Hyppää sisältöön

Kuopion Energian kaukojäähdytysputkien asentaminen alkaa Savilahdessa – voi näkyä veden samentumisena ja häiriöinä vesilläliikkujille

Yhteensä lähes kolmen kilometrin pituisten putkien asentaminen jatkuu tänä syksynä marraskuun loppuun saakka. Upotustyötä jatketaan keväällä jäiden lähdettyä.

Kuopion Energia on jo aloittanut kaukojäähdytysputkiston upotustyön valmistelut Savilahdessa. Kuva: Minna Keinänen / Yle

Kuopion Energia aloittaa ensi viikolla kaukojäähdytysputkiston asentamisen Savilahdessa. Järven pohjaan asennetaan kaksi muoviputkea, joista toisen pituus on 900 metriä ja toisen 1,8 kilometriä.

Putkisto kootaan Ruohoniemessä, josta se uitetaan paikalleen. Nyt alkavat asennustyöt jatkuvat marraskuun lopulle. Upotusurakka jatkuu vielä ensi keväänä jäiden lähdettyä. Putkiston toteuttaa Kuopion Energialle Uponor Infra Oy.

Putkiston asentaminen vaatii järven pohjan syventämistä Savilahden ja Neulalahden välisen Suolasalmen kohdalla vajaan puolen kilometrin matkalla. Tästä voi aiheutua tilapäistä järviveden samenemista ja ajoittaisia häiriöitä vesilläliikkujille. Liikennekeskeytyksistä tiedotetaan erikseen Kuopion Energian verkkosivuilla ja Facebookissa.

Kuopion Energian kaukojäähdytyslaitos rakentuu parhaillaan Harjulan sairaalan tuntumaan. Tällä hetkellä ollaan maanrakennusvaiheessa.

Laitoksen on tarkoitus olla tuotantokäytössä keväällä 2020. Sen asiakkaiksi ovat jo sitoutuneet Kuopion yliopistollinen sairaala ja kiinteistöyhtiö Technopolis.

Kaukojäähdytyksessä kiinteistöt jäähdyttävät rakennuksiaan järvivedellä. Esimerkiksi KYS on arvioinut, että se pystyy vähentämään kaukojäähdytyksellä huomattavasti sähkön käyttöään.

.
.