Kemin teatterin tiloissa ei voi työskennellä: "Tilanne on kauhea" – suurmusikaali Katri Helena siirtyy vuoden päähän

Kemin kaupunginteatteri kärsii pahoista sisäilmaongelmista. Teatterissa ei voida esittää enää esityksiä, ennen peruskorjausta.

Kemin kaupunginteatteri
Katri Helena näytelmä.
Katri Helena -musikaalia yritettiin siirtää Tornioon, mutta operaatio paljastui teknisesti ylivoimaiseksi.Nina Susi

Kemin kaupunginteatteri toimii kulttuurikeskuksen tiloissa, joissa on paljastunut laajat sisäilmaongelmat. Viime perjantaina kulttuurikeskuksen kuntoarviota esiteltiin henkilökunnalle. Sen perusteella rakennuksesta on paljastunut merkittäviä kunnostustarpeita.

Teatterin henkilökunta on oireillut jo pitkään. Sairauslomat ovat rasittaneet myös teatterin taloutta.

Teatterin isoon saliin yritettiin tehdä massiivista ilmanpuhdistusta, jolla olisi saatu toiminnalle lisäaikaa. Teatteri pyrki esittämään syksyn suurmusikaalin Katri Helenasta omissa tiloissa, mutta keskiviikkona teatteri kuitenkin ilmoitti, että esitystä siirretään. Puhdistus- ja ilmanvaihtotoimenpiteistä huolimatta henkilökunnan oireilu ei vähentynyt.

Kemissä ei vielä tiedetä, mihin teatterin toiminnot siirretään.

– Tilanne on kauhea, mutta teatterilla on ryhdytty jo ideoimaan korvaavaa ohjelmistoa ja muuta toimintaa, joka julkistetaan mahdollisimman pian. Omissa tiloissa ei kuitenkaan nähdä enää mitään esityksiä ennen peruskorjausta, kirjoitetaan teatterin tiedotteessa.

Nenäverenvuotoa, hengityssairauksia ja käsittämätöntä pääkipua

Kulttuurikeskus on rakennettu kolmessa vaiheessa vuosina 1977, 1980 ja 1990. Tiloihin ei ole tehty varsinaisia peruskorjauksia. Pelkästään lähivuosien toimenpiteiden kustannusarvio on 5–10 miljoonaa euroa. Kulttuurikeskuksen kokonaisvaltaisen remontin kustannusarvio on jopa 30 miljoonaa euroa.

Kemin teatterin näyttelijä Kimmo Hirvenmäki sanoo, että rakennuksen vaurioita on ollut työntekijöillä hyvinkin tiedossa ja vaurioita on myös näkyvissä.

Henkilökunnan sairastelun syytä on osittain hankala tunnistaa sisäilmasta johtuvaksi, koska monella on hengityssairauksia, kuten flunssaa tai influenssaa.

– On myös joka päivän jälkeistä pääkipua ja kesken päivän alkavaa pääkipua, käsittämätöntä väsymystä ja nenäverenvuotoa. Sitten kun rakennukseen tulee pitkän tauon jälkeen, niin oireet palaavat ja on helppo todeta, että täältä oireet tulevat. Työnteko menee jopa mahdottomaksi, Hirvenmäki kuvailee.

Väistötiloja tarvitaan ainakin kolmeksi vuodeksi

Kemin teatterin toiminta on jo siirtynyt osittain väistötiloihin Kemin Pirtille, jossa nähdään vielä loppuvuodesta Sipi-näyttämölle kaavailtu Velka-näytelmä. Pirtillä jatkaa myös monologi Miljoona hyvää syytä.

Syksyn kolmas ensi-ilta Myydään 3H+K siirtyy kevätkaudelle. Vierailuesitys Aladdin ja taikalamppu nähdään kirjaston Tuulenpesässä. Improklubin ja lisäohjelmiston esityspaikat ovat vielä auki.

Tällä hetkellä kaupunginteatterinjohtaja Sarianne Paasonen etsii teatterille väistötiloja ainakin kolmeksi vuodeksi.

Kuluvan syksyn korjattua ohjelmistoa ja esityskalenteria (siirryt toiseen palveluun) päivitetään pikkuhiljaa.

Katri Helena -musikaali nähdään Kemissä vasta vuoden päästä. Jo ostetut liput lunastetaan takaisin teatterin lippukassasta tai maksetaan asiakkaan ilmoittamalle pankkitilille.