1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sukupuolten tasa-arvo

Naispaneeli oli liikaa – BBC:n keskusteluohjelman ensimmäiseen lähetykseen kutsuttiin vain naisia, seurauksena oli arvosteluryöppy

Osa katsojista syytti ohjelmaa epätasapainoiseksi ja poliittisesti liian korrektiksi. Ohjelman (miespuolinen) tuottaja sanoo, että ohjelmaan kutsuttiin parhaat keskustelijat. He vain sattuivat olemaan naisia.

sukupuolten tasa-arvo
BBC2:n Politics Live -ohjelma YouTube -videopalvelussa.
BBC2:n Politics Live -ohjelma löytyy myös YouTube -videopalvelusta.YouTube / Yle Uutisgrafiikka

Temppujournalismia! Liian poliittisesti korrektia! Ihan kuin Loose Woman -keskusteluohjelma! Epätasapainoista ja syrjivää! Onko miehet suljettu politiikasta?

George Molly -niminen kirjoittaja paheksui BBC:n uuden keskustelun kaksinaismoralismia: jos hän ihailisi pelkästään miehistä koostuvaa paneelia, hänet ristiinnaulittaisiin. Silti uuden ohjelman tuottajat haluavat pakkosyöttää katsojille pelkästään naispuolisia asiantuntijoita. Haluamme tasa-arvoisia mahdollisuuksia, emme keinotekoista lopputulosta, sanoi Molly.

Kuuden naisen paneeli on joillekin briteille liikaa. Uusi, Britannian yleisradioyhtiön BBC:n poliittinen keskusteluohjelma sai maanantaina myrkyllistä palautetta, (siirryt toiseen palveluun) mutta puolustuspuheenvuorot olivat myös ärhäköitä.

Ohjelman tuottaja, Rob Burley sanoi, ettei tunne lainkaan häpeää, koska ohjelman ensimmäiseen lähetykseen valittiin parhaat haastateltavat.

Burleyn mukaan niillä, joille naiskeskustelijat ovat ongelma, on itsellään ongelma.

Irlantilainen kirjailija William Wall piti absurdina, että pari vuosituhatta on pidetty normaalina miesten dominoivaa esiintymistä julkisuudessa, ja kun yhdessä ohjelmassa vain naiset pääsevät ääneen, pitää todistaa, ettei kyse ole "tempusta".

Wallin mielestä on pötyä luulla, että kaikkien asenteet olisivat nykyaikaa.

BBC 2:n uusi Politics Live -ohjelma korvaa aiemman, Daily Politics -nimisen keskusteluohjelman. Jo Coburnin juontamaa ohjelmaa lähetetään neljänä päivänä viikossa lounasaikaan. Tavoitteena on tehdä keskustelevampaa ja rennompaa ohjelmaa kuin Daily Politics.

Emily Thornberry
Työväenpuolueen kansanedustaja ja opposition varjohallituksen ulkoministeri Emily Thornberry osallistui maanantain keskusteluun. Helmikuisessa kuvassa Thornberry kantaa naisten äänioikeuden 100-vuotisjuhlaan liittyvää kylttiä.Andy Rain / Epa

Ensimmäisessä lähetyksessä (siirryt toiseen palveluun)oli keskustelemassa nettikeskustelun tasosta sekä brexitistä ja konservatiivien sisäisestä kiistelysta kansanedustajat Emily Thornberry (joka on myös Työväenpuolueen varjohallituksen varjoulkoministeri) ja Amber Rudd (joka on myös entinen sisäministeri) sekä kolme senioritoimittajaa: BBC:n Laura Kuenssberg, Guardianin Anushka Asthana ja Daily Telegraphin Camilla Tominey.

Amber Rudd
Konservatiivipuolueen kansanedustaja ja entinen sisäministeri Amber Rudd osallistui myös maanantaiseen keskusteluun.Andy Rain / Epa

Naiset aliedustettuina mediassa

BBC on joutunut viime aikoina julkisuudessa kritiikin kohteeksi toimittajiensa palkkauksen takia. Yli 150 000 puntaa (166 000 euroa) vuodessa ansaitsevien BBC:n toimittajien ja tuottajien listalla (siirryt toiseen palveluun) on 64 nimeä. Heistä naisia on 22. Parhaiten palkattujen 22 joukossa on kuitenkin vain kaksi naista (sijoilla 13 ja 15).

Naisten osuus haastateltavista (siirryt toiseen palveluun)on maailmanlaajuisesti pieni, vain noin neljännes tiedotusvälineissä haastatelluista on naisia. Asiantuntijaroolissa naiset esiintyvät vielä harvemmin, vain viidesosa haastatelluista asiantuntijoista on naisia. Nämä tiedot löytyvät tasa-arvoa uutismedioissa mittaavasta raportista Global Media Monitoring Project 2015.

Suomessa esimerkiksi Helsigin Sanomat on pyrkinyt lisäämään naisten osuutta haastateltavista (siirryt toiseen palveluun), mutta osuus on silti vain noin kolmannes.

Lue seuraavaksi