet hallituksen sisällä, sillä esitystä on vastustettu laajalla rintamalla ja teollisuuden työntekijät ja toimihenkilöt aloittavat ylityökiellon maanantaina vastatoimena hallituksen esitykselle.

Laineen mielestä hallituksen pitäisikin tarkkaan miettiä esityksensä sisältöä.

– Kyllä siinä pitää olla järki päässä. Ymmärrän, miksi sitä vastustetaan, koska halutaan ajatella myös työntekijän parasta.

Siitä hän on kuitenkin varma, että irtisanomissuojan heikennys helpottaisi kertaheitolla ensimmäisten työntekijöiden palkkaamista. Nykyään pienyrittäjät kokevat usein uuden työntekijän palkkaamisen liian suureksi riskiksi.

– Jos tekee hutirekryn, tai hän jää saikulle, niin sitten yhtäkkiä huomaakin, että maksaa kolmesta, kun oli tarkoitus maksaa kahdesta. Se pelottaa. Itse olen kuitenkin lähtenyt siitä, että palkkaan lisää ja otan riskin.

Tukholmassa konkurssi

Työntekijöiden palkkaamisen lisäksi rahan riittäminen on ollut yrittämisen alkuaikoina vaikeaa. Yrityksen laskupinon kasvaessa, Laine meni toiseen yritykseen töihin.

– Kävin sitten varastolla muutaman kuukauden ajan töissä 8-12 tuntia päivässä, jotta sain Green Street -yritykseni laskettuja maksettua.

Ravintoloita on ollut hänen mielestään vaikea saada tekemään nopeasti voittoa. Poikkeuksen tekee entiseen Elannon pääkonttoriin avattu tapahtumatila ja ravintola Väinö Kallio, jonka alku on ollut lupaava.

– Väinö Kallio tekee nopeimmin tulosta. Ensimmäinen voitollinen kuukausi tuli heti elokuussa, kun huhtikuussa avattiin. Jos sama jatkuu, niin tehdään kovaa vuositulosta. Siitä tulee tosi hyvä business.

Ei tajuttu, miten vaikea on mennä uuteen maahan.

Johannes Laine

Tämän vuoden alussa Laine yhtiökumppaneineen päätti kokeilla kahvilatoimintansa kansainvälistämistä. Paikaksi valikoitui Tukholma. Odotukset olivat kovat tammikuussa avatulle kahvilalle, jota nyt kuitenkin ajetaan jo saman vuoden aikana konkurssiin.

– Byrokratia tuli vastaan ja luulimme itsestämme liikoja. Ei tajuttu, miten vaikea on mennä uuteen maahan.

Ruotsissa haasteena oli esimerkiksi verokäytäntöjen hitaus. Meni neljä kuukautta kahvilan avaamisen jälkeen, että kahvilalle saatiin verotunnus. Tämä oli kohtalokasta alueella, jossa toimistoissa on arvioitu työskentelevän jopa 40 000 ihmistä. Lounasasiakkaita olisi ollut tarjolla.

– Mutta koska meillä ei ollut verotunnusta, emme saaneet sellaista maksupäätettä mihin kävisi lounaskortti. Neljä kuukautta käännytettiin asiakkaita pois.

Lisäksi taskussa olisi pitänyt olla enemmän riihikuivaa rahaa.

– Ei ihan tajuttu sitä, että kuinka paljon pitää olla kassassa rahaa, kun lähdetään toiseen maahan, mistä ei tunneta ketään. Kukaan ei tunne sua, ja kaikki pitää aloittaa alusta. Se oli virhearvio.

Opiksi koitui myös se, että Tukholmassa olisi pitänyt paikan päällä yrittäjähenkinen ihminen, joka olisi ollut puskemassa kahvilaa eteenpäin.

Johannes Laine
Yle/Esa Huuhko

Suomessa yrittämisessä hän näkee paljon hyvää. Yrityksen voi perustaa helposti, ja apua saa jos sitä tajuaa pyytää. Yritysveronsa hän maksaa mielellään.

– Veroja täytyy maksaa, näin tämä on rakennettu. Verorahoilla mahdollistetaan meillä niin hyviä juttuja, että mielelläni maksan.

Sitä hän ei ymmärrä, jos yrittäjät kritisoivat verotusta siinä mielessä, että se haittaa liiketoimintaa.

– Jos se on perusteluna liiketoiminnan toimimattomuudelle, niin silloin on aika katsoa peiliin.

Eläkkeelle vuoden päästä

Vaikka koulunkäynti oli ennen aikuisikää vastenmielistä, arvostaa hän nyt suomalaista koulutusta. Vuosien tauon jälkeen hän palasi ammattikorkeakoulun penkille suorittamaan tradenomin tutkintoa. Tutkinto oli ennen kaikkea lahja äidille.

– Itse en nähnyt sille mitään arvoa, koska tein jo sitä, mitä halusin. Ei kukaan ole kysynyt minulta koskaan, että mitkä paperit sinulla on. Paitsi sinä tässä haastattelussa. Ja eihän sitä tiedä, jos joskus lähtisi johonkin virkaan, niin silloinhan niitä kysyttäisi, Laine hymyilee.

Seuraava oman polun tallaajan tavoite on eläkkeelle jääminen. Kuulostaa vitsiltä, jota se jossain määrin onkin. Asiat on kuitenkin järjestelty niin, että häntä ei tarvittaisi aktiivisesti yhdenkään yrityksen arjen pyörityksessä.

Rahaa kuitenkin mies itse tarvitsee, jotta voi perheensä elättää.

– Tulen vähällä toimeen, minulle riittää 3000 euroa käteen. Toki tulevaisuudessa on kovia kasvutavoitteita ja toiveena lisää siistejä firmoja, vaikka jäänkin nyt taka-alalle. Olen ollut kahdeksan vuotta toteuttajana, nyt on muiden vuoro.

Mikäli miestä siis on uskominen, jonkinasteinen sivuunjääminen tapahtuu marraskuussa. Silloin perheeseen syntyy ensimmäinen lapsi, poika.

– Haluan olla mahdollisimman hyvä daddy, tuleva isä hymyilee.