Tuleeko varusmiesten ruokapöytään myös öljyhamppua? Nyt testataan kotimaisia kasviproteiinivalmisteita

Puolustusvoimien ruokapalveluista vastaava Leijona Catering on mukana Proteiinipiilaakso-hankkeessa, jonka tavoitteena on edistää kestävää kehitystä. Yhtiö ei vielä tässä vaiheessa kerro hankkeesta enempää.

ruoanvalmistus
Varusmiehiä ottamassa ruokaa linjastolla.
Varusmiehiä ruokailemassa Santahaminan varuskuntaravintolassa.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Suomen Puolustusvoimien ruokapalveluista vastaava Leijona Catering ja Jyväskylän yliopisto (siirryt toiseen palveluun) selvittävät kasviproteiinin lisäystä ruuanvalmistuksessa. Vuoden alkupuolella alkaneessa yhteistyössä on muun muassa tarkoitus testata erilaisia kotimaisia kasviproteiinivalmisteita.

– Halusimme tutustua myös siihen, miten kestävä kehitys on Leijona Cateringilla otettu huomioon, kertoo suunnittelija Emma Kynkäänniemi Jyväskylän yliopiston Proteiinipiilaaksosta.

Leijona Cateringista kerrotaan Ylelle, että he testaavat kotimaisia kasviproteiinivalmisteita, mutta työ hankkeessa on vasta alussa eikä yhtiöllä ole aiheesta toistaiseksi uutta kerrottavaa.

Yhtiö on aiemmin kertonut, että armeijaan tulee pakollinen kasvisruokapäivä. Puolustusministeri Jussi Niinistö vaatii selvitystä armeijan kasvisruokalinjasta.

Erikoiskasvien viljely on Suomessa melko vähäistä, mutta uusia keinoja kasviproteiinin käytön lisäämiseksi ja jalostamiseksi etsitään jatkuvasti. Yksi tällainen hanke on Sitran rahoittama (siirryt toiseen palveluun) ja Jyväskylän yliopiston hallinnoima Proteiinipiilaakso.

Hanke edistää kestävää kehitystä ja uusien kasviproteiinien lisäämistä yhteistyökumppaneiden kanssa erilaisten kokeilujen avulla. Hankkeessa ovat mukana esimerkiksi hamppuviljelijä ja härkäpavun tuottaja.

Erikoiskasvien tuotannon voisi kaksinkertaistaa

Luonnonvarakeskus arvioi, että erikoiskasvien tuotannon voisi kaksinkertaistaa Suomessa.

– Esimerkiksi öljyhampulle, tattarille ja kvinoalle olisi sekä kysyntää nykyistä enemmän mutta myös tilaa viljelykierrossa, sanoo erikoistutkija Marjo Keskitalo Luonnonvarakeskuksesta.

Öljyhampun viljelyala kasvaa jatkuvasti Suomessa. Tänä vuonna hampun viljely on lähes kaksinkertaistunut viime vuodesta.

Jyväskyläläinen Mikko Ilmoniemi on viljellyt neljänä vuonna pelloillaan öljyhamppua. Tänä kesänä saadaan kohtuullinen sato.

– Keväällä näytti lupaavalta mutta kuivuus tuli nopeasti. Kuivuus näkyy meidänkin pelloilla, vaikka paikalliset erot ovat suuret.

Hamppuelintarvikkeita kokeilussa

Jyväskyläläinen maanviljelijä Mikko Ilmoniemi toivoo öljyhampun viljelijöiden määrän kasvavan lähivuosina. Ilmoniemi kuuluu Suomen Hampputuotteet Oy -nimiseen tuotantoyhtiöön, joka aloittaa yhteistyön Luonnonvarakeskuksen kanssa.

– Tulevana syksynä tehdään kokeita erilaisista hamppuelintarvikkeista: kuinka niitä ideoita viedään eteenpäin ja minkälaisia tuotteita niistä on mahdollista kehittää, kertoo Ilmoniemi.

Hamppukasveja pellossa.
Öljyhamppupelto.Petri Aaltonen / Yle

Tuotantoyhtiö etsii Keski-Suomesta tuotantotiloja. Etsinnässä ovat koneet ja laitteet, joilla elintarviketuotanto voisi hampusta alkaa. Tähän mennessä Ilmoniemi on kehittänyt kumppaneidensa kanssa muutamia tuotteita.

– Olemme myös kokeilleet leipomalla hampusta erilaisia tuotteita: näkkileipää, pikkuleipiä ja suklaata. Mahdollisuudet ovat rajattomat, sen olen huomannut, toteaa Mikko Ilmoniemi.