SDP:n puheenjohtajistoon ehdolla olleen oikeudenkäynti alkoi – syyte lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Lieksalaista Ari Marjetaa koskeva oikeudenkäynti Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa julistettiin salaiseksi.

oikeudenkäynti
Asianajaja Emma-Lotta Kinnunen ja Ari Marjeta Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa
Asianajaja Emma-Lotta Kinnunen ja syytetty Ari Marjeta Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa.Marja-Liisa Kämppi / Yle

Lieksalainen Ari Marjeta saapui Pohjois-Karjalan käräjäoikeuteen Joensuussa aamulla hyvin vaitonaisena. Takana on pitkä kesä odotella oikeudenkäyntiä ja odotusaulan penkille asianajajansa viereen istahti riutuneen oloinen mies.

– Kommentoin asioita sitten, kun tämä prosessi on ohi, Marjeta suostui ainoastaan sanomaan Ylelle Joensuun poliisi- ja oikeustalolla.

Marjeta kohautti keväällä niin Pohjois-Karjalassa kuin laajemminkin, kun mies sai syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Syitä suureen mielenkiintoon on kaksi: Marjeta on ollut poliittinen vaikuttaja niin Lieksan kaupungissa, maakuntatasolla kuin puolueensa valtakunnallisissakin elimissä, olipa hän vuonna 2017 ehdolla SDP:n varapuheenjohtajaksikin. Lieksan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana Marjeta oli viime vuoteen saakka.

Toinen syy tyrmistykseen on ollut Marjetan ammatillinen asema. Papin koulutuksen saanut mies on pääomistaja yhtiössä, joka pitää Lieksassa muun muassa perhekotia ja kehitysvammaisten nuorten palvelukotia. Yrityksestä kerrottiin keväällä julkisuuteen, että Marjeta on vetäytynyt pois palvelukodin päivittäisestä toiminnasta.

Marjeta itse kiisti useille medioille syyllisyytensä seksuaalirikokseen maaliskuussa, kun syyte tuli julkisuuteen.

Asianajaja huolissaan käsittelyn venymisestä

Ari Marjetan asianajaja Emma-Lotta Kinnunen on tyytyväinen, kun keväällä lykkääntynyt oikeudenkäynti lopulta alkoi.

– Tämmöinen pitkä prosessi ja sen seuraukset asian osallisille, niistä olen ollut huolissani, Kinnunen sanoi oikeustalolla.

Toukokuusta syyskuulle siirtynyt oikeudenkäynti alkoi Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa Joensuussa keskiviikkoaamuna. Heti istunnon alkaessa oikeus päätti, että juttu käsitellään ilman yleisöä.

Myös poliisin koko esitutkinta-aineisto on leimattu salaiseksi, koska papereissa käsitellään alle 18-vuotiaaseen kohdistunutta seksuaalirikosepäilyä.

Muita käsittelypäiviä ei asianajaja Kinnusen mukaan ole tiedossa, vaan käsittely pitäisi kokonaisuudessaan tapahtua keskiviikkona. Käräjäoikeuden ratkaisua ei kuitenkaan odoteta heti käsittelyn loputtua.

– Todennäköisesti kohtuullisen pitkä päivä tulee tänään, syytetyn avustaja arvioi aamulla.

Myöhemmin annettavaa kansliapäätöstä uumoili etukäteen myös poliisin edustaja.

Ratkaisun ilmoittaa tuomioistuin käsittelyn lopuksi.