Kyläkauppias myi vanhentunutta ruokaa vuosikausien ajan ja sai nyt myyntikiellon – "Oma vikahan tämä on"

Kouvolassa toimiva kyläkauppa myi vuosikausia muun muassa vanhentunutta jauhelihaa ja tuorejuustoa.

elintarvikekauppa
Jauhelihaa
Kaupassa oli myynnissä muun muassa vanhentunuttta jauhelihaa. Arkistokuva.Jyrki Lyytikkä / Yle

Kouvolan kaupunki on määrännyt harvinaisen elintarvikkeiden myyntikiellon kyläkaupalle, joka on myynyt vanhentuneita tuotteita vuosikausien ajan.

Myyntikielto määrättiin, koska kauppa oli useista kehotuksista huolimatta myynyt vanhentuneita elintarvikkeita. Myynnissä on ollut esimerkiksi vanhaa jauhelihaa ja maitotuotteita.

Lähes jokaisessa tarkastuksessa 13 viime vuoden aikana on paljastunut, että vanhentuneita elintarvikkeita oli myynnissä tai varastoituna myymälän tiloihin.

Kaupassa myydään elintarvikkeiden lisäksi talous- ja rautatavaraa.

Kielto koskee helposti pilaantuvia tuotteita eli kylmässä säilytettäviä eineksiä, liha-, kala- ja kanatuotteita, maitotaloustuotteita ja pakasteita. Mikäli kauppias rikkoo kieltoa, on edessä 4 000 euron uhkasakko ja kuukausittainen 1 000 euron lisäerä.

Yksinäinen kauppias

Ruoka- ja sekatavarakauppa E. Paavolainen sijaitsee parin sadan asukkaan Kimolan kylässä Kouvolan pohjoisosassa.

Myymälän kauppias on pian 76 vuotta täyttävä Mauri Paavolainen. Hän on myyntikiellosta ymmällään.

– En osaa sanoa, miten kaupalle käy. Minulle ei ole tullut vielä minkäänlaista tietoa kaupungilta.

Kyseessä on perheyritys, jota Paavolainen on pyörittänyt enonsa ja kahden veljensä kanssa. Paavolainen on ollut mukana kaupan toiminnassa vuodesta 1966 asti. Nuorin veljistä hoiti myymäläautoa. Nyt veljet ovat kuolleet, ja Mauri Paavolainen on jäänyt yksin hoitamaan kauppaansa.

Kaksi kertaa viikossa hän käy hakemassa tavaraa myyntiin tukusta. Sillä välin hänellä on myymäläapulainen tuuraamassa.

Voipaperissa makkaraa ja sinappia
Elintarvikkeita ei saa myydä viimeinen käyttöpäivä -merkinnän jälkeen.Seppo Sarkkinen / Yle

Kuitit paljastivat

Kouvolan terveystarkastaja tarkasti myymälän kesäkuussa 2018. Tarkastuskertomuksesta selviää, että myymäläapulainen oli tarkastuksen alussa alkanut kiireesti kerätä vanhentuneita elintarvikkeita myymälän kylmäaltaasta. Tarkastajan mukaan tarkoituksena oli ilmeisesti viedä tuotteet tarkastajan huomaamatta kylmiöön.

Samassa aineistossa kerrotaan, että kun kauppias oli saapunut paikalle, hän oli sanonut tienneensä, että myynnissä on vanhentuneita elintarvikkeita. Kauppias oli tarkastajan mukaan sanonut, ettei halunnut poistaa niitä, ettei myyntilaite näyttäisi tyhjältä.

Mauri Paavolainen ei muista puhuneensa moista.

– Tuoretiskissä ei ole minun mielestäni ollut vanhentuneita tuotteita. Kun päivämäärät ovat menneet yli, niin tuotteet on kerätty kylmiöön ja sieltä toimitettu eteenpäin jätteisiin. Minusta tässä on tehty kärpäsestä härkänen.

Huhtikuussa 2018 kauppiaan oli havaittu myyvän elintarvikkeita väliaikaisesta myyntikiellosta huolimatta. Tästä todistivat kassan roskakorista löytyneet kuitit.

Kauppias pitää ajojahtina

Kauppias Mauri Paavolainen myöntää, että tuotteiden päiväyksiä ei ole tullut katsottua joka päivä.

– Oma vikahan tämä on. Ei tullut katsottua riittävän ahkerasti tuotteiden päiväyksiä.

Toisaalta Paavolainen pitää myyntikieltoa ajojahtina.

– Onhan isoissa marketeissa ja pikatukussakin ollut ylipäiväisiä tuotteita, hän perustelee.

Kouvolan kaupunki ei ole saanut asiakkailta valituksia kyläkaupan vanhoista tuotteista. Ainoa arkistosta löytyvä valitus on vuodelta 1992. Terveystarkastaja Vuokko Karjalaisen mukaan myöskään ruokamyrkytystapauksia ei ole tiedossa.

Kyläkaupan tulevaisuus on vielä avoin.

– Kaikki tiskeissä ovat nyt tuoreita. En osaa sanoa, mitä niille pitää tehdä. Ottaako kaupunki ne sitten pois? Olen tällainen vanha jäärä, joka toivottavasti tässä pärjäilen, sanoo Mauri Paavolainen.