1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hait

Viimeinenkin linnake petti? Myös verenhimostaan tunnettu hai voi pärjätä kasvisruoalla

Yhdysvaltalaistutkimus haastaa käsityksen, jonka mukaan haikaloille ei kasvisruoka kelpaa.

Hait
Nuijahai
AOP

Hait jos mitkä ovat lihansyöjiä. Ne eivät porkkanaa pure! Eivät edes meriruohoa.

Näin on aina uskottu, mutta todellisuus taitaa olla tältäkin osin monisyisempi. Tutkijat ovat nimittäin huomanneet, että yhdelle Amerikan yleisimmistä hailajeista, nuijahaille, kelpaa myös kasvisruoka.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan nuijahait syövät erilaisten äyriäisten, rapujen, mustekalojen ja muiden pienten merenelävien lisäksi meriruohoa. Tutkimuspöydälle päätyneiden haiden mahalaukun sisällöstä noin 62 prosenttia oli merikasveja.

Nuijahait ovat pienikokoisia haita, jotka viihtyvät rannikoiden matalissa vesissä. Niiden on tiedetty syövän myös vihreää, mutta tähän asti on oletettu näin tapahtuvan lähinnä vahingossa, ja ettei merikasveilla ole ravintoarvoa nuijahaille.

Floridan kansainvälisen yliopiston ja kalifornialaisen Irvinen yliopiston tutkijat päättivät perehtyä asiaa paremmin luettuaan raportteja, joiden mukaan nuijahait suorastaan ahmivat olivat meriruohoa.

– Useimmat ovat olettaneet, että syöminen on ollut sattumanvaraista, eikä sillä ollut ravinnollista merkitystä, sanoo tutkija Samantha Leigh The Guardian -lehdelle. (siirryt toiseen palveluun)

Kaikkiruokaisuutta selviteltiin laboratoriossa

Nähdäkseen, ovatko hait aidosti "fleksareita", joille kelpaavat sekä liha- että kasvisruoat, tutkijat siirsivät Floridanlahdelta peräisin olevaa meriruohoa laboratorioon, missä sitä juurrutettiin veteen, johon luotu lisätty tiettyä hiilen isotooppia. Isotooppi päätyi meriruohoon ja antoi sille oman kemiallisen sormenjälkensä.

Seuraavaksi tutkijat toivat laboratorioon viisi nuijahaita. Kolmen viikon ajan niille tarjottiin ravinnoksi meriruohoa ja mustekalaa. Kaikki hait kerryttivät lisäpainoa tutkimusaikana.

Sen jälkeen haille tehtiin kokeita, jotka todistivat, että ne sulattivat meriruohoa voimakkailla vatsahapoillaan. Haikaloillahan ei ole kasvien syöntiin soveltuvia hampaita.

Tutkijat ymmärsivät, että hait pystyivät hyödyntämään yli puolet meriruohon orgaanisista ainesosista. Samaan kykenevät esimerkiksi nuoret liemikilpikonnat.

Haille syötetyn meriruohon hiilen isotooppia löytyi kalojen maksakudoksista ja verestä. Tämä todistaa tutkijoiden mukaan, että kasvisravinnolla oli merkitystä kalojen kasvulle elintoimintojen ylläpitämiselle.

– Nuijahai on ensimmäinen tunnettu kaikkiruokainen hailaji, oli Leighin mukaan looginen johtopäätös.

Leighin mukaan tulos merkitsee myös, että tätä (meriruohon) herkkää kasvuympäristöä muokattaessa on otettava huomioon, että nuijahaiden ravinnosta jopa 60 prosenttia on peräisin meriruohosta.

Eläinten ravinnosta ei ehkä tiedetä kaikkea

Tutkimustulos on jo herättänyt jatkokysymyksen siitä, miten hyvin tunnemme maalla ja vedessä elävien eläinten ruokailutottumuksia. Leighin mukaan asiaa kannattaisi selvittää.

– Eläinten syömistä, sen sulattamista ja ulostamista pitäisi tutkia kaikissa ympäristöissä eri puolella maailmaa, koska niillä on vaikutusta elinympäristöihin, joista mekin olemme riippuvaisia.

Jo nykyisinkin on epäilyjä, että nuijahain lisäksi muutkin hailajit ovat laajentaneet ravintoskaalaansa vihreään suuntaan. Jos näin on, vaativat nykyiset oppikirjat isoja muutoksia.

– Mikäli muutkin lajit omaksuvat kaikkiruokaisuutta, on meidän arvioitava uudelleen niiden mainetta huippusaalistajina, Leigh lisää.

Tutkimus löytyy täältä. (siirryt toiseen palveluun)Siitä uutisoi muun muassa The Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi